Αλμα πανω απο την πυρα και μεσα στην παραδοση για τους Μαρωνειτες

Αναβίωσε για 19η φορά «η Γιορτή της Πυράς» - Μικροί και μεγάλοι πήδηξαν πάνω από την πυρά, στα χνάρια της μαρωνίτικης αποτροπαϊκής των «κακών» παράδοσης

Για 19η συνεχόμενη χρονιά αναβίωσε την Κυριακή 30 Ιουλίου, η «Γιορτή της Πυράς» στο κοινοτικό κατάστημα της Μαρώνειας από τον Φυσιολατρικό – Λαογραφικό Μορφωτικό Σύλλογο Μαρώνειας «Οι Κίκονες». 

Πρόκειται για την αναβίωση ενός πανάρχαιου εθίμου των κατοίκων της Μαρώνειας, κατά το οποίο μετά το τέλος του θερισμού κάθε καλοκαίρι, όταν η παραγωγή είχε πλέον αποθηκευτεί για τον χειμώνα, έκαιγαν όσα ψάθινα ή ξύλινα εργαλεία, μη αντέχοντας στο χρόνο και τη δοκιμασία της παραγωγής, χαλούσαν και δεν επιδέχονταν διόρθωσης.
 

Οι Μαρωνείτες είχαν τη συνήθεια να τα καίνε την παραμονή της 1ης Αυγούστου, πιστεύοντας ότι, απομακρύνοντας τα χαλασμένα εργαλεία από τα σπίτια και τις αποθήκες τους, απομάκρυναν κάθε κακό.
 
Έτσι, ξεκινώντας από την τότε Κεντρική πλατεία του χωριού, που σήμερα είναι η Κάτω Βρύση και συνεχίζοντας διαδοχικά σε άλλα σημεία, συνήθως στα τρίστρατα, οι φωτιές εκτεινόταν σε όλο τον οικισμό.
 

Όπως αναφέρει στο σύγγραμμά του ο Φώτιος Κωνσταντινίδης, οι ντόπιοι πηδούσαν πάνω από τις φωτιές σταυρωτά με φωνές και αλαλαγμούς, πιστεύοντας ότι έτσι θα καεί και θα φύγει ό,τι κακό φώλιαζε μέσα τους. 

Συνδυασμός της παράδοσης με την επιστροφή 

Το έθιμο πλέον αναβιώνει στο κοινοτικό κατάστημα της Μαρώνειας, εκεί που άναβε φωτιά και στο τελευταίο τρίστρατο του χωριού, όπου και βρέθηκαν την Κυριακή κάτοικοι και επισκέπτες, για να γνωρίσουν το έθιμο αλλά και να το δουν να περνάει στην επόμενη γενιά, με τα παιδιά του οικισμού να πηδούν πάνω από τη φωτιά.
 

Τον κόσμο καλωσόρισε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιάννης Σμαραγδάς, ο οποίος περιέγραψε πώς με τις φωτιές οι τότε κάτοικοι πίστευαν ότι απομακρύνουν ό,τι κακό υπήρχε στις παραγωγές αλλά και στα σπίτια τους, αποχαιρετώντας ουσιαστικά το καλοκαίρι και καλωσορίζοντας τον χειμώνα.
 
Η γιορτή όμως, στα 19 χρόνια που πραγματοποιείται, έχει γίνει και μια μορφή ανταμώματος για τους Μαρωνείτες, που επιστρέφουν τον Αύγουστο από όλα τα σημεία της Ελλάδας και όχι μόνο, ενώ τους βοηθούν να θυμηθούν τις παιδικές τους αναμνήσεις, μιας και όλοι τους έχουν πηδήσει πάνω από αυτές τις φωτιές και τώρα το κάνουν οι επόμενες γενιές.
 

Καμάρι του συλλόγου το Λαογραφικό Μουσείο 

Τα εργαλεία που έμειναν στις αποθήκες και παροπλίστηκαν με την έλευση της βιομηχανοποίησης της παραγωγής, πλέον έχουν βρει μια νέα στέγη, στη Μόνιμη Λαογραφική Έκθεση αντικειμένων αγροτικής και οικιακής οικονομίας που λειτουργεί από πέρυσι στο παλαιό Δημοτικό Σχολείο Μαρώνειας.
 
Η έκθεση ήδη έχει γίνει πόλος έλξης μαθητών από όλη τη Ροδόπη αλλά και επισκεπτών του οικισμού, αποτελώντας ένα αρχείο της ιστορίας και της παράδοσης της Μαρώνειας. Περιλαμβάνει αντικείμενα αγροτικής και οικιακής οικονομίας, αντικείμενα που κοσμούν τα αναγνωστικά των δημοτικών σχολείων, σε όλες τις διαδικασίες πρωτογενούς παραγωγής και τα οποία είτε δώρισαν είτε δάνεισαν για την έκθεση οι κάτοικοι του οικισμού.
 

Το μουσείο λειτουργεί όλο τον Αύγουστο τις πρωινές ώρες κάθε Κυριακή και διατηρεί ζωντανό το στολίδι που είναι το Δημοτικό Σχολείο του οικισμού, θέλοντας να το διατηρήσει ανοιχτό.
 
Επίσης είναι πάντα ανοιχτοί σε καινούριες δωρεές, ελπίζοντας πως θα καταφέρουν στο μέλλον να στεγάσουν στο Δημοτικό Σχολείο όλα τα αντικείμενα της πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Σημαντική η διατήρηση της ιστορίας του τόπου 

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών κ. Γιάννης Σταυρίδης, ο οποίος τόνισε πως είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε τις ρίζες μας και την καταγωγή μας, διατηρώντας ζωντανή την ιστορία του τόπου.
 
Τόνισε δε πως τα δύο χαρακτηριστικά που μοιράζονται ο δήμος και οι κάτοικοί του, η παράδοση και ο πολιτισμός, θα πρέπει όλοι μαζί, Αυτοδιοίκηση και Σύλλογοι, να προάγουν «αλλά και να τα μεταλαμπαδεύσουμε στη νέα γενιά, που με τη σειρά τους είναι οι άξιοι συνεχιστές της παράδοσής μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.