Ανακοινωθηκαν οι βραχειες λιστες για τα Βραβεια Γιαννη Βαρβερη & Μενη Κουμανταρεα σε πρωτοεμφανιζομενη/ο ποιητρια/ποιητη & πεζογραφο

Θα διοργανωθεί την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου τελετή απονομής των Βραβείων 2021 της Εταιρείας Συγγραφέων

Η Εταιρεία Συγγραφέων διοργανώνει την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Πολυχώρος του Συλλόγου Οι φίλοι της Μουσικής) τελετή απονομής των Βραβείων 2021 της Εταιρείας Συγγραφέων.

Στην ίδια εκδήλωση η Εταιρεία θα καλωσορίσει τα νέα μέλη της και θα παρουσιάσει το λογοτεχνικό Ημερολόγιό της για το 2022, με θέμα «1922-2022: εκατό χρόνια από την καταστροφή».

Στην εκδήλωση, εκ μέρους της Εταιρείας Συγγραφέων, ο Πρόεδρός της Ιωσήφ Βεντούρας θα καλωσορίσει τα νέα μέλη. Το Ημερολόγιο 2022 θα παρουσιάσει η Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. Άννα Αφεντουλίδου.

Τον Κρεσέντσιο Σαντζίλιο θα παρουσιάσει ο συγγραφέας Γιώργος Βέης, ενώ για τον θεσμό των λογοτεχνικών ημερολογίων της Εταιρείας Συγγραφέων θα μιλήσει ο εμπνευστής τους και πρώην Πρόεδρος, Δημήτρης Καλοκύρης. Την εκδήλωση θα συντονίσει η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Έλενα Χουζούρη.

Βραβείο Διδώ Σωτηρίου

Το Βραβείο Διδώ Σωτηρίου της Εταιρείας Συγγραφέων, για πολύπλευρη προσφορά στα γράμματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, θεσπίστηκε στη μνήμη του διακεκριμένου, ιδρυτικού μέλους της Εταιρείας.

Η Διδώ Σωτηρίου, που κατέγραψε με μοναδικό τρόπο τις μεγάλες ιστορικές περιπέτειες των Ελλήνων του 20ου αιώνα, μαζί με τον ανιψιό της Νίκο Μπελογιάννη, δώρισαν στο Υπουργείο Πολιτισμού το ιστορικό διαμέρισμα, στο οποίο εδρεύει και σήμερα η Εταιρεία Συγγραφέων, της οδού Κοδριγκτώνος, με τον όρο της αποκλειστικής χρήσης από την Εταιρεία.

Ο Κρεσέντσιο Σαντζίλιο γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ολοκλήρωσε κλασικές και νομικές σπουδές και εργάστηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας. Εξέδωσε 39 βιβλία δοκιμίων και μεταφράσεων ελληνικής λογοτεχνίας στα ιταλικά και ιταλικής στα ελληνικά. Επίσης έχει στο ενεργητικό του περίπου 400 συνεργασίες με ιταλικά και ελληνικά, έντυπα και ηλεκτρονικά, περιοδικά (μελέτες, μεταφράσεις και άρθρα).

Το γλυπτό του βραβείου Διδώ Σωτηρίου έχει φιλοτεχνηθεί από τον εκλιπόντα γλύπτη Θόδωρο (Θεόδωρο Παπαδημητρίου).

Βραβείο Βαρβέρη – Βραβείο Κουμανταρέα – Βραχείες Λίστες

Η Εταιρεία Συγγραφέων ανακοινώνει τις βραχείες λίστες για τα βραβεία Γιάννη Βαρβέρη και Μένη Κουμανταρέα, που έχει θεσπίσει με στόχο την ανάδειξη πρωτοεμφανιζόμενων ποιητών/ποιητριών και πεζογράφων.

Οι βραβευόμενες / βραβευόμενοι θα ανακοινωθούν την 1η Δεκεμβρίου, στη διάρκεια της τελετής απονομής των βραβείων της Εταιρείας. Οι αποφάσεις για τις βραχείες λίστες και τα εν λόγω βραβεία λαμβάνονται από κριτικές επιτροπές που ορίζει επί θητεία το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας.

Βραβείο Γιάννη Βαρβέρη 2021

Η Εταιρεία Συγγραφέων απονέμει κάθε χρόνο σε πρωτοεμφανιζόμενη/ο ποιήτρια ή ποιητή βραβείο που θεσπίστηκε στη μνήμη του ποιητή και ιδρυτικού μέλους της Γιάννη Βαρβέρη (1955-2011) και σκοπό έχει να αναδείξει τις σημαντικότερες νέες ποιητικές φωνές της χώρας.

Η Κριτική Επιτροπή απαρτίζεται από τους/τις συγγραφείς και μέλη της Εταιρείας Μαριγώ Αλεξοπούλου, Γιώργο Γώτη (Πρόεδρο της Επιτροπής) και Αγγελική Σιδηρά.

Βραχεία Λίστα (εκδόσεις 2020)

 • Σπύρος Γούλας: Τα περυσινά τους βάζουν για καλά, εκδ. Πόλις
 • Αρίστη Ζαϊμη: Στραβαίγκιν Κόσμος Πλανόδιος, εκδ. Μελάνι
 • Μαριλού Καλοκάση: Ο Θάνατος της Ημέρας, εκδ.. ΑΩ
 • Ελένη Καρρά: Μετρό (ει) αυτή η λύπη, εκδ. Μελάνι
 • Έταμπελ Νιώπα: Στοιχεία, εκδ. Μελάνι
 • Ευαγγελία Τάτση: Ακακίες στη Σαβάνα, εκδ.. Βακχικόν
 • Νικόλαος Απ. Τσιτσαράς: Διέξοδος Κινδύνου, εκδ. Ιωλκός

Βραβεία Μένη Κουμανταρέα 2021

Η Εταιρεία Συγγραφέων απονέμει κάθε χρόνο σε πρωτοεμφανιζόμενη/ο πεζογράφο βραβείο που θεσπίστηκε στη μνήμη του πεζογράφου και ιδρυτικού μέλους της Μένη Κουμανταρέα (1931-2014) και σκοπό έχει να αναδείξει τις σημαντικότερες νέες πεζογραφικές φωνές της χώρας.

Η Κριτική Επιτροπή απαρτίζεται από τους/τις συγγραφείς και μέλη της Εταιρείας Γιώργο-Ίκαρο Μπαμπασάκη (Πρόεδρο της Επιτροπής), Μαρία Φακίνου και Κώστα Χατζηαντωνίου.  

Βραχεία Λίστα (εκδόσεις 2020)

 • Μάνος Γεωργουδιός: Εκεί που αναφτεριάζει, εκδόσεις Σμίλη
 • Θεόδωρος Εσπίριτου: Το παιχνίδι της άγρας, εκδόσεις Κίχλη
 • Φοίβος Οικονομίδης: Βορράς, Βιβλιοπωλείον της Εστίας
 • Λυδία Μαργαρώνη: Τοτέμ, εκδόσεις Ιωλκός
 • Γιάννης Μπαλαμπανίδης: Largo, εκδόσεις Πόλις
 • Σοφία Στεφανίδου: Το καθαριστήριο, εκδόσεις Αλεξάνδρεια

Με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού                                                    

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.