Ανακαλυπτοντας το «Μουσειο των υποσχεσεων»

Ένα ταξίδι στο μαγικό κόσμο των μουσείων έκαναν τα παιδιά της Κομοτηνής, ανακαλύπτοντας τις «φωνές» των εκθεμάτων τους

Τα μυστικά που μπορεί να κρύβουν τα μουσεία και τα εκθέματά τους, μέσα από ένα φανταστικό ταξίδι, γνώρισαν τα μικρά παιδιά που βρέθηκαν το Σάββατο 28 Μαΐου στην Παπαδριέλλειο Πινακοθήκη (Μέγαρο Στάλιου) μέσα από το «Το μουσείο των υποσχέσεων», της Λίνας Μουσιώνη.
 
Στο βιβλίο της κ. Μουσιώνη το μουσείο δεν είναι μόνο μέσο εκπαίδευσης και διερεύνησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά προσφέρει ψυχαγωγία και κεντρίζει το ενδιαφέρον για εξερεύνηση, μέσα από τις περιπέτειες της Μαργαρίτας, που δεν της αρέσουν τα μουσεία, τουλάχιστον στην αρχή, πριν ο βάτραχος, φύλακας του μουσείου της ζητήσει να τον βοηθήσει να εξιχνιάσει τη μυστηριώδη εξαφάνιση ενός εκθέματος.
 
Τα παιδιά συγκεντρώθηκαν στον προθάλαμο του αρχοντικού, το οποίο έγινε μουσείο ώστε η κ. Μουσιώνη να τους ταξιδέψει στο βιβλίο της. Αυτή ήταν η τρίτη φορά που παρουσιάζει βιβλίο της στην Κομοτηνή η συγγραφέας, με τις δύο προηγούμενες φορές να λαμβάνουν χώρα στο αρχαιολογικό μουσείο Κομοτηνής. «Αυτή τη φορά όμως θελήσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό», σημείωσε η αρχαιολόγος – μουσειολόγος κ. Νάγια Δαλακούρα, η οποία τόνισε πως είναι σημαντικό τα παιδιά να γνωρίζουν νέους και διαφορετικούς μουσειακούς χώρους.
 
Από την πλευρά της η κ. Μουσιώνη ταξίδεψε τα παιδιά μέσα στο μουσείο των υποσχέσεων, όπου κάθε έκθεμα έχει να διηγηθεί μια ιστορία, όπως την υπόσχεση που έδωσε το σύννεφο στη βροχή ή η σελήνη στη θάλασσα, και άλλες που κεντρίζουν το ενδιαφέρον της Μαργαρίτας για τα αντικείμενα, αποκτώντας σημασία πλέον για την ίδια και δεν αποτελούν απλώς θραύσματα ενός μακρινού και ξένου από εμάς παρελθόντος.
 
Άλλωστε, όπως εξήγησε η κ. Μουσίωνη και η ίδια βλέπει το βιβλίο σε δύο επίπεδα, με το ένα να ασχολείται με το πώς προσεγγίζουμε το χώρο ενός μουσείου ώστε να καταστεί τελικά ένα ταξίδι αυτογνωσίας, ενώ το άλλο επίπεδο είναι το προσωπικό ταξίδι της πρωταγωνίστριας, που πρέπει να αποφασίσει τι θέλει να κάνει και πού θέλει να πάει τη ζωή της. Και αυτό μέσα από το χώρο των μουσείων τον οποίο αγαπά πάρα πολύ, και θεωρεί πως μπορεί να δώσει βήμα σε πολλούς για πάρα πολλές δραστηριότητες δημιουργικής γραφής και δημιουργικής έκφρασης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.