Αδριανουπολη: Συναυλια «Ενοτητας, ειρηνης και αλληλεγγυης» αφιερωμενη στην Ημερα της Ευρωπης

Με συνεργασία Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αδριανούπολης και Ελληνικού Προξενείου στην Αδριανούπολη

Συναυλία «Ενότητας, ειρήνης και αλληλεγγύης» πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αδριανούπολης, το Κέντρο Πληροφόρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Αδριανούπολης και το Προξενείο της Ελλάδας στην Αδριανούπολη, στο “Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı” .

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αδριανούπολης, κ. Ρετζέπ Ζιπκινκουρτ, σημειώνοντας ότι η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν κοινό πολιτισμό και ιστορία εδώ και αιώνες, επεσήμανε πως «αυτή η σχέση δεν έχει τελειώσει και συνεχίζει». Από την πλευρά του ο Έλληνας Πρόξενος στην Αδριανούπολη κ. Άρης Ραδιόπουλος σημείωσε πως «υπάρχει μια μουσική κουλτούρα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που βασίζεται στο παρελθόν με βάση την ιστορία των δυο λαών».

Στη συναυλία, την οποία υποστήριξε και ο Έλληνας Πρόξενος στην Αδριανούπολη κ. Άρης Ραδιόπουλος, παρευρέθηκαν Βούλγαροι προξενικοί υπάλληλοι, Έλληνες προξενικοί υπάλληλοι, επιχειρηματίες από τις γύρω επαρχίες και περιοχές, ο Πρόεδρος ΔΣ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Εμρέ Αλπ και πολλοί προσκεκλημένοι καθώς και η Ελληνίδα καλλιτέχνης Έλσα Μουρατίδου και ο πιανίστας Αθανάσιος Μπιλίλης.

Ειδική συναυλία για την Ημέρα της Ευρώπης στην Αδριανούπολη

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αδριανούπολης, κ. Ρετζέπ Ζιπκινκουρτ και ο Έλληνας Πρόξενος στην Αδριανούπολη κ. Άρης Ραδιόπουλος πριν από τη συναυλία παραχώρησαν δεξίωση προς τους καλεσμένους. Η κ. Ελίφ Γιαρντιμτζί, συντονίστρια του Κέντρου Πληροφόρησης της ΕΕ στην Αδριανούπολη, η οποία έκανε δήλωση σχετικά με τη συναυλία, υπογράμμισε ότι η συναυλία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αδριανούπολης και το Προξενείο της Ελλάδας στην Αδριανούπολη με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Τουρκία για την Ημέρα της Ευρώπης.

«Υπάρχει μια μουσική κουλτούρα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που βασίζεται στο παρελθόν με βάση την ιστορία των δυο λαών»

Στην ομιλία του, ο κ. Ραδιόπουλος σημείωσε ότι όλο αυτό το διάστημα δεν μπορούσαν να συναντηθούν λόγω της πανδημίας ενώ για τη συναυλία προσέθεσε πως «η μουσική δεν είναι μια καθολικά κατανοητή γλώσσα, σε αντίθεση με ό, τι λέγεται. Απλά ακούμε τους ήχους. Υπάρχει μια μουσική κουλτούρα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που βασίζεται στο παρελθόν με βάση την ιστορία των δυο λαών».

«Αυτή η ιστορία μας δεν έχει τελειώσει για οποιονδήποτε λόγο και συνεχίζει»

Μιλώντας ως οικοδεσπότης ο κ. Ζιπκινκουρτ, επεσήμανε για την εκδήλωση με τίτλο «Ἑνότητα, ειρήνη και αλληλεγγύη» πως στην πραγματικότητα εδώ και πολλά χρόνια ούτε σύνορα, αποστάσεις, ούτε πολιτικές ιστορίες που έχουν  γίνει μπόρεσαν να χωρίσουν τους δύο λαούς, ούτε να αποτρέψουν τη φιλία και την αδελφοσύνη. Δηλώνοντας ότι η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν κοινό πολιτισμό και ιστορία εδώ και αιώνες, σημείωσε πως «είμαστε δύο έθνη που μοιράζονται τις ίδιες αξίες και των οποίων οι ιστορίες δεν έχουν διαχωριστεί ποτέ μεταξύ τους. Οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας ζούσαν μαζί. Ζούσαν στις ίδιες γειτονιές, ήταν γείτονες. Τραγουδήσαμε τα ίδια τραγούδια, φάγαμε το ίδιο φαγητό. Μοιραστήκαμε τις ίδιες ιστορίες, έχουμε κοινές αναμνήσεις. Αυτή η ιστορία μας δεν έχει τελειώσει για οποιονδήποτε λόγο και συνεχίζει».

Τραγούδησαν στα τουρκικά και ελληνικά 

Μετά τις ομιλίες, ξεκίνησε η συναυλία. Η Έλσα Μουρατίδου και ο Αθανάσιος Μπιλίλης ερμήνευσαν τα κοινά τραγούδια του ελληνικού και τουρκικού λαού στη γλώσσα και των δύο χωρών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.