«1821: Μεσα απο τη ματια συγχρονων συγγραφεων»: Η καθημερινη Ιστορια του ’21 υπο το βλεμμα των λογοτεχνων

Συλλογικό έργο, «1821: Μέσα από τη ματιά σύγχρονων συγγραφέων», Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης επιμ., εκδ. 24 γράμματα, Αθήνα 2020, σ. 272.

Ο λόγος για τον οποίο εντάσσω ένα καθαρά λογοτεχνικό βιβλίο σε ένα αφιέρωμα το οποίο αφορά ιστορικά βιβλία για την Παλιγγενεσία είναι ότι καμία μελέτη οποιασδήποτε ιστορικής περιόδου δεν θεωρείται πλήρης αν δεν συμπεριληφθεί σε αυτή και η Κοινωνική Ιστορία της συγκεκριμένης εποχής, καθώς και η Ιστορία της καθημερινότητας. Και αυτό είναι κάτι το οποίο μονάχα ένα ιστορικό μυθιστόρημα –ή διήγημα– μπορεί να το καταφέρει. Με αυτά τα είκοσι επτά διηγήματα Ελλήνων Λογοτεχνών επομένως, τα οποία αφορούν το 1821, ο κατάλογος των βιβλίων αυτού του αφιερώματος καθίσταται πλήρης.

Το πολυποίκιλο αυτό βιβλίο συνδυάζει τη Λογοτεχνία με τη Ιστορία. Τα διηγήματά του αφορούν ιστορίες γενναιότητας, οικογενειακές τραγωδίες, άγνωστες ιστορίες από τη ζωή των Αγωνιστών του ’21, φανταστικούς διαλόγους μεταξύ Αγωνιστών της Επανάστασης και του σήμερα, αλλά και ιστορίες των ανθρώπων της σύγχρονης εποχής, οι οποίοι επηρεάστηκαν από τα γεγονότα της Επανάστασης, ή τέλος και απογόνων των Αγωνιστών που έζησαν μετά την Επανάσταση, στο τέλος του 19ου αιώνα.

Οι τόποι στους οποίους διαδραματίζονται τα διηγήματα ποικίλουν εξίσου: Μεσολόγγι, Καλαμάτα, ελληνικά νησιά, Μανιάκι, ακόμη και στην Κύπρο και τη σημερινή Ελλάδα. Όσον αφορά τους Αγωνιστές, οι αναγνώστες θα ρίξουν μία καλή ματιά στις ζωές των Μακρυγιάννη, Αλή Πασά, Καραϊσκάκη, Ανδρούτσο, Μαυρομιχάλη, Νικηταρά και άλλων πολλών.

Με το παρόν πόνημα προβάλλονται γνωστά γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης, όπως για παράδειγμα, η πολιορκία  του Μεσολογγίου, ο πόλεμος του Αλή Πασά και των Σουλιωτών, η καταστροφή των Ψαρών και ο πόλεμος στη θάλασσα, μέχρι πιο άγνωστα, όπως ο ξεσηκωμός στην Κύπρο, ένα επεισόδιο από τη ζωή του Κολοκοτρώνη όταν ήταν παιδί και το πώς έγραψε τα απομνημονεύματά του ο περίφημος Μακρυγιάννης.

Το πολυποίκιλο αυτό βιβλίο συνδυάζει τη Λογοτεχνία με τη Ιστορία. Τα διηγήματά του αφορούν ιστορίες γενναιότητας, οικογενειακές τραγωδίες, άγνωστες ιστορίες από τη ζωή των Αγωνιστών του ’21, φανταστικούς διαλόγους μεταξύ Αγωνιστών της Επανάστασης και του σήμερα, αλλά και ιστορίες των ανθρώπων της σύγχρονης εποχής, οι οποίοι επηρεάστηκαν από τα γεγονότα της Επανάστασης, ή τέλος και απογόνων των Αγωνιστών που έζησαν μετά την Επανάσταση, στο τέλος του 19ου αιώνα

Πέρα από την Ιστορία όμως, πλουραλισμός επικρατεί στο βιβλίο και από λογοτεχνική άποψη, αφού οι αφηγηματικοί τρόποι και τα είδη ποικίλουν, περιλαμβάνοντας συγκινητικές πρωτοπρόσωπες αφηγήσεις, ιστορικού τύπου βιογραφίες σε τρίτο ενικό πρόσωπο, διαλογικά αφηγήματα, ημερολογιακού τύπου καταγραφές, ακόμη και ένα ποίημα.

Εν ολίγοις, πρόκειται για μία πολύ καλή προσπάθεια στο σύνολό της, που μας κάνει κοινωνούς στην καθημερινή, αληθινή Ιστορία του ’21, την Ιστορία πίσω από τις επίσημες καταγραφές και τα πολιτικά γεγονότα, την Ιστορία των απλών καθημερινών ανθρώπων, οι οποίοι έδωσαν τότε τα πάντα προκειμένου να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.