«Αλμαγεστη ενος χαμαλη»

Χειροποίητα τραγούδια φτιαγμένα με μεράκι και αγάπη - Στον δεύτερο δίσκο του τραγουδοποιού Βασίλη Φλώρου

«Αλμαγέστη ενός χαμάλη» τιτλοφορείται η δεύτερη δισκογραφική εμφάνιση του τραγουδοποιού Βασίλη Φλώρου. Το καλλιτεχνικό «ποιόν» του Βασίλη είχαμε την τύχη άλλωστε να απολαύσουμε την περασμένη άνοιξη και στην Κομοτηνή, οπότε και ο τραγουδοποιός  παρουσίασε στο κοινό της πόλης δείγμα των δύο δισκογραφικών του δουλειών αλλά και αγαπημένες επιλογές τις ελληνικής δισκογραφίας άλλων δημιουργών.
 
Όσο αφορά την «Αλμαγέστη ενός χαμάλη» το κύριο μέρος των ερμηνειών το έχει ο ίδιος ο τραγουδοποιός, ο οποίος έχει την τύχη να τον συντροφεύουν ιδιαίτεροι ερμηνευτές, όπως οι Δημήτρης Μυστακίδης, Ασπασία Στρατηγού, Μαρίνα Δακανάλη και Κατερίνα Αναγνώστου.
 
Επίσης, για μία ακόμη φορά σε δίσκο του Βασίλη σπουδαίοι μουσικοί και άνθρωποι μπολιάζουν με το ξεχωριστό μεράκι και τη μαστοριά τους τα τραγούδια του. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικούς από αυτούς: Κυριάκος Γκουβέντας, Δημήτρης Μυστακίδης, Γιάννης Αλεξανδρής, Λουκάς Μεταξάς, Δημήτρης Τσεκούρας, Χάρης Λαμπράκης, Κυριάκος Ταπάκης, Αποστόλης Βαγγελάκης και άλλοι. Ξεχωριστή στιγμή του δίσκου  η συμμετοχή του καθηγητή Φυσικής και συγγραφέα Γιώργου Γραμματικάκη. Οι μαγευτικές του αφηγήσεις μοιάζουν με σημείο συνάντησης  της «Αλμαγέστης ενός χαμάλη» με την «Κόμη της Βερενίκης».
 
Έξω από μόδες και ρεύματα,  κρατώντας πάντα σταθερή τη φορά της αισθητικής του πυξίδας, ο τραγουδοποιός στη δεύτερη αυτή δισκογραφική του απόπειρα προσπαθεί να αναδείξει δύο στοιχεία της γραφής του, το λόγιο και το λαϊκό, τα οποία συνυπάρχουν και αλληλοσυγκρούονται. Το αν τα κατάφερε μένει να αποδειχθεί από το αποτέλεσμα…
 
Πάντως, όπως σημειώνει ο δημιουργός στο εισαγωγικό σημείωμα του δίσκου «Διότι κι ένας χαμάλης, καθημερινός και γήινος άνθρωπος του μόχθου, είναι ξεχωριστός, ένα ενεργό ηφαίστειο δημιουργίας, που με το μυαλό ή με τα χέρια του, την τέχνη ή την τεχνική του, μπορεί να ξεπερνά τον ίδιο του τον εαυτό, σκαρώνοντας έργα ικανά να αλλάξουν τον ίδιο, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο γύρω του, τη δική του Αλμαγέστη».
 
Αξίζει να σημειωθεί τέλος πως το κύριο μέρος των ηχογραφήσεων έγινε στο στούντιο – «ασκητήριο» του Γιώργου Μπακάλη Eastside Recording Studio στα Βασιλικά της Θεσσαλονίκης. Οι μίξεις και  το mastering από το Σώζο Λυμπερόπουλο στο στούντιο S-O3 στην Ηλιούπολη. Το δημιουργικό του δίσκου κοσμούν οι καταπληκτικές φωτογραφίες της φωτογράφου Φούλας Τσιριπίδου, με χαρακτηριστική εκείνη του εξωφύλλου, στην οποία απεικονίζεται η παραδοσιακή αγορά Καπάνι της Θεσσαλονίκης. 

Η ιστορία της Αλμαγέστης

Η Αλμαγέστη αποτελεί το μεγαλύτερο και σημαντικότερο αστρονομικό σύγγραμμα της Αρχαιότητας, η αυθεντία του οποίου διατηρήθηκε μέχρι τον δέκατο έκτο αιώνα. Αποτελεί την κύρια πηγή στην οποία ανατρέχουν οι αστρονόμοι μέχρι και σήμερα για ιστορικά δεδομένα, καθόσον υπήρξε ο βασικός αστρονομικός οδηγός για περίπου μιάμιση χιλιετία.
 
Ο αρχικός τίτλος του έργου αυτού ήταν «Μαθηματική Σύνταξις» και γράφτηκε από τον Κλαύδιο Πτολεμαίο, έναν από τους σημαντικότερους αστρονόμους της ρωμαϊκής εποχής, περί το 140 μ.Χ. Η μετονομασία του σε «Αλμαγέστη» οφείλεται στους αστρονόμους της Δύσης και προήλθε από το ακόλουθο γεγονός: μεταγενέστεροι αντιγραφείς πρόσθεσαν στον τίτλο το επίθετο «Μεγίστη» πιθανώς λόγω του μεγάλου όγκου του (13 βιβλία) αλλά και της μεγίστης σπουδαιότητάς του, όπως επίσης και για να το διακρίνουν από το μικρότερο βιβλίο του Πτολεμαίου, την «Τετράβιβλο».
 
Οι Άραβες μετέφρασαν τη «Μαθηματική Σύνταξη» περί τον ένατο αιώνα και τον μεν αρχικό τίτλο τον απέδωσαν με τον όρο (λέξη) «κιτάπ» (=βίβλος), το δε «Μεγίστη» το άφησαν αμετάφραστο, προσθέτοντας όμως το αραβικό άρθρο «Αλ». Ο τίτλος λοιπόν έλαβε τη μορφή «Κιτάπ Αλ Μετζίστι». Όταν όμως οι Ευρωπαίοι μετέφρασαν το έργο εκ του αραβικού εξέλαβαν το «Αλ Μεγίστη» ως όνομα του συγγραφέα και μεταγλώττισαν τον τίτλο σε «Βίβλος του Μεγίστου». Αυτού αργότερα ακολούθησε σύντμηση ως «Αλμαγέστη».
 
Όταν κατά τον δέκατο πέμπτο αιώνα ο Ιωάννης Βησσαρίων έφερε στη Δύση τη «Μαθηματική Σύνταξη» και ανακαλύφθηκε τότε πως συγγραφέας του έργου ήταν ο αλεξανδρινός Κλαύδιος Πτολεμαίος, αυτό δεν μπορούσε πλέον να επιβληθεί. Ακόμα και σήμερα στην Ελλάδα αναφέρεται το σύγγραμμα αυτό άλλοτε ως «Αλμαγέστη» και άλλοτε ως «Μαθηματική Σύνταξη». 

Ο τραγουδοποιός Βασίλης Φλώρος

–  Γεννημένος τον Ιούλη του 1982 στον Υμηττό.
–  Εργάζεται επαγγελματικά ως τραγουδοποιός.
–  Σπούδασε στο τμήμα Μαθηματικών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
–  Σπουδές ακουστικής και κλασικής κιθάρας στο “Ιαμβικό Ωδείο” στον Υμηττό.
–  Παίζει ακόμη παραδοσιακά νυκτά ( στεριανό λαούτο, ούτι, τρίχορδο μπουζούκι, τζουρά, μπαγλαμά ).
–  Σπουδές στη μουσική τεχνολογία και τον  προγραμματισμό ( “Ωδείο Μουσικής Πράξης” στο Κουκάκι ).
–  Μαθητεύει μέχρι σήμερα δίπλα στο δάσκαλο Ανδρέα Τσεκούρα
(διδασκαλία και διεύθυνση μουσικών συνόλων στο Ωδείο Αθηνών ).
–  Το Μάη του 2010 κυκλοφόρησε η πρώτη του προσωπική δισκογραφική δουλειά  με τίτλο “Στις όχθες της αυγής” ( Legend / EGE, 2010 ), στην οποία είχε εκτός από το δημιουργικό και ερμηνευτικό ρόλο, την παραγωγή, την ενορχήστρωση και την επιμέλεια παραγωγής.
–  Έχει συνεργαστεί δισκογραφικά και σε ζωντανές εμφανίσεις με σημαντικούς ανθρώπους της μουσικής, όπως οι Γιώργος Νταλάρας, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Δημήτρης Μυστακίδης, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Ασπασία Στρατηγού, Μαρίνα Δακανάλη, Αλεξία Χρυσομάλλη, Δημήτρης Μπάκουλης, Κυριάκος Γκουβέντας,  Δημήτρης Τσεκούρας, Γιάννης Αλεξανδρής, Λουκάς Μεταξάς, Κυριάκος Ταπάκης, Χάρης Λαμπράκης, Παντελής Στόικος, Γιώργης Κοντογιάννης “Κρης”, , Ανδρέας Παππάς, Πάνος Δημητρακόπουλος, Αλέξης Αποστολάκης, Αποστόλης Βαγγελάκης, Φώτης Σιώτας, Θανάσης Σοφράς, Σώζος Λυμπερόπουλος, Ανατολή Μαργιόλα, Κατερίνα Αναγνώστου κ.α.
–  Το εξώφυλλο και το ένθετο του πρώτου δίσκου κοσμούν οι φωτογραφίες του αείμνηστου Πηλιορείτη Φωτογράφου Δημήτρη Λέτσιου, ύστερα από την ευγενική παραχώρηση του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.
–  Συνεργάστηκε με τον επίσης σπουδαίο Πηλιορείτη λαογράφο Γιώργο Θωμά και εμπνεύστηκε από τις μαγικές του εξιστορήσεις.
–  Μόλις κυκλοφόρησε ο δεύτερος προσωπικός του δίσκος με τίτλο “Αλμαγέστη ενός χαμάλη”, στο οποίο συμμετέχουν οι Δημήτρης Μυστακίδης, Ασπασία Στρατηγού, Μαρίνα Δακανάλη, Κατερίνα Αναγνώστου και ο σπουδαίος καθηγητής Φυσικής και συγγραφέας Γιώργος Γραμματικάκης.
–  Από το Φεβρουάριο του 2011 παρουσιάζει τη δουλειά του σε μουσικές σκηνές και χώρους πολιτισμού σε όλη την Ελλάδα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.