Αδελφοποιηθηκαν Ποντιοι, Μικρασιατες και Θρακες

Στόχος η διεθνής αναγνώριση των Γενοκτονιών που υπέστησαν

Σύμφωνο Συνεργασίας και Αδελφοποίησης, υπέγραψαν, κατά τη διάρκεια μεγαλειώδους εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» της Θεσσαλονίκης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων (ΠΟΘΣ).

Βασικός στόχος είναι οι τρεις προσφυγικές ομοσπονδίες να ενώσουν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να επιτευχθεί η διεκδίκηση της διεθνούς αναγνώρισης των Γενοκτονιών που υπέστη ο ελληνισμός της καθ’ ημάς Ανατολής από τους Τούρκους. Μεταξύ άλλων θα δημιουργηθεί ένα συντονιστικό όργανο αποτελούμενο από τους εκάστοτε προέδρους των τριών ομοσπονδιών, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για τη διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων, εκδηλώσεων σε χώρους μνήμης αλλά και λοιπών δράσεων για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης αλλά και για να εντάξει η Πολιτεία το ζήτημα ψηλά στη διεθνή ατζέντα της.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η ΠΟΠΣ και τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ το Σύμφωνο Αδελφοποίησης συνυπέγραψαν οι πρόεδροι της ΠΟΠΣ, Χριστίνα Σαχινίδου, της ΟΠΣΕ, Αντώνης Οραήογλου και της ΠΟΘΣ, Αριστείδης Χρυσόπουλος.

Πριν την υπογραφή συνολικά 1500 χορευτές προσφυγικής καταγωγής από τον Πόντο, τη Μικρή Ασία και τη Θράκη, για περισσότερες από πέντε ώρες, ξεσήκωσαν τα περίπου 3000 άτομα που κατέκλυσαν το συνεδριακό κέντρο.

Από τη σκηνή του συνεδριακού κέντρου «παρέλασαν» δεκάδες χορευτικά συγκροτήματα με άτομα κάθε ηλικίας και με πολύχρωμες φορεσιές, τα οποία παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς από τον ελληνισμό της καθ’ ημάς Ανατολής.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακά ήταν η αναβίωση του ποντιακού εθίμου «Μωμόγεροι» καθώς και του θρακιώτικου λαϊκού δρώμενου «Πουρπούρης».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.