Ακαρπες μεχρι σημερα οι προσπαθειες του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνης να λειτουργησει χειμερινο κινηματογραφο

Έγινε προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί αίθουσα στο Kosmopolis, αλλά το κόστος ήταν πολύ υψηλό

Στα ίδια πλαίσια με πέρυσι ο σχεδιασμός του ΔΗΠΕΘΕ για το 2023

Δεν απέδωσαν καρπούς οι προσπάθειες του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής να λειτουργήσει, έστω και περιορισμένα, αίθουσα χειμερινού κινηματογράφου στην πόλη μας, μιας και οι όροι που τέθηκαν για την χρήση και τη λειτουργία της, ήταν αποτρεπτικοί. Αυτό τονίστηκε την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό και το πρόγραμμα δράσης του.

Σε τρεις άξονες ο σχεδιασμός του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ κ. Νότη Χαραλαμπίδη, το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής αφουγκραζόμενο τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, αλλά και σύμφωνα με τις σημερινές οικονομικές συγκυρίες βασίζει την πολιτική του σε τρεις βασικούς άξονες.

Ο πρώτος είναι η αξιοποίηση του τοπικού και περιφερειακού καλλιτεχνικού και πολιτιστικού δυναμικού και η κινητοποίηση των εθελοντών – ερασιτεχνών, θέλοντας να θέσει την αξιοποίηση αυτών των ανθρώπων και των δημιουργικών τους ιδεών στο προσκήνιο και να τους δώσει βήμα να δημιουργήσουν.  Ταυτόχρονα, επιθυμούν να παρέχουν κάθε δυνατή διευκόλυνση και υποστήριξη σε ερασιτέχνες και εθελοντές να παρουσιάσουν τη δραστηριότητά τους, όχι μόνο διευρύνοντας έτσι την πολιτιστική δραστηριότητα, αλλά ταυτόχρονα δημιουργώντας ένα τοπικό ρεύμα, που ακολουθούν όλο και περισσότεροι.

Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με την καλύτερη δυνατόν διαχείριση των συνεχώς μειούμενων χρηματοδοτήσεων, με βέλτιστη αξιοποίηση των περιορισμένων πόρων, σε συνδυασμό με τη διερεύνηση υπαγωγής σε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής να έχει τη δυνατότητα να επιτελέσει το σκοπό του με πληρότητα, αλλά και σεβόμενο τις οικονομικές θυσίες των δημοτών. Ήδη έχουν κάνει σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ υπάρχει και σχεδιασμός για την υπαγωγή του και σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω του ΕΣΠΑ ή άλλων Ευρωπαϊκών συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.

Ο τρίτος άξονας προέκυψε από τις ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία και οι συνέπειές της στον τομέα του θεάτρου και του πολιτισμού, αλλά και στους επαγγελματίες του χώρου, με το θέατρο να αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα τεχνολογικά μέσα, ώστε να συνεχίσει την δραστηριότητά του απρόσκοπτα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.  Οι ψηφιακοί και ηλεκτρονικοί διαθέσιμοι τρόποι επικοινωνίας και δημιουργίας έχουν ήδη αξιοποιηθεί από την αρχή της πανδημίας, ενώ αναζητούνται και νέοι τρόποι, προκειμένου να συνεχιστεί η θεατρική δημιουργία στον τόπο.

Τέλος, το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής σε συνάρτηση των κύριων αξόνων, διαβλέπει την ανάγκη διοργάνωσης καινοτόμων πολιτιστικών παρεμβάσεων, με αναφορά στο ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν της περιοχής, αλλά και τη σύγχρονη πολιτιστική και καλλιτεχνική δημιουργία.

Η οικονομική στενότητα αποτρέπει πολλές από τις δράσεις

Όπως τόνισε και προς το Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Χαραλαμπίδης, η οικονομική στενότητα τους κάνει να προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλά τις δαπάνες, κάτι που τους εμποδίζει να φέρουν μεγάλες (σε αριθμό ηθοποιών) παραστάσεις, πέρα αυτών που έρχονται με δικά τους έξοδα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Την ίδια ώρα έχουν συγκρατημένες δαπάνες για τις δικές τους δράσεις, ενώ θα ενισχύσουν και τη λειτουργία, για ακόμα μια χρονιά του θερινού κινηματογράφου.

Οι ίδιοι οικονομικοί περιορισμοί δεν τους δίνουν την δυνατότητα να υλοποιήσουν αρκετά από αυτά που θα ήθελαν, όπως η πρόταση που αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, για πραγματοποίηση παραστάσεων σε οικισμούς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ο κ. Χαραλαμπίδης σημείωσε πως μέχρι τώρα έχουν κάνει κάποιες συνεργασίες με το Μέγαρο Μουσικής, αλλά μόνο σε παραστάσεις που είναι δωρεάν, όπως μια πρόσφατη παιδική παράσταση με παιδιά ή η συναυλία τζαζ που έγινε πριν από λίγους μήνες, μιας και η έλλειψη Οργανισμού σε αυτό δεν επιτρέπει να κοπεί εισιτήριο.

Τέλος δεσμεύτηκε να γίνουν προσπάθειες ανάδειξης της διαπολιτισμικότητας, μιας και παραδέχτηκε πως μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει πολλά για την ανάδειξή της.

Άκαρπη ακόμα η προσπάθεια για λειτουργία χειμερινού κινηματογράφου

Το προηγούμενο διάστημα, τόνισε ο κ. Χαραλαμπίδης, και με την πολύ θετική εμπειρία που είχαν από τις θερινές παραστάσεις, έγιναν προσπάθειες από πλευράς ΔΗΠΕΘΕ για να μπορέσει να λειτουργήσει και χειμερινό κινηματογράφο στην πόλη μας.

Μάλιστα όπως ανέφερε, ήρθαν σε επαφή πριν από μερικούς μήνες με την εταιρεία που διαχειρίζεται το Kosmopolis, ώστε να χρησιμοποιήσουν μία από τις αίθουσες του παλιού ODEON, για να προβάλλουν ταινίες.

Η διάθεση για συνεργασία υπήρχε, όμως οι όροι για την αίθουσα, μεταξύ των οποίων το ύψος του ενοικιαστηρίου και το ποσοστό από τα εισιτήρια που έπρεπε να καταβάλλεται στην εταιρεία, σήμαινε ότι το κόστος για το ΔΗΠΕΘΕ θα ήταν πολύ μεγάλο, κινδυνεύοντας να ανατρέψει όλο τον προϋπολογισμό του, ειδικά αν δεν υπήρχε ενδιαφέρον από θεατές.

Όπως ανέφερε, για να μην έχουν ζημιές, θα έπρεπε να υπάρχει πληρότητα άνω του 70% σε κάθε προβολή, κάτι που, με δεδομένη την μεγάλη μείωση των εισιτηρίων στους κινηματογράφους πανελλαδικά, που αποδίδεται στη μείωση των παραγωγών που φτάνουν στις αίθουσες και την άνοδο των υπηρεσιών streaming, δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί. Παρόλα αυτά, παραμένουν ανοιχτοί για τη λειτουργία χειμερινού κινηματογράφου την επόμενη χρονιά, ανάλογα βέβαια και με τα ποσά που χρειάζονται.

Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου έγινε και πρόταση να χρησιμοποιηθεί η αίθουσα του χειμερινού ΔΗΠΕΘΕ, όταν δεν γίνονται παραστάσεις, παρόλο που τα σκηνικά, που παραμένουν στη σκηνή μεταξύ παραστάσεων, δεν επιτρέπουν στην τακτική του λειτουργία με αυτό τον τρόπο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.