30 χρονια προσφορας στον πολιτισμο γιορτασε ο Πολιτιστικος Συλλογος Ποντιων Σαπων «Τα Κασσιτερα»

Θεματοφύλακας της παράδοσης και της ιστορίας του οικισμού παραμένει ο Σύλλογος και τα μέλη του

Ξεσήκωσαν τις Σάπες τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Σαπών «Τα Κασσιτερά», που μαζί με τον Δήμο Μαρωνείας Σαπών διοργάνωσαν μια επετειακή Μουσικοχορευτική εκδήλωση, με αφορμή την συμπλήρωση 30 ετών από την ίδρυση και την λειτουργία του Συλλόγου.

Μάλιστα η εκδήλωση ξεκίνησε από τους δρόμους των Σαπών, με μια πατινάδα από μέλη του Συλλόγου και του Συλλόγου Ποντίων Προαστίου Δράμας «Οι Αργοναύτες». Οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν από το Δημαρχείο, και περνώντας μέσα από την πόλη, με συλλόγους και καταστήματα να έχουν βγάλει κεράσματα για αυτούς, έφτασαν στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Σαπών «Δημήτρης Τσετινές».

Εκεί ξεκίνησε η εκδήλωση για τα 30 χρόνια του συλλόγου, ενώ στο χώρο υπήρχε έκθεση φωτογραφίας, κειμηλίων και αρχειακού υλικού, το οποίο αφορά τόσο τον οικισμό των Κασσιτερών, όπου εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες, όσο και στοιχεία και αρχεία από τις χαμένες πατρίδες, στην περιοχή της Νικοπόλεως.

Μάλιστα το αρχείο αυτό, που φυλάσσεται στο κτίριο του Συλλόγου, είναι ανοιχτό για επισκέψεις, αλλά και σε φοιτητές και ερευνητές που θέλουν να μάθουν λεπτομέρειες για την ιστορία του Πόντου.

30 χρόνια προσφοράς στον πολιτισμό

Ο Σύλλογος έκλεισε τα 30 χρόνια ύπαρξης το 2022, όμως οι περιορισμοί των προηγούμενων ετών λόγω πανδημίας, δεν τους επέτρεψε να οργανώσουν σωστά αυτή την επετειακή μουσικοχορευτική εκδήλωση μέχρι φέτος, τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χρήστος Χιωτέλης, και επειδή ήθελαν να κάνουν κάτι διαφορετικό ο εορτασμός μετατέθηκε για φέτος.

Η εκδήλωση έχει το χορευτικό της κομμάτι, ξεκινώντας από το Δημαρχείο Σαπών, αλλά και το θεατρικό, με τον κ. Χιωτέλη να ευχαριστεί το Σύλλογο από τη Δράμα για την παρουσία τους.

Η Οργάνωση αυτής της δράσης ήταν κάπως δύσκολη, γιατί ο κόσμος έχει λιγοστέψει στις Σάπες, όμως ο πρόεδρος τόνισε πως η βοήθεια των μελών και των φίλων του συλλόγου ήταν σημαντική, δίνοντας τον χρόνο και τον κόπο τους για να στηθεί η εκδήλωση, σε συνεργασία με τον Δήμο Μαρωνείας Σαπών.

Το μέλλον προδιαγράφεται πάντως δύσκολο για την διατήρηση της πορείας του Συλλόγου, κυρίως γιατί δεν έχει μείνει πλέον κόσμος στις Σάπες, γιατί έχουν φύγει πολλοί σε αναζήτηση εργασίας, κάτι το οποίο μοιραία θα επηρεάσει και το Σύλλογο, το κοινό του οποίου μειώνεται.

«Εμείς συνεχίζουμε, αισιοδοξούμε για το καλύτερο, και θα συνεχίσουμε όσο μπορούμε, και μακάρι να είμαστε υγιείς και όλοι εδώ να γιορτάσουμε τα 40 και τα 50 χρόνια» τόνισε, μην παραλείποντας να ευχαριστήσει τα μέλη όλων των διοικήσεων που πέρασαν από το Σύλλογο, μερικοί από τους οποίους δεν βρίσκονται πια εν ζωή, τονίζοντας πως δεν τους ξεχνούν, και θα τους τιμούν πάντα.

Μουσικοχορευτικό και θεατρικό ταξίδι στον Πόντο

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, οι συντελεστές της παράστασης με την συμβολή των χορευτών, ταξίδεψαν τους παρευρισκόμενους στον Πόντο μέσα από θεατρικά μονόπρακτα που παρουσιάστηκαν στο παρελθόν από τον σύλλογο και άφησαν το στίγμα τους, αφιερωμένα στον τρόπο ζωής και στην καθημερινότητα των Παρχαριών, στο Ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, στους καλλιτέχνες και μουσικούς του χωριού Κασσιτερά Νομού Ροδόπης και στην ανάδειξη της διαλέκτου της Κεϊλίκας της Νικοπόλεως.

Τα μονόπρακτα διανθίστηκαν από τους χορούς: Τικ Διπλόν (παμποντιακός), Ομάλ Μονόν (παμποντιακός), Τρυγώνα (Τραπεζούντας και Ματσούκας), Χεριανίτσα (Χερίανα Αργυρούπολης), Κότσαρι (Κάρς).

Στη συνέχεια ακούστηκαν αυθεντικές ηχογραφήσεις με τους Δανιήλ Εμμανουηλίδη, στο τραγούδι, την λύρα και το νταούλι, Παναγιώτη Μαυρίδη στην λύρα και το τραγούδι και Ελευθέριο Βοσνίδη στην ζουρνά. Παρουσιάστηκαν δε οι χοροί της Νικόπολης όπως έχουν καταγραφεί από κατοίκους των Κασσιτερών: Ομάλι(ν), Τάμζαρα, Σιπουρτούν και Τρομαχτόν.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης η παιδική και η εφηβική ομάδα του Συλλόγου καθώς και οι καλεσμένοι παρουσίασαν ποντιακούς παραδοσιακούς χορούς, ενώ στο τρίτο και τελευταίο μέρος της εκδήλωσης αντάμωσαν χορευτικά όλα τα μέλη των χορευτικών ομάδων από την ίδρυση του Συλλόγου μέχρι και σήμερα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.