Ανακαλυπτοντας την Ξανθη της υστερης οθωμανικης εποχης

Ιστορική περιήγηση διοργανώνει η ΑΜΚΕ «Ιστοριοτοπίες» την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου

Την Ξάνθη της ύστερης οθωμανικής εποχής θα ανακαλύψουν όσοι συμμετέχουν στην ιστορική περιήγηση που διοργανώνει η ΑΜΚΕ «Ιστοριοτοπίες» την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου με ώρα έναρξης τις 11.30.

Όπως εξηγούν οι διοργανωτές σε μήνυμά τους, «Ο 19ος αιώνας είναι μια ιδιαίτερα κομβική περίοδος για την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Οι ευρύτερες εξελίξεις και οι μεγάλες εκσυγχρονιστικές μεταρρυθμίσεις αυτής της περιόδου αναμόρφωσαν τις οθωμανικές πόλεις και επηρέασαν τις τοπικές κοινωνίες, καθώς βελτίωσαν αισθητά τη θέση των διαφόρων εθνοθρησκευτικών κοινοτήτων, οι οποίες ανέπτυξαν σε σημαντικό βαθμό την κοινωνική και πολιτιστική τους ζωή.

Στο πλαίσιο αυτής της περιήγησης θα περπατήσουμε σε διάφορα σημεία της πόλης και ιδιαίτερα του παραδοσιακού οικισμού και θα γνωρίσουμε ορισμένες πτυχές από την ιστορία αυτής της περιόδου. Με τον ιδιαίτερο αυτό τρόπο θα μας δοθεί η δυνατότητα να συζητήσουμε για τα βασικότερα γεγονότα αυτής της εποχής και να κατανοήσουμε τις ιστορικές συνθήκες γύρω από την εξέλιξη της πόλης στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου. Επιπλέον, θα ανασυστήσουμε όψεις της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής των κατοίκων της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας, θα δούμε τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώθηκαν οι εθνικοί ανταγωνισμοί αυτής της περιόδου στην περιοχή και θα κατανοήσουμε τους παράγοντες που συνέβαλαν στην ανάδειξη της Ξάνθης σε ένα δυναμικό αστικό κέντρο εκείνης της εποχής».

Info

Κυριακή 3Δεκεμβρίου 2023, 11:30 π.μ.

Κόστος συμμετοχής: 7 ευρώ

Υπεύθυνος περιήγησης/δηλώσεις συμμετοχής: Δημήτρης Καλογιαννίδης, ιστορικός – διδάκτορας ΔΠΘ (6976266393)

Διοργάνωση: Ιστοριοτοπίες

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.