Αφιερωμα στα Σονετα του Shakespeare

Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης σε  συνδιοργάνωση με τη  Σχολική Σύμβουλο Αγγλικής Θράκης   και σε   συνεργασία με τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, καθώς και την υποστήριξη της ΔΚΕΠΠΑΚ,  στο πλαίσιο του εορτασμού της συμπλήρωσης των 400 χρόνων από το θάνατο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ και της αφιέρωσης του έτους 2016 στην προσωπικότητα του σπουδαίου δραματουργού και ποιητή,  πρόκειται να πραγματοποιήσει την εκδήλωση με τίτλο «Έτος William Shakespeare: Αφιέρωμα στα Σονέτα».
 
Το σονέτο αποτελεί ποιητικό είδος που ακολουθεί μία σταθερή στιχουργική μορφή και αποτελείται από 14 στίχους. Τα «Σονέτα» του Σαίξπηρ δημοσιεύθηκαν το 1609 και ήταν τα τελευταία μη δραματικά έργα του τα οποία εκδόθηκαν. Πρόκειται για τα απόλυτα ποιήματα που εμβαθύνουν στη φύση του έρωτα, το ερωτικό πάθος, τον θάνατο και τον χρόνο.
 
Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 19:00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής, θα συμμετέχουν με επιστημονικές  εισηγήσεις και αναγνώσεις επιλεγμένων σονέτων από μεταφράσεις αλλά και στο πρωτότυπο,  ακαδημαϊκοί του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, συγγραφείς, φιλόλογοι και εκπαιδευτικοί της αγγλικής γλώσσας, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με το θέατρο.  Η εκδήλωση θα συμπεριλαμβάνει, επίσης, κινηματογραφικά αρχεία, μελοποιήσεις και αποσπάσματα από το  λυρικό θέατρο και τη σύγχρονη μουσική σκηνή εμπνευσμένα από σονέτα  του Σαίξπηρ. Ακόμη, θα πλαισιωθεί  μουσικά από το Σύνολο Εγχόρδων του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής με έργα εποχής. 

Το πρόγραμμα

Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

19:00 Έναρξη της εκδήλωσης – Χαιρετισμοί
-‘William Shakespeare: O γνωστός – άγνωστος δραματουργός και ποιητής των σονέτων’
Νέλλη Ζαφειριάδου, Σχολική Σύμβουλος Αγγλικής στη Θράκη
-‘Πλάτων και Σαίξπηρ, εκλεκτικές συγγένειες και επικίνδυνες σχέσεις: το παράδειγμα των σονέτων’ Ιωάννα Παπαδοπούλου, Επίκ. Καθηγήτρια Κλασικής Φιλολογίας στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ.
– «Το είδος του σονέτου: από τον Σαίξπηρ στη νέα ελληνική λογοτεχνία»,
Σπύρος Κιοσσές, Φιλόλογος, Διδάκτωρ, Διδάσκων στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ.
-“Shakespeare goes Pop: Τα σονέτα του Σαίξπηρ και η σύγχρονη μουσική του 21ου αιώνα”, Γιώργος Τσομής, Αν. Καθηγητής Αρχαίας Ελλην. Φιλολογίας στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ.
-Αναγνώσεις Σονέτων
 Άρτεμις Αρχοντογεώργη, Φιλόλογος, Κώστας Μαυρίδης, Εκπαιδευτικός Αγγλικής Στέλλα Λεοντοπούλου, Εκπαιδευτικός Αγγλικής
-Βιντεοπροβολές
-Μουσική πλαισίωση Σύνολο Κλασικής Κιθάρας του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής (Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Δημήτρης Σβυντρίδης)
21:00 Λήξη της εκδήλωσης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.