25ο Φεστιβαλ Ντοκιμαντερ  Θεσσαλονικης: Η «Ατσαλινη Ιστορια – Ποσειδων 622» επισημη επιλογη

Άλλη μια επιτυχία για την Καβαλιώτικη εταιρεία παραγωγής Gullwing

Μια σημαντική επιτυχία για την Καβαλιώτικη εταιρία παραγωγής τηλεοπτικού – κινηματογραφικού περιεχομένου Gullwing έρχεται να προστεθεί στο ενεργητικό της.

Η ταινία Ατσάλινη Ιστορία «Ποσειδών 622» επιλέχθηκε να συμμετέχει στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στο τμήμα προβολών «Από οθόνη σε Οθόνη».

Η ταινία προέρχεται ουσιαστικά από τη σειρά ιστορικών ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ατσάλινη Ιστορία» τεσσάρων επεισοδίων, που καταγράφει την τεχνολογική εξέλιξη και ανάπτυξη των πολεμικών οχημάτων ξηράς, αέρα και θαλάσσης. Οχημάτων που πρωταγωνίστησαν στις πολεμικές επιχειρήσεις του Α’ και Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και σήμερα διατηρούνται σε ιδιωτικές συλλογές και πολεμικά μουσεία της χώρας, παραμένοντας σιωπηλοί μάρτυρες αιματηρών γεγονότων. Προβλήθηκε στην Cosmote TV, στο Cosmote History στο αφιέρωμα του Νοεμβρίου 2022G και είναι συμπαραγωγή της Gullwing με την Cosmote TV.

Την σειρά μπορεί να την δει ο τηλεθεατής  on demand στο Cosmote History

Το 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διεξάγεται από 2 έως 12 Μαρτίου και είναι το μεγαλύτερο, στην Ελλάδα, φεστιβάλ ντοκιμαντέρ με διεθνή αναγνώριση.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι πρόσφατα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο αεροσκάφος, στο οποίο αναφέρεται η ταινία, θα πάρει τον δρόμο της ανακατασκευής, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος ΙΚΑΡΟΣ  για να πετάξει και πάλι στους ουρανούς της Ελλάδας

Η ταινία

Σύμβολο της ηρωικής συμμετοχής των Ελληνικών δυνάμεων στον πόλεμο της Κορέας. Μέσο για την επίτευξη των πιο παράτολμων αποστολών. Κομιστής της ελπίδας για τη νίκη. Το θρυλικό Douglas C-47 (Dakota) «622 Ποσειδών», σχεδόν εβδομήντα χρόνια μετά τη μάχη σε μια διηρημένη χερσόνησο παραμένει ένα σύμβολο αγώνα, έτοιμο να πετάξει ξανά στους ελληνικούς ουρανούς. Οι ιστορίες που το συνοδεύουν, αν και μοιάζουν φανταστικές, είναι πέρα για πέρα αληθινές.

Τις ιστορίες – μαρτυρίες των ανθρώπων, που με τη συμβολή ενός μεταγωγικού αεροσκάφους, με αυτοθυσία και υπέρμετρη αγάπη για πατρίδα και συντρόφους κατάφεραν να ξεπεράσουν ανυπέρβλητες δυσκολίες, παρουσιάζει για πρώτη φορά η ιστορική ταινία «Ατσάλινη Ιστορία – 622 Ποσειδών», του σκηνοθέτη Δημήτρη Χατζημαλλή, που έλαβε το βραβείο της καλύτερης ταινίας τεκμηρίωσης στο Athens Marathon International Film Festival 2022.

Στην ταινία, παραγωγής της Καβαλιώτικης εταιρείας Gullwing, ιχνηλατούνται μνήμες και ξαναζωντανεύουν γεγονότα από το ταξίδι με τη «Ντακότα». Χειριστές, μέλη του πληρώματος, μηχανικοί, μελετητές, καταθέτουν απόκρυφες σκέψεις και βαθιά συναισθήματα που σημάδεψαν τη μετέπειτα ζωής τους.

Πρωταγωνιστής της ταινίας, ένας θρυλικός Έλληνας ιπτάμενος που πέταξε με το 622 στον πόλεμο της Κορέας, ο Ακριβός Τσολάκης. Ένας εξαιρετικός πιλότος, ένας άνθρωπος των αιθέρων, που υπηρέτησε με πίστη και αφοσίωση την αεροπλοΐα. Το όνομά του συνδέθηκε στενά με τη σύγχρονη πολεμική ιστορία της χώρας μας, αλλά και με τις διαρκείς δράσεις του για ασφαλέστερες πτήσεις στην Πολιτική Αεροπορία.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ TRAILER ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ: 

Δοθείσης ευκαιρίας, να θυμίσουμε ότι η τελευταία δουλειά της Gullwing είναι η παραγωγή μιας σειράς ιστορικών ντοκιμαντέρ δώδεκα ωριαίων επεισοδίων που προβλήθηκε από την ΕΡΤ3 με τίτλο: «Σε μια νέα πατρίδα». Πρόκειται για μια μοναδική παραγωγή που καταγράφει για πρώτη φορά το πώς διαμορφώθηκαν οι ζωές των προσφύγων στις ελληνικές πόλεις όπου εγκαταστάθηκαν, όπως αυτές αποτυπώνονται μέσα από ένα πλούσιο και ανέκδοτο αρχειακό υλικό.
Το κοινό μπορεί να την παρακολουθήσει στο ERTflix.

Οι συντελεστές

  • Διεύθυνση Παραγωγής: Γιώργος Κάσδαγλης
  • Σκηνοθεσία: Δημήτρης Χατζημαλλής
  • Έρευνα – Σενάριο: Κωνσταντίνος Σεραφειμίδης – Πασχάλης Παλαβούζης
  • Επιστημονικός Συνεργάτης – Τεκμηρίωση: Ιωάννης Μπακιρτζής
  • Παρουσίαση: Κωνσταντίνος Σεραφειμίδης
  • Τεχνικός Σύμβουλος: Παναγιώτης Γεωργιάδης Σμήναρχος (Ι) ε.α
  • Art Director: Παντελής Κάσδαγλης
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας – Colorist: Λευτέρης Κάσδαγλης
  • Εικονοληψία:  Δημήτρης Χατζημαλλής, Γιώργος Λεοντάρης, Λευτέρης Κάσδαγλης, Ηλίας Μπρέλλας, Πάρης Καμίτσος 
  • Montage: Δημήτρης Χατζημαλλής
  • Motion Graphics: Θωμάς Δουκινίτσας
  • Graphic Design: Παντελής Κάσδαγλης
  • Drone Operator: Λευτέρης Κάσδαγλης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.