«Αλησμονητες πατριδες»: Ενα μουσικο project σχολειων της Πρωτοβαθμιας Εκπαιδευσης του Νομου Ξανθης

Εκπαιδευτικοί, μουσικοί, σχολεία και φορείς ένωσαν δυνάμεις και παρουσιάζουν ένα μουσικό project για τη γενοκτονία των Ποντίων

Ιδιαίτερα περήφανη η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την πρωτοβουλία του  Δημοτικού  Σχολείου Γενισέας με τη Διευθύντρια Ευγενία Θεοδοσιάδου και του Δημοτικού Σχολείου Ερασμίου με το Διευθυντή Γιώργο Καραγκιοζίδη, να στέκονται αρωγοί και συμπαραστάτες στη συμμετοχική προσπάθεια γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών.

Με κοινό παρονομαστή την αγάπη για την τέχνη και τη δημιουργικότητα, δύο εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ξάνθης, η δασκάλα Μαρία Ανεμοπούλου και η μουσικός Νόννα Κυριαζοπούλου προχώρησαν στην υλοποίηση του μουσικού project «Αλησμόνητες πατρίδες» σε στίχους της πρώτης, που αφορούν τη γενοκτονία των Ποντίων.

Ο αυτοδίδακτος συνθέτης, Δημήτρης Παπαδόπουλος επιστρατεύεται για τη μελοποίηση των στίχων, μέσω των οποίων προσεγγίζεται ο πόνος, το τραύμα, η ανάμνηση των γεγονότων, αλλά και η θύμηση της αδιάκοπης πορείας της ανθρώπινης ύπαρξης, μέσα από την Ιστορική Αλήθεια του Ποντιακού Ελληνισμού.

Οι χορωδίες των Δημοτικών Σχολείων Γενισέας και Ερασμίου συμπράττουν και αποδεικνύουν στην πράξη ότι, η δημιουργική εκπαιδευτική διαδικασία δεν περιορίζεται  στις αίθουσες των σχολείων, αλλά διευρύνεται σε όλα τα επίπεδα όταν η αγάπη, η θέληση και η προσφορά, μετουσιώνεται σε πράξη από  άξιους εκπαιδευτικούς.

Οι χορωδίες των σχολείων, μετά από ατέλειωτες πρόβες και ξεπερνώντας κάθε δυσκολία, πραγματοποίησαν ηχογράφηση και βιντεοσκόπηση του έργου, ώστε το εγχείρημα να αποτυπωθεί και να παραμείνει στην αέναη σύγχρονη ψηφιακή πραγματικότητα, με στόχο την κυκλοφορία του ανήμερα της Ημέρας Μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Πολύτιμη αποδεικνύεται η βοήθεια και η στήριξη των μουσικών της ορχήστρας (Εύας Ξανθοπουλίδου, Μαρίας Μανανά, Βασίλη Αβραμίδη και Κώστα Ιωαννίδη, σολιστών και εκπαιδευτικών στον πολιτιστικό χώρο της Ξάνθης), οι οποίοι αγκαλιάζουν το εγχείρημα προσθέτοντας τη δική τους μοναδική ενέργεια, χροιά και ερμηνεία στο έργο.

Το υλικό που προέκυψε θα παρουσιαστεί σήμερα Παρασκευή 19 Μαΐου στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος Ποντίων Ξάνθης, στην Πλατεία Ελευθερίας και ώρα 20:00. 

Όπως παραθέτει η στιχουργός, κ. Ανεμοπούλου: «Η ιστορία είναι αυτή που σε ορίζει και σε οδηγεί. Η τέχνη σε γαλουχεί και σε εξελίσσει. Όταν υπάρχει συνδυασμός των δύο δημιουργούνται αναμνήσεις και βάσεις, γεγονός που μόνο εφόδια μπορεί να παρέχει στους μικρούς μαθητές».

Η Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ξάνθης κα Εύη Στυλιανίδου σημείωσε: «Ενθαρρύνουμε κάθε προσπάθεια που ενεργοποιεί τους μαθητές μας και τους οπλίζει με εφόδια και εμπειρίες που θα τους είναι χρήσιμα για όλη τους τη ζωή. Ευχαριστώ από την καρδιά μου εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, καθώς και όλους τους ανθρώπους των τεχνών και του πολιτισμού της Ξάνθης, που ενώθηκαν και κοπίασαν, για να έχουμε αυτό το άψογο αποτέλεσμα. Θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε με κάθε μέσο τέτοιες πρωτοβουλίες, που εδραιώνουν το συγκριτικό πλεονέκτημα της εκπαίδευσης στον Νομό Ξάνθης».

Οι συμμετέχοντες

Μουσική σύνθεση: Δημήτρης Παπαδόπουλος
Στίχοι: Μαρία Ανεμοπούλου
Σοπράνο: Νόννα Κυριαζοπούλου
Πιάνο: Εύα Ξανθοπουλίδου
Βιολί: Μαρία Μανανά
Κιθάρα: Βασίλης Αβραμίδης
Φλάουτο: Κώστας Ιωαννίδης

Χορωδία:

  • Δημοτικό Σχολείο Γενισέας,
  • Δημοτικό Σχολείο Ερασμίου,
  • επιλεγμένοι μαθητές του τμήματος Μονωδίας του Δημοτικού Ωδείου Ξάνθης (Ηλιάνα Λαζαρίδου, Χριστίνα Κιουρκτσή, Μιχαήλ-Άγγελος Χατζόπουλος)

Φωνητική προετοιμασία χορωδίας: Νόννα Κυριαζοπούλου
Ηχοληψία-μίξη-mastering: Ιωάννης Βαρελίδης (studioArtLab)
Σκηνοθεσία: Κώστας Κανάτας
Κάμερα: Κώστας Κανάτας – Σταύρος Καρυπίδης
Μοντάζ: Κώστας Κανάτας
Παραγωγή: PowerStream

Την παραχώρηση του “Πολυχώρου τέχνης και σκέψης, οικία Μάνου Χατζιδάκι” ενέκρινε ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Κωνσταντίνος Κουρτίδης.
Υπεύθυνη διαχείρισης χώρου: Ιφιγένεια Σπανοπούλου

YouTube link: https://youtu.be/YICqzmPoFPg

Λίγα λόγια για τους συντελεστές

Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος γεννήθηκε στην Ξάνθη το 2000. Είναι απόφοιτος λυκείου και ασχολείται με το θέατρο, τη μουσική, τη στιχουργική και πολλά ακόμα. Ο Δημήτρης είναι ένας από τους νέους της Ξάνθης, τους οποίους ονομάζουμε «Δημιουργικές Δυνάμεις Πολιτισμού». Χωρίς να έχει καμία επαφή με τις νότες, κατάφερε να αγαπήσει τη μουσική και να εκφραστεί μέσα από αυτήν. Το κάθε κομμάτι που γράφει έχει να κάνει με μια κατάσταση που είτε την έχει ζήσει, είτε τη ζει, είτε την περιμένει.

Η Μαρία Ανεμοπούλου είναι εκπαιδευτικός Α/θμιας Εκπαίδευσης ΠΕ 70, απόφοιτος του ΠΤΔΕ του ΑΠΘ, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος με θέμα «Τοπική Ιστορία – Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις» του ΔΠΘ, και απόφοιτος σεμιναρίου συγγραφής της κας Μαρίας Γούσιου. Ασχολείται με τη συγγραφή στίχων, παραμυθιών και παιδικών θεατρικών κειμένων.

Η Νόννα Κυριαζοπούλου είναι αριστούχος απόφοιτη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ με ειδίκευση τη Μουσικολογία/Μουσικοπαιδαγωγική, κάτοχος Integrated Master και διπλωματούχος Μονωδίας του Σύγχρονου Ωδείου Θεσσαλονίκης. Το Σεπτέμβριο του 2022 ολοκλήρωσε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Μουσικές Τέχνες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με κατεύθυνση τη διδακτική της Μονωδίας. Ως σολίστ έχει συνεργαστεί με την ορχήστρα του ΑΠΘ υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Δημόπουλου στο έργο “Gloria in D major, RV589” του A. Vivaldi, και με την ορχήστρα του Σύγχρονου Ωδείου Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει σε ρεσιτάλ, συναυλίες και μουσικά projects σε αίθουσες της Θεσσαλονίκης όπως Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Γαλλικό Ινστιτούτο, Βυζαντινό Μουσείο, Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών. Από το 2019 εδρεύει στην Ξάνθη, όπου εργάζεται ως εκπαιδευτικός μουσικής στην ΠΕ, αλλά και ως καθηγήτρια Μονωδίας και Μουσικής Προπαιδείας στον ιδιωτικό τομέα.

Η Εύα Ξανθοπουλίδου γεννήθηκε στην Ξάνθη, έκανε σπουδές πιάνου και ανώτερων θεωρητικών στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και στο Μουσικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Είναι κάτοχος πτυχίου και διπλώματος πιάνου, καθώς και πτυχίου αρμονίας, αντίστιξης και φούγκας. Ολοκλήρωσε κύκλο σπουδών μουσικοπαιδαγωγικής εκπαίδευσης δίπλα στην Παυλίνα Λιάτσου. Έλαβε μέρος ως σολίστ σε συναυλίες στην Ξάνθη, την Καβάλα, τη Δράμα, την Κομοτηνή και τη Θεσσαλονίκη, αφιλοκερδώς. Από το 2009 έως σήμερα εργάζεται ως καθηγήτρια πιάνου και ανώτερων θεωρητικών στο παράρτημα Ξάνθης του Εθνικού Ωδείου Αθηνών. Υπήρξε υπεύθυνη της παιδικής χορωδίας του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης για 7 έτη, με την οποία συμμετείχε σε πλήθος εκδηλώσεων, ενώ από το 2019 διδάσκει μουσικοκινητική στο ιδιωτικό νηπιαγωγείο Παιδική Πολιτεία. Είναι διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός.

Η Μαρία Μανανά είναι πτυχιούχος βιολιού, απόφοιτη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδίκευση τη Μουσικολογία/Μουσικοπαιδαγωγική και κάτοχος Integrated Master. Το 2018 ολοκλήρωσε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Μουσικές Τέχνες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στην κατεύθυνση της διδακτικής της μουσικής. Η Μεταπτυχιακή της εργασία είχε τίτλο «Κοινωνική δικαιοσύνη στη μουσική εκπαίδευση: φραγμοί στην πρόσβαση στο μουσικό σχολείο μαθητών Ρομά από το Δροσερό Ξάνθης». Εργάζεται ως εκπαιδευτικός μουσικής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση του Ν. Ξάνθης, ενώ έχει λάβει μέρος σε πληθώρα μουσικών παραστάσεων, συναυλιών και μουσικών projects.

Ο Βασίλης Αβραμίδης γεννήθηκε το 2003 στην Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην Ελευθερούπολη Καβάλας. Αποφοίτησε από το Γενικό Λύκειο Ελευθερούπολης με γενικό μέσο όρο 19,9. Από το 2021 σπουδάζει στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Είναι  κάτοχος πτυχίου κλασικής κιθάρας, με βαθμό άριστα 10, από το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας (ΔΩΚ). Έχει αποσπάσει 1ο βραβείο στο διεθνές φεστιβάλ κιθάρας Κομοτηνής (2019) καθώς και πλήρη υποτροφία στο ΔΩΚ το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020. Ασχολείται, επίσης, με την κολύμβηση και την πεζοπορία. Τέλος, ομιλεί αγγλικά και γερμανικά, και έχει συμμετοχές σε πολυάριθμες εθελοντικές – φοιτητικές δράσεις.

Ο Κώστας Ιωαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών της σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ στην κατεύθυνση της Σύνθεσης με καθηγητή τον Χρήστο Σαμαρά (2019). Είναι κάτοχος πτυχίου Αρμονίας με βαθμό άριστα στην τάξη του Γιάννη Γκουράνη στο δημοτικό ωδείο Έδεσσας το 2012, διπλώματος φλάουτου με βαθμό άριστα στην τάξη του Παναγιώτη Κελέκη στο Ωδείο Έδεσσας το 2015, πτυχίου Αντίστιξης το 2015 και Φούγκας το 2018 στην τάξη του Κωνσταντίνου Σιέμπη στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Έχει συνεργαστεί ως φλαουτίστας με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στην θεατρική παράσταση «Μάνα Κουράγιο» 20/10/2016 – 31/1/2017. Παρακολούθησε σεμινάριο σύνθεσης με τον συνθέτη – καθηγητή σύνθεσης Γιώργο Βασιλαντωνάκη στο Κολλέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης στα πλαίσια του 2ου Summer Music Performance Programm 30/6/2016 – 10/7/2016. Εργάζεται ως καθηγητής φλάουτου στο μουσικό σχολείο της Ξάνθης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.