«1922-2022: 100 Χρονια απο την Μικρασιατικη Καταστροφη»

Εκδήλωση μνήμης στο ΙΘΤΠ

Ο Σύλλογος Φίλων Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης παρουσιάζει την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023, στις 19:00, μια εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή με τίτλο, «1922-2022: 100 Χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή».

Εισηγητές στην εκδήλωση θα είναι:

  • Ελένη Πολυχρονιάδου: «Τοξότες, η επόμενη μέρα»
  • Χρήστος Μιχαλόπουλος: «Μικρασιατική Καταστροφή και Εθνική Μνήμη»
  • Νίκος Σεργκενλίδης: «Κατίνα Βέικου-Σερεμέτη, Μνήμες από την Χαμένη Πατρίδα»
  • Θανάσης Μουσόπουλος: «1922- Τομή στην Ελληνική Ιστορία και στον Ελληνικό Πολιτισμό»

Όπως εξηγεί σε σημείωμά του ο κ. Θανάσης Μουσόπουλος, για το περιεχόμενο της εκδήλωσης «το γόνυ κλίνουμε ευλαβικά στους προγόνους των κατοίκων τούτης της Γης, άνδρες και γυναίκες της ενιαίας Θράκης.

Εκατό χρόνια πέρασαν που έφεραν τα βασανισμένα βήματά τους σε τούτα τα χώματα : Σοφίδες – Βιζύη – Σαρακήνα και Σαράντα Εκκλησιές / Σκοπός – Γιατζηκλάρ – Καλύβια – Πέτρα – Γέννα και Αρκαδιούπολη / Μάλγαρα – Καρατζά Χαλήλ – Αίνος – Τυρολόη και Ραιδεστός· σεμνύνονται για τα άξια τέκνα τους.

Και ρίζωσαν και βλάστησαν, και καρποφόρησαν λαμπρά. Τους τιμούμε όσο πιο μετρημένα και ήρεμα μπορούμε. Η τιμή αυτή δεν κλείνει μίσος.

Μόνο λύπη κλείνει και δύναμη – ότι παλεύουμε και ελπίζουμε και πιστεύουμε σε ένα καλύτερο και δικαιότερο κόσμο».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού» του  Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην καπναποθήκη Π, (οδός Καπνεργατών 9) στην Ξάνθη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.