Αναγνωριζεται η σημασια της Παιδικης και Εφηβικης Βιβλιοθηκης Ξυλαγανης και περα απο τη Ροδοπη

Συνολικά 330 βιβλία παρέδωσε ο Φιλολογικός Όμιλος Θεσσαλονίκης το πρωί του Σαββάτου στο πλαίσιο της δράσης «Διάβαζε για να ζήσεις»

330 βιβλία παρέδωσαν στην Παιδική και Εφηβική Βιβλιοθήκη Ξυλαγανής τα μέλη του Φιλολογικού Ομίλου Θεσσαλονίκης (ΦΟΘ) το πρωί του Σαββάτου 10 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της δράσης «Διάβαζε για να ζήσεις» του Ομίλου.

Τα βιβλία συγκεντρώθηκαν μετά από πρόσκληση του ΦΟΘ, στην οποία η ανταπόκριση ήταν τόσο μεγάλη, που θα συνεχίσουν να συγκεντρώνουν βιβλία για την Βιβλιοθήκη της Ξυλαγανής και τις επόμενες μέρες.

Τα μέλη του Ομίλου επισκέφτηκαν τη Βιβλιοθήκη, και περιηγήθηκαν σε αυτή από την εκπαιδευτικό κ. Θεοδώρα Αραμπατζή και την πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών κ. Λαμπρινή Παπαδοπούλου, ενώ το παρών στην παράδοση έδωσαν και άλλες γυναίκες του Συλλόγου.

Από την πλευρά του ΦΟΘ το κλιμάκιο αποτελούνταν από τον Πρόεδρο κ. Αντώνη Χαριστό και τα μέλη Αχιλλέα Αναγνώστου, Μαρία Καραθανάση, Πασχάλη Κατσίκα, Γιώργο Ορφανίδη, Ρόζα Παυλιώτη, Ελένη Σακκά, Στράτο Τζαμπαλάτη, που γνώρισαν τον χώρο και συνομίλησαν με τους ανθρώπους που κρατούν ζωντανή αυτή την περιφερειακή βιβλιοθήκη, που συνεχίζει να λειτουργεί όχι μόνο ως χώρος για τον δανεισμό βιβλίων, αλλά και ως πολιτιστικό κύτταρο για τα παιδιά της Ξυλαγανής και των γύρω οικισμών.

Τα μέλη του Ομίλου επισκέφτηκαν και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, αλλά και το Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο, από το οποίο διανέμεται δωρεάν η πλούσια τρίμηνη έκδοση του Φιλολογικού Ομίλου Θεσσαλονίκης «Λογοτεχνικό Δελτίο» και φιλοξενούνται αξιόλογα συγγραφικά έργα τους.

Η Ξυλαγανή η πρώτη που επιλέχθηκε

Η Ξυλαγανή ήταν η πρώτη βιβλιοθήκη που δέχτηκε βιβλία στο πλαίσιο της δράσης «Διάβαζε για να ζήσεις» του ΦΟΘ, σημείωσε ο πρόεδρός του κ. Αντώνης Χαριστός, που ξεκίνησαν με στόχο την ενίσχυση των τοπικών βιβλιοθηκών ανά την Ελληνική Επικράτεια, ώστε να ενισχύουν την γνώση μέσα από τα βιβλία, να υπερβούν όσο γίνεται το κομμάτι της ηλεκτρονικής ανάγνωσης, και να δώσουν την εντύπωση και την αίσθηση ότι πάντα η φαντασία ενισχύεται μέσα από την ανάγνωση, την αλληλεπίδραση με το βιβλίο και την κοινωνικοποίηση που δημιουργείται στον χώρο της βιβλιοθήκης.

Η επιλογή της Βιβλιοθήκης της Ξυλαγανής οφείλεται κυρίως στην συμβολή του ποιητή και μέλους του Ομίλου κ. Πασχάλη Κατσίκα, που την πρότεινε, ενώ ένα επιπλέον κίνητρο ήταν το γεγονός ότι πρόκειται για Παιδική και Εφηβική Βιβλιοθήκη, και έτσι απευθύνεται σε ηλικίες που θεωρούνται το πρόπλασμα της μελλοντικής γνώσης. Από την πλευρά του και ο κ. Χαριστός υπηρέτησε στην περιοχή, γνωρίζει τα προβλήματα αλλά και τις δυνατότητες που μπορεί να αναπτύξει.

Άλλωστε θεωρούν πως η Βιβλιοθήκη δεν είναι μόνο ένας χώρος πρόσληψης γνώσης μέσα από τα βιβλία, αλλά περιλαμβάνει πολύ περισσότερα, την αλληλεπίδραση που έχουν όλοι όσοι την επισκέπτονται, αλλά και να αναπτύξουν επικοινωνία, να συζητήσουν για τους προβληματισμούς τους, με το βιβλίο να αποτελεί μια γέφυρα επικοινωνίας.

Ο κ. Χαριστός σημείωσε πως η συμμετοχή μελών και φίλων του Ομίλου στη δράση ήταν πολύ ενθουσιώδης από όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Γράφημα, με βιβλία να συνεχίζουν να δωρίζονται στον όμιλο για τη Βιβλιοθήκη της Ξυλαγανής, και τα οποία θα δοθούν σε δεύτερη φάση.

Όσο για τη συνέχεια, αυτή θα γίνει στις Σέρρες, σε βιβλιοθήκη σχολικής μονάδας που δεν εντάχθηκε στο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας και θα βοηθήσουν στην ενίσχυσή της.

Επικοινωνία με τον άλλο η ενασχόληση με το βιβλίο

Δωρεές σαν και αυτή του ΦΟΘ βοηθούν τη Βιβλιοθήκη να συνεχίσει τη δράση της και να ανοίγεται όλο και περισσότερο στην τοπική κοινωνία, σημείωσε από την πλευρά της η κ. Αραμπατζή, που τόνισε πως ειδικά οι παιδικές και εφηβικές βιβλιοθήκες, που διαμορφώνουν χαρακτήρες, πρέπει να είναι παρούσες στο ευρύτερο γίγνεσθαι, όσο αφορά τόσο τη γνώση όσο και την έκφραση.

Η ενασχόληση με το βιβλίο, είναι επικοινωνία με τον άλλο άνθρωπο, και είναι σημαντική κίνηση και για τα παιδιά η δωρεά αυτή, γιατί αντιλαμβάνονται τη σημασία που δίνουν ακόμα και άνθρωποι του πνεύματος από άλλες περιοχές τη λειτουργία της, ώστε να γίνει ακόμα καλύτερη.

Δίνουν δε μεγάλη ώθηση και στα παιδιά και στους γονείς, με μηνύματα ότι πρέπει να συνεχίσουν, με τον δικό τους τρόπο, επιβεβαιώνοντας όλα όσα έχουν κάνει μέχρι τώρα και σχεδιάζουν στο μέλλον.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.