Αγκαλιαστηκε απο τους λιλιπουτειους αναγνωστες το «Ταξιδι στον κοσμο των γραμμων»

Μια δράση βασισμένη στο βιβλίο της Γεωργίας Βουδούρη «Μια ζωηρή τελεία», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου

Ένα «ταξίδι» γεμάτο χαμόγελα και μάθηση!

Η αγάπη μικρών και μεγάλων για τη «Ζωηρή τελεία», τη σκανταλιάρα ηρωίδα του βιβλίου της Θρακιώτισσας Νηπιαγωγού Γεωργίας Βουδούρη που έχει ως τίτλο «Μια ζωηρή τελεία», είναι πλέον αποδεδειγμένη. Καθότι πρόσφατα όχι μόνο εξαντλήθηκε η πρώτη έκδοση και επανακυκλοφόρησε σε δεύτερη αναθεωρημένη, με την προσθήκη προτεινόμενων δραστηριοτήτων, από τις εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης, αλλά και η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου στον φιλόξενο χώρο της Τσανακλείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης αγαπήθηκε από τους λιλιπούτειους αναγνώστες.

Ο λόγος φυσικά για τη βιβλιο-δράση με τίτλο «Ταξίδι στον κόσμο των γραμμών» που διοργάνωσε για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής και η ΚΟΙΝ.Σ.Ε.Π. «Κομοτηνή Εν Δράση», στο πλαίσιο των δράσεών τους, και οι εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης με τη Νηπιαγωγό κ. Φεϊμέ Ραΐφ.  Ένα «ταξίδι» στον κόσμο των γραμμών, στον κόσμο της μάθησης και της ψυχαγωγίας, το οποίο αμέσως μόλις ανακοινώθηκε συμπλήρωσε τις θέσεις του ήδη από την πρώτη ημέρα.

Στα της βιβλιο-δράσης όμως…

Στην αρχή της εκδήλωσης, η κ. Φεϊμέ Ραΐφ, «ξεναγός» στο ταξίδι των γραμμών, αφού γνωρίστηκε με όλα τα παιδιά, ανέγνωσε το βιβλίο «Μια ζωηρή τελεία» ώστε οι συμμετέχοντες να ανακαλύψουν την περιπετειώδη ζωή της «Τελείας» και να επιχειρήσουν στη συνέχεια ένα πρώτο ταξίδι «ανακάλυψης», εντοπίζοντας στον χώρο της εκδήλωσης σχετικά γεωμετρικά σχήματα. Τα παιδιά αμέσως αντιλήφθηκαν πως σε κάθε τι γύρω τους είχε «φωλιάσει» η «Ζωηρή τελεία». Στις γραμμές του πατώματος, στις κυρτώσεις των παραθύρων, στις κυκλικές απολήξεις των εισόδων, στα τετραγωνισμένα τραπέζια κ.α., αποδεικνύοντας την πρακτική χρησιμότητα του βιβλίου, που μπορεί να λειτουργήσει ως έναυσμα, ως εργαλείο, για την πρώτη γνωριμία με τα είδη των γραμμών.

Στη συνέχεια, και αφού οι μικροί αναγνώστες εξοικειώθηκαν με τον κόσμο των γραμμών, το παιχνίδι έλαβε ακόμη μια βιωματική διάσταση. Η Νηπιαγωγός, αφού έριχνε ένα «ιδιόμορφο» ζάρι, ιδιόμορφο διότι κάθε πλευρά του δεν αποτύπωνε νούμερα αλλά μεταμορφώσεις της «Ζωηρής τελείας», παρότρυνε τους συμμετέχοντες να εντοπίσουν ένας ένας στο πάτωμα το σχετικό σχήμα που είχε διαμορφωθεί με ταινία και, εφόσον το βρουν, να περπατήσουν επάνω του. Μερικές ακόμη δραστηριότητες που ακολούθησαν, ήταν η δημιουργία σχημάτων με σύρμα πίπας, έχοντας ως πρότυπο τις γραμμές που δημιουργούν τα γράμματα της αλφαβήτου, και τέλος ένα πρωτότυπο μουσικό παιχνίδι, κατά το οποίο τα παιδιά, υπό τους ρυθμούς της πόλκα μουσικής, έπρεπε να ακολουθήσουν με το δάχτυλό τους τις παρτιτούρες των γραμμών.

Φεϊμέ Ραΐφ, «Το βιβλίο, μεταξύ άλλων, ενεργοποιεί τα παιδιά ώστε να παρατηρούν καλύτερα τον περίγυρό τους, να εντοπίζουν εύκολα τις γραμμές και τα γεωμετρικά σχήματα γύρω τους»

Με το πέρας της εκδήλωσης, η κ. Ραΐφ, φανερά ενθουσιασμένη με την υποδοχή των παιχνιδιών, τόνισε πως: «Η “Ζωηρή τελεία” είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας και όχι μόνο. Είναι ένα εύκολο ανάγνωσμα, καθόλου όμως απλοϊκό, με ωραία, ζωντανή εικονογράφηση που προσελκύει τα παιδιά αυτής της ηλικίας, προσφέροντάς τους την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τα γεωμετρικά σχήματα, τις ευθείες, τις καμπύλες, τις σπείρες κλπ. Γενικότερα τα ενεργοποιεί, ώστε να παρατηρούν καλύτερα τον περίγυρό τους, να εντοπίζουν εύκολα τις ευθείες γραμμές και τα υπόλοιπα γεωμετρικά σχήματα, ονοματίζοντάς τα, δημιουργώντας έτσι μια καθημερινή συνήθεια, ένα καθημερινό παιχνίδι». Η ίδια πρόσθεσε ακόμη πως «το βιβλίο αυτό, στη νέα του έκδοση, προσφέρει ήδη αρκετές διαφορετικές και πρωτότυπες δραστηριότητες, που μπορούν να υλοποιηθούν με απλά υλικά, όχι μόνο από έναν εκπαιδευτικό αλλά και από γονείς, καθώς τα παιδιά είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένα με αυτές τις δραστηριότητες, είτε εξαιτίας του παιδικού σταθμού είτε του νηπιαγωγείου. Έτσι λοιπόν ο καθένας και η κάθε μια μπορεί να σκεφτεί πολλές πολλές δραστηριότητες με γεωμετρικά σχήματα που υπάρχουν παντού γύρω μας».

Μπορείτε να προμηθευτείτε το εκπαιδευτικό βιβλίο «Μια ζωηρή τελεία» είτε τηλεφωνικά στο 25310 72486, είτε ηλεκτρονικά στο site των εκδόσεων www.paratiritisbooks.gr, είτε σε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.