«Αεναος Πλευσις» με σημειο εκκινησης την Ξυλαγανη

Το νέο Πολιτιστικό Σωματείο της Ροδόπης που στοχεύει σε ένα «ατέλειωτο ταξίδι» στον πολιτισμό της Θράκης

Στα σκαριά το πρώτο πανελλαδικά «καραόκε» παραδοσιακής μουσικής μέσω του προγράμματος Leader

Από την Ξυλαγανή και το Πολιτιστικό Κέντρο της ξεκίνησε το ταξίδι του το νέο Πολιτιστικό Σωματείο «Αέναος Πλεύσις», την περασμένη Κυριακή, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Όμιλο Ξυλαγανής και την συμμετοχή μικρών και μεγαλύτερων πολιτών που γνώρισαν από κοντά τους ήχους των παραδοσιακών οργάνων.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη δράση του Σωματείου, το οποίο όπως εξήγησε ο πρόεδρός του κ. Γιώργος Παγκοζίδης είναι «παιδί» της πανδημίας, δεδομένο που τους στέρησε και την πρότερη δραστηριοποίησή τους στο ευρύ κοινό. Ωστόσο η αρχή έγινε από τα παιδιά, και όχι μόνο, μιας και την εκδήλωση παρακολούθησαν άνθρωποι όλων των ηλικιών, όχι τυχαία αλλά βάσει της λογική ότι «πολλά πράγματα θα πρέπει να τα τροφοδοτούμε ακόμα και από τις βρεφικές – νηπιακές ηλικίες, καθώς ένα παιδί διαπλάθεται από νωρίς, καθώς οι νέοι είναι η βάση της παιδείας και της εξέλιξης».

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον ήχο των παραδοσιακών οργάνων που συναντά κανείς στην Θράκη αλλά και ευρύτερα σε όλη την Ελλάδα, μέσα από την συλλογή των «Λαλητάδων» και είχε ως σκοπό να καλύψει το «κενό» που ενδεχομένως μπορεί να δημιουργείται σε δράσεις και εκδηλώσεις που η μουσική ναι μεν είναι εκεί αλλά στην ουσία δεν ακούγεται στο πλαίσιο του όλου «διονυσιακού» πνεύματος που μπορεί να κυριαρχεί.

Εν αρχήν ην η Μαρώνεια

Ερωτηθείς σε σχέση με την πρωτοβουλία της ίδρυσης του Σωματείου ο κ. Παγκοζίδης εξήγησε πως πρόκειται για το αποτέλεσμα της αγάπης για τον τόπο της Μαρώνειας και της μουσικής. Ενός τόπου ιστορικού όπως τόνισε που παρά το γεγονός ότι δεν έλκει την καταγωγή του από αυτήν, την έχει επιλέξει τόσο ως τόπο κατοικίας κατά τους θερινούς μήνες, όσο και ως τόπο επαγγελματικής ενασχόλησης, υπενθυμίζοντας τα εργαστήρια ηχογράφησης που διατηρούν στον οικισμό, περιγράφοντας εν πολλοίς «έναν τόπο που μας μάγεψε και επιλέξαμε να είμαστε κοντά του».

Ως προς την επιλογή του ονόματος του Σωματείου, επίσης η σημαιολογία του αφορά στην ιστορικότητα της περιοχής και την σύνδεση της με την περιπέτεια του Οδυσσέα, που όπως εξήγησε επέλεξε την Μαρώνειας ως το πρώτο μέρος που πάτησε μετά το τέλος του Τρωικού πολέμου κατά την επιστροφή του στην Ιθάκη. «Μέσα από τον μύθο αυτόν και την ταλαιπωρία του Οδυσσέα μέχρι να φτάσει στην πατρίδα του μας δημιουργήθηκε η εικόνα μιας πλεύσης αέναης, μιας ατελείωτης περιπέτειας πιο εκλαϊκευμένα» εξήγησε ο ίδιος τονίζοντας πως και το όνομα του Σωματείου σημαιολογικά σηματοδοτεί ένα «ατέλειωτο ταξίδι στον πολιτισμό».

Η αρχή μπορεί να έγινε με μουσική, γεγονός λογικό από την αγάπη τόσο του ιδίου όσο και των υπολοίπων μελών για την τέχνη , ωστόσο όπως εξήγησε ο κ.Παγκοζίδης το καταστατικό του σωματείου αφορά ευρύτερα στον πολιτισμό και τις τέχνες, και ο,τιδήποτε αφορά στην προαγωγή του πολιτισμού.

Δράσεις με στόχο την αναζήτηση και τον προβληματισμό γύρω από την τέχνη

Όπως τόνισε «δεν είναι ένας ακόμα σύλλογος, που εδράζεται σε κάποια τοπική κοινότητα και έχει χαρακτηριστικά όπως η δημιουργία χορευτικών ομάδων, κάποια γλέντια και πανηγύρια, που είναι καταπληκτικά και χρήσιμα μεν, ωστόσο δεν είναι στις βασικές μας αρχές. Όλα αυτά φυσικά τα επικροτούμε και τα θέλαμε, ωστόσο στοχεύουμε πιο πολύ σε μια σειρά δράσεων που μπορούν να μας φέρουν σε μια αναζήτηση και έναν προβληματισμό, γύρω από την τέχνη και τον πολιτισμό, όπως εκδόσεις, συναυλίες, εκθέσεις, συνέδρια» σημείωσε για να τονίσεις πως «κρίναμε ότι δεν είχαμε λόγους να κάνουμε άλλον έναν σύλλογο όπως αυτοί που ήδη υπάρχουν και εκπληρώνουν τους στόχους τους ήδη με πολύ καλό τρόπο και αυτό γιατί δεν χρειάζεται να μαζευτούμε πολλοί σε κάτι που για μένα είναι κιόλας κουρασμένο».

Θέμα χρόνου το πρώτο «καραόκε» παραδοσιακής μουσικής

Ερωτηθείς ως προς τα επόμενα βήματα του «Αέναος Πλεύσις» ο ίδιος εξήγησε πως λόγω της πανδημίας δεν δόθηκε μέχρι στιγμής η ευκαιρία της μεγαλύτερης δραστηριοποίησης, για να γνωστοποιήσει ωστόσο πως βρίσκονται ήδη στα τελευταία στάδια μιας ιδιαίτερης έκδοσης, ενός μουσικού άλμπουμ παραδοσιακής μουσικής που επιδιώκει να αποτελέσει το πρώτο «καραόκε» παραδοσιακής μουσικής στην Ελλάδα. Όπως έκανε γνωστό στο πλαίσιο του προγράμματος Leader που υλοποιεί η Αναπτυξιακή Ροδόπης, αναμένεται να δημιουργήσουν ένα μουσικό άλμπουμ με μουσικά θέματα παραδοσιακής μουσικής τα οποία εκτελούνται και με το σύνολο της ορχήστρας και των τραγουδιστών, αλλά και χωρίς τους τραγουδιστές ώστε κάποιος ο οποίος θέλει να εκπαιδευτεί καλύτερα στο να τραγουδήσει να έχει μια ορχήστρα «στα πόδια του».  «Αυτό το λεγόμενο καραόκε της παραδοσιακής μουσικής συμβαίνει για πρώτη φορά» σημείωσε ο ίδιος κάνοντας λόγο για  πρωτότυπη έκδοση, η οποία επίσης περιλαμβάνει εκτελέσεις από πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες της παράδοσης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.