2003-2023: 20 χρονια «Χελιδονισματα»

Το αγαπημένο δρώμενο καλωσορίσματος της Άνοιξης αναβιώνει και φέτος με το μήνυμα της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης

Την Τετάρτη, 22 Μαρτίου με παράλληλη φωτογραφική έκθεση της 20ετούς αναβίωσής του στην Κομοτηνή

Από την Χρυσούπολη της Καβάλας όπου μαθητές και μαθήτριες του Μουσικού Εργαστηρίου «ΝΟΤΑ» του Χρήστου Χατζόπουλου έδωσαν τον «ρυθμό» σε μαθητές, μαθήτριες αλλά και μέλη Συλλόγων της περιοχής ξεκίνησαν τα φετινά «Χελιδονίσματα» το περασμένο Σάββατο, τα οποία φέτος, συμπληρώνουν 20 χρόνια «πορείας».

Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την πρώτη φορά που οι εμπνευστές της αναβίωσης του δρώμενου «Χελιδονίσματα» κ.Δήμητρα Τοπαλίδου, τότε πρόεδρος του Συλλόγου «Βυζαντινού Φρουρίου» και ο μουσικοσυνθέτης κ.Χρήστος Χατζόπουλος, τότε καθηγητής στο Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής, ξεκίνησαν τα «Χελιδονίσματα», τα οποία έκτοτε σηματοδοτούν για την Ροδόπη, και όχι μόνο, τον ερχομό της Άνοιξης.

Άλλωστε πρόκειται για μία δράση σκοπός της οποίας είναι το καλωσόρισμα της Άνοιξης, παράλληλα με επίκαιρα μηνύματα της κάθε εποχής και στόχο την ευαισθητοποίηση τόσο των συμμετεχόντων μαθητών και μαθητριών, όσο και συνολικά των τοπικών κοινωνιών, σε ζητήματα και παθογένειες που ταλανίζουν τους ανθρώπους, όπως ο πόλεμος, η βία, ο εκφοβισμός, οι περιβαλλοντικές καταστροφές, το προσφυγικό, η πανδημία κ.α.

Το μήνυμα της φετινής αναβίωσης του δρωμένου όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο κ. Χατζόπουλος είναι το μήνυμα της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης. Ένα μήνυμα που θα φέρουν και φέτος τα χελιδόνια που θα κρατούν στα χέρια τους τα παιδιά μαζί με λουλούδια, τραγουδώντας την «χελιδόνα» από τις Μετρές της Ανατολικής Θράκης, σε μουσική γραμμένη από τον ίδιο σε ρυθμό επτάσημο, Θρακιώτικο συρτό.

Η αρχή φέτος έγινε από την Χρυσούπολη, για να ακολουθήσει χθες η Αλεξανδρούπολη και οι μαθητές και μαθήτριες του εκεί 12ου Δημοτικού Σχολείου, ενώ την προσεχή Τετάρτη, 22 Μαρτίου, τα «Χελιδονίσματα» θα αναβιώσουν και στην Κομοτηνή, με την συμμετοχή παιδιών δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων κ.α. με σημείο εκκίνησης την οδό Φρουρίου.

Η «πορεία» των «Χελιδονισμάτων» θα συνεχιστεί σε κεντρικούς δρόμους της Κομοτηνής, ενώ όπως έκανε γνωστό ο κ.Χατζόπουλος, σε συνεργασία με την ΔΚΕΠΠΑΚ φέτος θα τοποθετηθούν ταμπλό με φωτογραφικό υλικό που θα «μαρτυρά» την ιστορική αναδρομή του δρωμένου από την γέννησή του έως και σήμερα.

Ο ίδιος κλείνοντας απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής, σε παλαιότερους και νεότερους τόσο στο δρώμενο όσο και στην φωτογραφική έκθεση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.