Αλλη γλωσσα

Πάνω από πενήντα χρόνια έχω να συναντήσω πυγολαμπίδες

Μιλούσε απόνα καρτοτηλέφωνο, έξω από το σιδηροδρομικό σταθμό της Μπολόνιας. Ήτανε ο Παζολίνι, δεν μπορούσε να’ναι άλλος, τον είχα δει πρόσφατα σε μια συνέντευξη  στην δημόσια τηλεόραση, υποδεχόταν με μια τρυφερότητα αφάνταστη τον παραπλανημένο γέρο Οιδίποδα, Έζρα Πάουντ. Τώρα στο τηλέφωνο μιλούσε με την αμεσότητα του Ακατόνε, παιδιού της ζωής από τις παράγκες της Ρώμης, αλλά, η ευγένεια του τόνου, πρόδιδε την μεσοαστική καταγωγή του.

Πλησίασα ώστε να μπορώ ν’ ακούσω. Σας μεταφέρω, έστω μετά από πενήντα χρόνια, τι θυμάμαι.

«Μα εγώ δεν γουστάρω τον κόσμο σας. Δεν θέλω να αποκτήσω τα δικαιώματα του κόσμου σας. Να φουσκώσω, κι από μικροαστός να γίνω αστός.   Δεν μ’ ενδιαφέρει ο εμφύλιό  σας. Ούτε τους δυστυχείς απόκληρους που ξεσηκώνετε  να πετροβολήσουν τους γονείς σας, ίσα-ίσα για να τους κάνετε χουνέρι έως ότου παραλάβετε τις θέσεις τους. Όχι, όχι, εγώ είμαι άλλη γλώσσα, άλλος τόπος.

ΣΧΟΛΙΟ : Ο Παζολίνι από τότε προείδε πως όλα αυτά τα κινήματα των πάσης φύσεως «δικαιωματιστών» δεν αντιπαλεύουν τον καπιταλισμό, αλλά στην ουσία πρόκειται για ένα εμφύλιο αστόπαιδων ενάντια στην «πατριαρχεία»  των πατεράδων τους, μέχρι να εγκαταστήσουν –χρησιμοποιώντας ένα στρατό από πάσης φύσεως πικραμένους- την δική τους «μητριαρχία»! Δεν  είναι τυχαίο σε όλο αυτό το τσίρκο πρωτοστατούν τα ποικίλα  Ωνάσεια πεδία!

*

ΠΥΓΟΛΑΜΠΙΔΕΣ

Πάνω από πενήντα χρόνια

έχω να συναντήσω πυγολαμπίδες.

Ο Παζολίνι έλεγε αν έβρισκε κάποια

θα την αντάλλασσε με την «φεράρι» του.

Δυστυχώς φίλε μου, μας πρόλαβε η  «Bayer!».

*Ο Γιάννης Βουλτσίδης (Δον Σάντσο) είναι σκηνοθέτης και ιδρυτής του Θρακικού Θεάτρου Σκιών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.