«Ακακιε», ενα πιο προσωπικο βιβλιο απο τον Κωστα Κρομμυδα

Στο βιβλιοπωλείο «Βαφειάδης» βρέθηκε ο συγγραφέας και υπέγραψε αντίγραφα το νέου του βιβλίου

Στην Κομοτηνή βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης ο συγγραφέας και ηθοποιός κ. Κώστας Κρομμύδας, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε όλη τη χώρα, με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του νέου του βιβλίου «Ακάκιε» από τις εκδόσεις Διόπτρα, το οποίο εξιστορεί τη ζωή του πρωτεργάτη της βιομηχανίας ζυμαρικών στη χώρα μας, του Λευτέρη Μαντζίκα. 

Ο κ. Κρομμύδας βρέθηκε στον εξωτερικό χώρο του βιβλιοπωλείου «Βαφειάδης» στη Βενιζέλου, όπου υπέγραψε αντίγραφα του βιβλίου του για πολλούς συμπολίτες μας, που βρέθηκαν στον χώρο για να τον συναντήσουν.

Ο ίδιος επέλεξε αυτό τον τρόπο επικοινωνίας με το κοινό, μιας και λόγω της πανδημίας δεν μπορούσαν να γίνουν οι κλασικές βιβλιοπαρουσιάσεις, με την ανταπόκριση του κοινού να είναι πολύ καλή.

Ο κ. Κρομμύδας μίλησε για το βιβλίο, αλλά και την μοναδική προσωπικότητα του Λευτέρη Μαντζίκα, στο Ράδιο Παρατηρητής και τη Νατάσσα Βαφειάδου,

Κώστας Κρομμύδας όμως…

ΠτΘ: Το «Ακάκιε» ως τίτλος, μας προϊδεάζει για τον άνθρωπο ο οποίος βρίσκεται πίσω από αυτήν την φράση που μπήκε σε κάθε ελληνικό σπίτι. Τον Λευτέρη Μαντζίκα, τον πρωτεργάτη της βιομηχανίας ζυμαρικών στην χώρα μας.

Κ.Κ   Το βιβλίο διατρέχει  όλη του την ζωή από την μέρα ουσιαστικά που γεννήθηκε μέχρι τα βαθιά του γεράματα. Δεν ήθελα να επικεντρωθώ στο κομμάτι τη επιτυχίας, αλλά να δείξω πως μπορεί ένα νέο παιδί, που ξεκινά από το χωριό του χωρίς τίποτα, φτάνει στην Αθήνα, και καταφέρνει  με πολύ μόχθο με πολύ κόπο έχοντας όραμα, τα μάτια του ανοιχτά και κοιτάζοντας πάντα λίγο πιο μπροστά να φτάσει να γίνει ένας τόσο μεγάλος και  τρανός άνθρωπος.

Ανακάλυψα ότι δεν τον γνωρίζει πολύς κόσμος, διότι ο ίδιος δεν το επιθυμούσε, ενώ είχε πολύ μεγάλο φιλανθρωπικό έργο, και στο κομμάτι της επιχειρηματικότητας  καθόρισε πολύ τις δεκαετίες μετά τον πόλεμο στην Ελλάδα. Κυρίως έμαθε τον Έλληνα να τρώει μακαρόνια, αυτό είναι το πιο βασικό από όλα.

Προσωπικές οι εμπειρίες με τον Λευτέρη Μαντζίκα

ΠτΘ: Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την προσωπικότητα του Λευτέρη Μαντζίκα και πώς βοήθησαν οι συνεργάτες σας και τα μέλη της οικογένειας;

Κ.Κ Ήτανε πάρα πολύ οι άνθρωποι που με βοήθησαν να γράψω αυτό το βιβλίο. Θα ήταν εγκληματικό να μην γράψει κανείς αυτήν την ιστορία, γιατί υπάρχουν πραγματικά συγκλονιστικές ιστορίες Ελλήνων που άφησαν το στίγμα τους και καθόρισαν και την πορεία της ελληνικής ιστορίας.

Κάποιες έχουν γραφτεί, κάποιες δυστυχώς όχι. Λόγω της προσωπικής σχέσης που είχα με τον ίδιο -ήταν ο παππούς της γυναίκας μου- είχα πρόσβαση και στο προσωπικό του υλικό αλλά τον έζησα από πολύ κοντά στα τελευταία του χρόνια.

Πολλά από όσα υπάρχουν μέσα στο βιβλίο είναι δικές του αφηγήσεις με τη δική μου ματιά.  Είναι συγκλονιστικό να ακούς έναν άνθρωπο που γεννήθηκε το 1916 περίπου, γιατί δεν ξέρουμε την ακριβή ημερομηνία, να σου μιλάει για όλη την ιστορία του προηγούμενου αιώνα και μαζί με την δική του πορεία να αναφέρεται  και στα ιστορικά γεγονότα στην Ελλάδα, από τον θάνατο της μητέρας του από την ισπανική γρίπη, στο Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, τον εμφύλιο και την μεταπολεμική Ελλάδα που προσπαθεί να σταθεί όρθια εξουθενωμένη και διχασμένη.

Δίνει λοιπόν πολύ μεγάλη μάχη για να γίνει μία επιτυχημένη επιχείρηση η δικιά του βιομηχανία ζυμαρικών, δεν ξεχνάει ποτέ όμως να είναι άνθρωπος. Το φιλανθρωπικό του έργο είναι τεράστιο θα μπορούσε να γραφτεί ένα ολόκληρο βιβλίο μόνο γι’ αυτό.

Φιλανθρωπία και μηνύματα

ΠτΘ  Όχι μόνο το φιλανθρωπικό έργο, αλλά και τα ίδια τα μηνύματα που δίνει σε όλη τη ζωή του.

Κ.Κ Ακριβώς, υπήρξε μια προσωπικότητα που χαιρόσουν να κάθεσαι μαζί του να ακούς. Έβλεπες από την πρώτη στιγμή τον οραματιστή, ακόμα και στα βαθιά του γεράματα.

Μου αρέσει πάρα πολύ σε αυτούς τους ανθρώπους που δεν εγκαταλείπουν ποτέ, δεν λένε ποτέ σταμάτησα, πάντα υπάρχει αυτή η ροή. Όλοι ξέρουμε ότι κάποια στιγμή  θα φύγουμε, δεν τον ένοιαζε αυτό, τον ένοιαζε να προλάβει όπως έλεγε, και όπως έγραψε και στην διαθήκη του, να δει το χαμόγελο στο πρόσωπο τον ανθρώπων όταν τους προσέφερε την βοήθεια που του ζητούσαν.

ΠτΘ Φαντάζομαι και την δυσκολία να καταφέρετε να μεταφέρετε και την αλήθεια και να την δέσετε βέβαια  με τα στοιχεία που οφείλει ένα μυθιστόρημα να έχει.

Κ.Κ  Ήθελα να γράψω ένα βιβλίο που θα το μοιραστώ  με όλους μου τους αναγνώστες, και νομίζω ότι ως ένα σημείο το κατάφερα, διότι το βιβλίο μέχρι τώρα τα πάει εξαιρετικά, έχουμε υπογράψει για να γίνει και ταινία.

Θα μπορούσε να γραφτεί  μια τριλογία για τη ζωή του, προσπάθησα να μαζέψω τα ουσιαστικά ώστε και ένα νέο παιδί διαβάζοντας το βιβλίο να μπορεί να μάθει την ιστορία ουσιαστικά της ελληνικής βιομηχανίας ζυμαρικών αλλά και ενός  ανθρώπου πολύ σημαντικού, ενώ οι παλαιότεροι μπορούν να θυμηθούν νοσταλγικές στιγμές όλες αυτές τις εποχές του Ακάκιου με το γαϊδουράκι του, που έγινε μια από τις πιο πετυχημένες διαφημίσεις στην ελληνική ιστορία.

Ένα διαφορετικό βιβλίο

ΠτΘ  Οι κριτικές και τα σχόλια από τους αναγνώστες είναι ότι πρόκειται για το καλύτερο βιβλίο σας. Έχοντας στη συγγραφική σας πορεία 10 βιβλία, σας φαίνεται παράξενο ή θετικό για να συνεχίσετε;

Κ.Κ Δεν επαναπαύτηκα  πότε στην επιτυχία των προηγούμενων βιβλίων, βάζω στόχο να πάω πάντα παραπάνω και όχι μόνο εμπορικά, αλλά και καλλιτεχνικά.

Αυτή η ιστορία είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τα προηγούμενα μου βιβλία, με πήγε και εμένα λίγο παραπέρα, γιατί η έρευνα, οι συνεντεύξεις και όλα αυτά μου έδωσαν μια γνώση πάνω σε όλη αυτή την ιστορία και μου δόθηκε η ευκαιρία να μπω στην ουσία, στις λεπτομέρειες.

Έτσι είχα την ευκαιρία να διερευνήσω πώς επηρέασαν τα ιστορικά γεγονότα τους ανθρώπους εκείνης της εποχής και πώς επηρέασαν τον Λευτέρη Μαντζίκα, και πως ο ίδιος με τη σειρά του επηρέασε την ελληνική βιομηχανία, αλλά και την πανηπειρωτική συνομοσπονδία ως πρόεδρος, που απαριθμούσε χιλιάδες μέλη παγκοσμίως.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.