2025: Πολλα ειδαν τα ματια μας, περισσοτερα ακουσαν τ’ αυτια μας
Όπως κάθε χρονιά, έτσι κι η φετινή, μας αφήνει να μετράμε τα καλά και τα κακά, τα κατορθώματα και τα καμώματα, τα συν και τα πλην μας, τα ριάλια ριάλια ριάλια, τα σελήνια μονά και ζυγά…
Κάνουμε τους προϋπολογισμούς και τους υπολογισμούς μας για τη νέα τη χρονιά που καταφθάνει κι άμα μείνει λίγος χρόνος μέσα σ’ όλα αυτά, παίρνουμε και λίγες στιγμές χαλάρωσης για να κάνουμε την επανεκκίνηση και ν’ αρχίσουμε να γεμίζουμε ξανά τα ημερολόγιά μας με τα καλά και τα κακά, τα κατορθώματα και τα καμώματα, τα συν και τα πλην μας.
Το 2025 μας χάρισε απλόχερα μπόλικη καινούργια μουσική, την οποία αγκαλιάσαμε, απολαύσαμε και συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε όντες πλουσιότεροι, μουσικά… Ήρθε λοιπόν η στιγμή που θα κάνουμε τη δική μας αναδρομή, μέσα από τα «αυτιά» και τις κεραίες του Ράδιο Παρατηρητής, που μας τα σύστηνε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Απ’ όλα έχει ο μπαξές
Τον χειμώνα μας τον φώτισε ο ΣΤΑΘΗΣ ΔΡΟΓΩΣΗΣ με το «Έρημο Φως», έναν δίσκο που μας έφερε δεκατέσσερα τραγούδια, οκτώ εκ των οποίων εντελώς νέα και έξι παλιότερα που κυκλοφόρησαν ως singles τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ένας προσωπικός δίσκος του τραγουδοποιού που εμπεριέχει τα συναισθήματα του ίδιου απέναντι σε όλα όσα συνέβησαν στο διάστημα που μεσολάβησε από τον προηγούμενο ολοκληρωμένο του δίσκο.


Μία συνεργασία που –όπως φάνηκε και στη συνέχεια της χρονιάς– ήρθε για να μας απασχολήσει διπλά, ήταν αυτή του ΟΔΥΣΣΕΑ ΙΩΑΝΝΟΥ με τον ΣΩΚΡΑΤΗ ΜΑΛΑΜΑ. Έκαστος στο είδος του μάστορας, ενώνοντας τις δυνάμεις τους μας χάρισαν «6 τραγούδια για την Ιουλία». Ο λόγος για την ΙΟΥΛΙΑ ΚΑΡΑΠΑΤΑΚΗ, που ερμηνεύει το σύνολο των τραγουδιών και συστήνεται πλέον στο κοινό που τη λατρεύει με ακόμη περισσότερα δικά της τραγούδια.
Ο BLOODY HAWK χτύπησε και φέτος με τα «Φθηνά Tricks 3», το έκτο στουντιακό του άλμπουμ και το τρίτο και τελευταίο της τριλογίας Φθηνά Tricks, μετά το 2023 και το 2024 με τα «Φθηνά Tricks» και τα «Φθηνά Tricks 2» αντίστοιχα. Στο μεταίχμιο άνοιξης-καλοκαιριού, ο Bloody μας χάρισε άλλους δώδεκα λόγους να θυμώνουμε, να κλαίμε, να σηκωνόμαστε και να πιστεύουμε σ’ εμάς, με τους στίχους του να κολλάνε σε στόμα και μυαλό ξανά και ξανά.

Έμπνευση δίχως παύση κι επιστροφή πάντα στη μουσική
Back to back, μετά τον περσινό δίσκο «Αυτολεξεί», ο ΠΑΝΟΣ ΒΛΑΧΟΣ είναι και φέτος στον απολογισμό μας, με την «Πληγή έμπνευσής» του, έναν ακόμη δίσκο –τον έκτο κατά σειρά– που φέρνει στ’ αυτιά μας συνεργασίες αγαπημένων φωνών του ελληνικού πενταγράμμου. «Ωριμότερος» κατά δέκα χρόνια, που συμπληρώθηκαν πλέον από την κυκλοφορία της πρώτης του δισκογραφικής δουλειάς, ο Πάνος Βλάχος συνεχίζει να γράφει και να τραγουδάει, δηλώνοντας ακούραστος και συνεχόμενα παρών στην ελληνική δισκογραφία.
Δισκογραφικά επέστρεψε και η ΜΑΡΙΝΑ ΣΠΑΝΟΥ, που με την «Μεσαία Άρκτο» μετρά τρεις ολοκληρωμένους δίσκους στο ενεργητικό της και πολλούς ακροατές στις ηχογραφήσεις, αλλά και τις ζωντανές της εμφανίσεις. Τα τραγούδια της «Μεσαίας Άρκτου» –και όχι μόνο– τα ακούσαμε ζωντανά και στην Κομοτηνή, στην πρώτη εμφάνισή της στην πόλη μας, ενώ την γνωρίσαμε μέσα από το Ράδιο Παρατηρητής, όπου μας μίλησε για τον δίσκο αυτόν, αλλά και για τα όσα απολαμβάνει, τα όσα ονειρεύεται και τα όσα ετοιμάζει για το μέλλον.



Με τρυφερότητα, αλλά και μία ερώτηση εμφανίζεται φέτος στη δισκογραφία η ΜΑΡΙΖΑ ΡΙΖΟΥ. «Μήπως να κάνουμε μια παύση;» διερωτάται με τόνο εξομολογητικό μέσα από τον τίτλο ενός δίσκου που μας προσκαλεί σε ένα διαφορετικό, πιο ήρεμο, ταξίδι στις σκέψεις και τις δικές μας ερωτήσεις. Οκτώ καινούργια τραγούδια, ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στη δισκογραφική της πορεία, που –αν με ρωτάτε– έρχονται ως αρμονική συνέχεια της προηγούμενης δισκογραφικής της δουλειάς.
Του θέρους άσματα
Μιλώντας για επιστροφές, το 2025 ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΙΟΣ έκανε ίσως τη μεγαλύτερη! Επιστρέφοντας για αρχή στην παράδοση μέσα από την οποία συστήθηκε στο κοινό, ο «ερωτικός» Πάριος γράφει τα δικά του νησιώτικα. «Τα Θαλασσινά του Πάριου» είναι δεκαέξι τραγούδια γραμμένα και ερμηνευμένα από τον ίδιο, εμπνευσμένα από τις ιστορίες του ψαρά πατέρα του και τις περιπέτειες των συντρόφων του ψαράδων. Ο Γιάννης Πάριος ήρθε στις αρχές του καλοκαιριού για να μας δώσει ρυθμό και στίχο να τραγουδάμε στα θαλασσινά ταξίδια του καλοκαιριού.


Σε διαφορετικά, πιο λαϊκά μα φρέσκα μονοπάτια, το 2025 ακούσαμε τη νέα δισκογραφική δουλειά του ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΡΑΚΑΚΗ με τίτλο «Αλανιάρικα σφυρίζω». Ένα βιβλίο-cd, μία πράξη «μουσικής και μνήμης», όπως χαρακτηρίστηκε, και μία συνέχεια που ξεκινάει απ’ τον πατέρα Βαγγέλη Κορακάκη και καταλήγει στον γιο, Βασίλη Κορακάκη, ο οποίος ερμηνεύει ξανά δέκα τραγούδια του πατέρα του, συστήνοντας και στις νεότερες γενιές την ομορφιά του αυθεντικού λαϊκού λόγου και ήχου.
Μουσικές και συναισθήματα
Σε «Ασκήσεις Τρυφερότητας» μας προσκάλεσε ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΡΙΖΟΣ κι εμείς αποδεχτήκαμε την πρόσκληση δίχως σκέψη, σε μία εποχή που η τρυφερότητα φαντάζει όνειρο και λύση! Ήταν αρχές του καλοκαιριού, όταν ο Απόστολος Ρίζος μας τραγούδησε έντεκα νέα τραγούδια, που περνούν από διάφορες πτυχές των ανθρώπινων σχέσεων, με γνώμονα πάντοτε ότι «η τρυφερότητα, είναι ένα πολύ επαναστατικό συναίσθημα», όπως ακριβώς λέει ο ίδιος.

Μία ακόμη τριλογία ολοκληρώθηκε φέτος στον χώρο της ελληνικής χιπ χοπ μουσικής, με τον ΒΕΒΗΛΟ να παίρνει σειρά, σφραγίζοντας «Το βιβλίο των ηρώων του δρόμου» και «Το βιβλίο των τεσσάρων στοιχειών» με «Το βιβλίο των σκιών», το οποίο είχαμε τη χαρά να ακούσουμε ζωντανά στο πέρασμα που έκανε ο ίδιος από την πόλη μας, λίγο μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ. Σκοτάδια και σκιές που φωτίζει με τον τρόπο του ο ίδιος και συνεργασίες με εξίσου μεγάλους δημιουργούς της σκηνής, σε έναν δίσκο που βάζει το δικό του –βαρυσήμαντο– λιθαράκι στην ύπαρξη και συνέχιση του low bap στην Ελλάδα.
Ηχοχρώματα και συναισθήματα, που απορρέουν από την εμπειρία της πατρότητας έρχονται στα αυτιά μας από τον σπουδαίο ΣΤΑΥΡΟ ΛΑΝΤΣΙΑ, στον δίσκο “Waing Hands” που μπήκε στη μουσική μας βιβλιοθήκη το 2025! Groovy διάθεση, θετική ενέργεια, αλλά και συναισθηματισμός, που δεν θα μπορούσε να λείπει από τον εξαιρετικά αφιερωμένο στις δίδυμες κόρες του δημιουργού του, δίσκο.


Παλιοί και νέοι εν δράσει
«Ο παλιός ο δρόμος» ήταν το single που «προλόγισε» σε όλους εμάς τη συνεργασία δύο αγαπημένων Γιάννηδων, του ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ και του ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ. Έντεκα ολόφρεσκα τραγούδια σε στίχους και μουσική του Γιάννη Παπαγεωργίου, όλα ερμηνευμένα από τον Γιάννη Διονυσίου, όλα μέσα στη «Λακούβα»! Με λαϊκή διάθεση οι δύο καλλιτέχνες και φίλοι συναντιούνται και ενώνουν τις δυνάμεις τους σε έναν δίσκο που έρχεται να αφήσει το δικό του στίγμα, έχοντας κερδίσει από νωρίς τους ακροατές του.
Μία «συνάντηση κορυφής» έγινε φέτος στον νέο δίσκο της ΜΕΛΙΝΑΣ ΚΑΝΑ με τίτλο «Να μου μιλάς να τραγουδάς», εκεί όπου βρίσκουμε στίχους και μουσική παλιών και νέων φίλων της ίδιας, μεταξύ των οποίων και η Χάρις Αλεξίου, που –όχι μόνο– υπογράφει στίχους, αλλά και την καλλιτεχνική επιμέλεια του συνόλου. Ένα σύνολο που απαρτίζεται από οχτώ νέες δημιουργίες, ντυμένες με τη φωνή μίας ερμηνεύτριας που έχει σφραγίσει πολλά από τα πιο αγαπημένα μας τραγούδια, τα οποία μας συντροφεύουν καλοκαίρια και χειμώνες!



Την ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΚΑΡΑΚΟΓΛΟΥ τη γνωρίσαμε στην Κομοτηνή, μέσα από την πρώτη της εμφάνιση στην πόλη, το καλοκαίρι του 2025! Η ίδια κατέφθασε λίγο πριν την κυκλοφορία της τέταρτης –κατά σειρά– δισκογραφικής της δουλειάς, για την οποία πήραμε μία καλή «γεύση» και μέσα από το Ράδιο Παρατηρητής, εκεί όπου η ίδια μας μίλησε για τη δική της «Υπόσχεση». Σε μουσική δική της και στίχους δικούς της και της Αθηνάς Σπανού, με τη συμμετοχή των Κοινών Θνητών, αλλά και του μικρού Αλέξανδρου, η Πολυξένη, μία καλλιτέχνιδα της νέας γενιάς που επιλέγει να δημιουργεί τη δική της μουσική και να την ταξιδεύει ποικιλοτρόπως, μας δίνει τη δική της μουσική οπτική σε συνθήκες της καθημερινότητας που όλοι βιώνουμε.
Φρέσκιες συνεργασίες και συνήθεις ύποπτοι
Μία συνεργασία που ακούσαμε για πρώτη φορά τη φετινή χρονιά ήταν αυτή του ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΙΟΛΑ με τον ΟΔΥΣΣΕΑ ΙΩΑΝΝΟΥ, σε τραγούδια που γνωρίσαμε από τη φωνή της Βιολέτας Ίκαρη. Ακόμη μία ερμηνεύτρια που πέρασε από την πόλη μας, ακόμη μία ακρόαση που είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ζωντανά, για την οποία μας είχε προετοιμάσει κατάλληλα μέσα από την προθερμαντική μας συζήτηση στους 94fm. Τα «Σύννεφα μπαλόνια» εμπεριέχουν τραγούδια για τον έρωτα, την απώλεια, την αντοχή και το πείσμα της αισιοδοξίας και αποδεικνύουν για πολλοστή φορά μέσα στη χρονιά πως ο Οδυσσέας Ιωάννου έχει… κέφια!
Το σφράγισμα της χρονιάς κάνει φέτος ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΑΛΑΜΑΣ με τα «Εφήμερα». Εννιά νέα τραγούδια, μια ολοκληρωμένη μουσική δουλειά που αποδεικνύει για μία ακόμη φορά και για μία ακόμη χρονιά ότι ο Σωκράτης είναι εδώ και συνεχίζει με τις ζωντανές του εμφανίσεις και τις νέες του δημιουργίες να μας γεμίζει ζωή! Ένα άλμπουμ «για τον χρόνο, τις στιγμές που περνούν και τα συναισθήματα που μένουν», όπως σημειώνει και ο ίδιος.


Και του χρόνου!
Κάπου εδώ η σεμνή αυτή τελετή –η φετινή μουσική μας αναδρομή έφτασε στο τέλος της. Όπως είναι λογικό, μέσα σε μερικές σειρές γραπτού λόγου δεν μπορούμε να χωρέσουμε όλες τις καινούργιες μουσικές που μας έφερε το 2025… Ακούσαμε και τραγουδήσαμε τόσα κι άλλα τόσα κατά τη διάρκεια ενός ακόμη ημερολογιακού έτους, οι μέρες του οποίου γίνονταν καλύτερες με τις καινούργιες κυκλοφορίες που έφταναν εδώ κι εκεί. Πολύ καλύτερα τα ακούτε όλα στην ώρα τους, αλλά και κάθε ώρα στην ακούραστη παρέα που μας προσφέρει όλο το εικοσιτετράωρο και τις 365 ημέρες της κάθε χρονιάς το Ράδιο Παρατηρητής! Στους 94fm στα ερτζιανά και στο www.radioparatiritis.gr στο διαδίκτυο!
Ανυπομονούν και οι δικές σας κεραίες όσο και οι δικές μας για τα επόμενα καινούργια που θα ‘ρθουν το 2026;
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
