Αναδοχος για την αποκατασταση του Τεμενους Βαγιαζητ στο Διδυμοτειχο

Για την συνολική αποκατάσταση του μνημείου που καταστράφηκε από την πυρκαγιά το 2017

Ανάδοχος αναδείχτηκε από την διαγωνιστική διαδικασία του Υπουργείου Πολιτισμού για τα έργα αποκατάστασης στο Τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο, που αναλαμβάνει το έργο με έκπτωση 2%.

Το έργο είχε ενταχθεί στα τέλη του 2022 στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με προϋπολογισμό 10.531.772 ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.

Το 2020 ανατέθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ερευνητικό πρόγραμμα, προκειμένου να προταθούν οι βέλτιστες λύσεις για την αποκατάσταση του ιδιαίτερα σημαντικού και με πολυπλοκότητα στην κατασκευή του μνημείου.

Τον Ιούνιο 2022, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά για τις προτεινόμενες, λύσεις έπειτα από διερεύνηση της αρχιτεκτονικής, στατικής, σεισμικής συμπεριφοράς και επάρκειας του μνημείου, ακολουθώντας την τεκμηρίωση και ανάλυση του μνημείου στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος του ΕΜΠ.

Για την υλοποίηση των πολλαπλών και σύνθετων επεμβάσεων αποκατάστασης του μνημείου απαιτήθηκαν πρόδρομες εργασίες στο εσωτερικό και στο περίβλημα του μνημείου, καθώς και η κατασκευή προσωρινού στεγάστρου προστασίας, αλλά και η πλήρης κάλυψη του εσωτερικού εμβαδού του με ικριώματα υποστύλωσης βαρέος τύπου.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Οι επεμβάσεις που θα γίνουν αφορούν στη συνολική αποκατάσταση του μνημείου με τον μιναρέ του (δομική και αρχιτεκτονική) στην τελευταία φάση πριν την πυρκαγιά (αρχές 20ού αιώνα) και, κυρίως, στην ανακατασκευή του συνόλου της περίτεχνης στέγης του (ξύλινου φορέα και της επιστέγασής της), με κριτήριο την προστασία του μνημείου και την αναγνώριση της δομικής ιστορίας του.

Οι εργασίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εκσκαφή θεμελίων και τάφρων παρουσία αρχαιολόγου, καθαίρεση νεότερων στοιχείων κατασκευών από άοπλο και οπλισμένο σκυρόδεμα, προσεκτική αφαίρεση ξύλινων ή σιδερένιων κουφωμάτων, αποδόμηση τμημάτων μιναρέ και καταγραφή, καταβίβαση και αναδόμησή του μετά του συνόλου των δακτυλίων ενίσχυσης, ανακατασκευή φέροντος οργανισμού στέγης, τρούλου, τυμπάνων, τόξων και επίπεδης οροφής, επικάλυψη στέγης με φύλλα μολύβδου, ανακατασκευή φεγγιτών από τεχνητό λίθο, επένδυση με λιθοδομή όψεων αναβαθμών και εξωτερικών κλιμάκων και επιστρώσεις εξωτερικών πλακοστρώσεων με λίθινες πλάκες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.