195 χορευτες απο ολο τον κοσμο ερχονται για ενα διημερο στην Κομοτηνη

Στο Φεστιβάλ Αρμενικού Πολιτισμού με τίτλο Armenia (A)live

Αφιερωμένο στη μνήμη της Τζένης Κασαπιάν, που αποτέλεσε κινητήρια δύναμη για την πραγματοποίησή του, θα είναι το Φεστιβάλ

195 Αρμένιοι χορευτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα βρεθούν στην Κομοτηνή την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Αυγούστου, σε μια γιορτή του Αρμενικού πολιτισμού με τίτλο Armenia (A)live.

Το Φεστιβάλ, που οργανώνεται από τον Εκπολιτιστικό Όμιλο Αρμενίων Κομοτηνής με τη στήριξη της ΔΚΕΠΠΑΚ, αποτελούσε διακαή πόθο των μελών της Αρμένικης Κοινότητας και ειδικά της αδικοχαμένης Τζένης Κασαπιάν, που δούλεψε για χρόνια ακούραστα για να γίνει πραγματικότητα, για αυτό και θα είναι αφιερωμένο όχι μόνο στην Αρμενική Κοινότητα Κομοτηνής, αλλά και στη μνήμη της, με τις συμμετέχουσες ομάδες να προέρχονται από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σοφία, Φιλιππούπολη, Βάρνα, Βουκουρέστι, Λευκωσία, Βηρυτό και Τεχεράνη.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν χοροί της Αρμενίας, μαζί με τραγούδια από την χορωδία της Αρμενικής Κοινότητας Κομοτηνής και την μεγάλη χορωδία «Βαρτανάντς» από την Κωνσταντινούπολη.

Κάλεσμα σε όλους τους κατοίκους της Κομοτηνής να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις στο Θερινό ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής και τις δύο μέρες, απηύθυναν σε σχετική συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσα Λιβεριάδου, ο Αντιπρόεδρος του Εκπολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Αρμενίων Κομοτηνής κ. Μπεντρός Μελκονιάν και ο γραμματέας του Εκπολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Αρμενίων Κομοτηνής και γιός της εκλιπούσης, Βαχέ Γκουμουσιάν.

Τιμώντας την Αρμενική Κοινότητα και την Τζένη Κασαπιάν

Η πραγματοποίηση ενός φεστιβάλ Αρμένικου Πολιτισμού στην Κομοτηνή ήταν ένα όνειρο της Τζένης Κασαπιάν, που δυστυχώς δεν είναι πια κοντά μας, σημείωσε η κ. Λιβεριάδου, που ανέτρεξε 5 χρόνια πριν όταν και από κοινού αποφάσισαν να κάνουν ένα αφιέρωμα στην Αρμενική Κοινότητα της Ροδόπης, της Ελλάδας αλλά και όλου του κόσμου.

Όσο για την μέλλουσα εκδήλωση η κ. Λιβεριάδου σημείωσε ότι παρόλο που αντιμετώπισαν διάφορα ζητήματα μεταξύ των οποίων και η πανδημία, πριν από ένα χρόνο ξεκίνησαν με πολύ πάθος και αγάπη να το υλοποιήσουν. «Η Τζένη είχε οράματα και στόχους, αγαπούσε ιδιαίτερα την Αρμενική της καταγωγή, και έκανε πολλά στην Κομοτηνή» τόνισε η Πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ που ολοκλήρωσε εξηγώντας πως ο Σύλλογος, η κοινότητα και η οικογένεια αποφάσισαν, μετά τον αδόκητο θάνατό της, να πραγματοποιηθεί αυτό το φεστιβάλ, ώστε να γίνει ένα αφιέρωμα στη μνήμη της, με δύο εκδηλώσεις στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής και του Σαββάτου, «για να τιμήσουμε την αρμενική κοινότητα και ιδιαίτερα την Τζένη, με κάτι μοναδικό και ιδιαίτερο».

Συνολικά 195 χορευτές στην Κομοτηνή

Συνολικά θα έρθουν στην πόλη μας 195 χορευτές, που θα ήταν περισσότεροι, αν δεν είχε ακυρωθεί η συμμετοχή από την Αρμενία, σύμφωνα με τον κ. Γκουμουσιάν. Και αυτό γιατί μετά τον θάνατο της μητέρας του, το Ελληνικό προξενείο ακύρωσε τη βίζα που είχε πάρει το χορευτικό συγκρότημα για να έρθει στην Ελλάδα. Από πλευρά τους ξεκίνησαν εκ νέου τη διαδικασία για να χορηγηθεί βίζα, όμως στο μεταξύ είχαν δημιουργηθεί πολλά τεχνικά θέματα, οπότε το χορευτικό συγκρότημα αποφάσισε να ακυρώσει το ταξίδι του.

Γενικότερα η διοργάνωση του Φεστιβάλ ήταν μια δύσκολη και απαιτητική διαδικασία η οποία έγινε ακόμα πιο επίπονη μετά τον θάνατο της Τζένης Κασαπιάν, που αναλάβει όλο το βάρος της διοργάνωσης, και έτσι έπρεπε να ξεκινήσουν από την αρχή εκμυστηρεύθηκε ο κ. Γκουμουσιάν.

Με τη βοήθεια της ΔΚΕΠΠΑΚ, και την προσπάθεια των μελών τους, έκαναν ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, και θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για να πάει καλά το φεστιβάλ διαβεβαίωσε ο ίδιος διευκρινίζοντας πως σε περίπτωση κακοκαιρίας, οι εκδηλώσεις θα μεταφερθούν στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής.

Συνεχές το έργο του Συλλόγου

Από την πλευρά του ο κ. Μελκονιάν τόνισε πως βρέθηκαν σε δύσκολη θέση μετά τον χαμό της Τζένης, και αποφάσισαν όλοι μαζί να συνεχίσουν με την εκδήλωση στη μνήμη της, και για να τιμήσουν την προσπάθεια που έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια, ενώ αναφέρθηκε και στη σημαντική βοήθεια του Δήμου και της ΔΚΕΠΠΑΚ.

Ανέφερε δε πως πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ξένων συγκροτημάτων στην πόλη μας, για να μεταφέρουν τα έθιμα και τον πολιτισμό τους. Αυτός άλλωστε ήταν και ο στόχος της ίδρυσης του Συλλόγου το 1980, να κάνουν γνωστό τον πολιτισμό και την κουλτούρα τους, μιας και μέχρι τότε η τοπική κοινωνία γνώριζε μόνο την γιορτή του Σούρπ Αγκόπ.

«Τον σύλλογο τον φτιάξαμε για να ανοίξει την κουλτούρα στην πόλη μας και να μας γνωρίσουν οι συμπολίτες μας καλύτερα. Η προσπάθεια μας πέτυχε» σημείωσε ο κ. Μελκονιάν, τονίζοντας πως μετά την μεγάλη απώλεια της Τζένης, θα συνεχίσουν το έργο της ως τρόπο για να την θυμούνται πάντα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.