10+1 τραγουδια για τη βροχη

☔️Μουσικό δελτίο καιρικών φαινομένων από το ραδιόφωνο του Παρατηρητή!


Ο Δεκέμβρης μετράει 14 ημέρες από τον ερχομό του κι εμείς μετράμε δύο ολόκληρες εβδομάδες που ανοιγοκλείνουμε ομπρέλες και πλατσουρίζουμε ανέμελοι στους δρόμους.

Κι αφού λοιπόν, γινόμαστε καθημερινά μούσκεμα πάμε να δώσουμε λίγο ρυθμό στη βροχερή πραγματικότητα, που ήρθε για να μείνει!


◾️Σημερινή, λοιπόν προσφορά από το ραδιόφωνο του Παρατηρητή: «10+1 τραγούδια για τη βροχή»

1️⃣ Βροχή και σήμερα, βροχή στη στέγη μας, βροχή στην πόρτα μας, ατέλειωτη βροχή…


Σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου και μουσική του Γιάννη Σπανού ερμηνεύει σε πρώτη εκτέλεση το 1973 η Δήμητρα Γαλάνη το «Βροχή και σήμερα» κι εμείς μετράμε κάμποσες μέρες καταχνιάς με βροχή και σήμερα, βροχή και χθες και φυσικά βροχή και αύριο…


2️⃣Έπιασε βροχή, δροσιά μου και γιορτή σκόνη τα παλιά κι αέρας στα μαλλιά…


Σε μουσική και στίχους του Σωκράτη Μάλαμα ερμηνεύει η Μελίνα Κανά, «Έπιασε Βροχή»! Το τραγούδι συμπεριλαμβάνεται στον δίσκο «Ο φύλακας κι ο βασιλιάς» που κυκλοφόρησε το 2000.

3️⃣ Βροχοποιός – Ξύλινα Σπαθιά

Από το μουσικό συγκρότημα «Ξύλινα Σπαθιά» έρχεται ο «Βροχοποιός» σε στίχους του Παύλου Παυλίδη:

«Αν αυτά τα σύννεφα είναι οι φόβοι των ανθρώπων

που παγώνουνε πάνω απ’ τις σκεπές,

ας ξεπλύνουν οι πιο άγριες βροχές αυτούς τους δρόμους

κι ας χυθούν στις μυστικές δεξαμενές,

που γεμίζουνε τη θάλασσα της φρίκης,

που βουτάει αυτός ο δύτης μοναχός»

4️⃣ Βροχή μου σκέπασε αυτή τη γωνιά…

Οι «Συνήθεις Ύποπτοι» βρίσκονται πίσω από το κομμάτι που ερμηνεύει ο Χρήστος Θηβαίος, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στον δίσκο «Αδέσποτες Μέρες», που μας γυρνάει πίσω στο μακρινό πλέον 1996.

5️⃣ Η βροχή στα λαϊκά τα μονοπάτια

Η Γλυκερία και ο Μανώλης Λιδάκης ερμηνεύουν μαζί για τη βροχή: «όπως κυλά στα πεζοδρόμια γυρνάει ο νους σ’ ονειροδρόμια». Κι εμάς ο νους μας γυρνάει όλο και πιο συχνά σ’ εκείνες τις πιο φωτεινές – τις ηλιόλουστες ημέρες.

6️⃣ Βρέχει, βρέχει , βρέχει

Κουντουρογιάννης Λάμπης στη μουσική και Κουντουρογιάννη Ματίνα στους στίχους, τους οποίους ερμηνεύει ο Γιάννης Χαρούλης σε ένα από τα λιγότερο γνωστά – μα ιδιαίτερα όμορφα τραγούδια του ερμηνευτή, που περιλαμβάνεται στον δίσκο «Χειμωνανθός».

7️⃣ Τι κι αν βρέχει; Ας βρέχει…

Το «τρίπτυχο της επιτυχίας» είναι υπεύθυνο για το συγκεκριμένο κομμάτι. Ακούμε τη Νατάσσα Μποφίλιου στην ερμηνεία των στίχων που έγραψε ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος και που με τη σειρά του ο Θέμης Καραμουρατίδης χάρισε ρυθμό και μελωδία.

8️⃣ Βρέξε Θέε μου όσο μπορείς (ή και όχι)

«Βρέξε Θέε μου όσο μπορείς» ερμηνεύει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου κι όσο και αν μας πονάει το σιγοτραγουδάμε και φταίει ο Βασίλης γι’ αυτό…

9️⃣ Μια βδομάδα που ‘βρεχε, που ‘βρεχε μονότονα…

Ακόμα πιο πίσω στο χρόνο (λίγο παραπάνω από μισό αιώνα) γυρνάμε με τη φωνή του Νίκου Γούναρη στο τραγούδι «Ένα βράδυ που ‘βρεχε». Πρόκειται για ένα αρχοντορεμπέτικο του 1954 σε στίχους του Αλέκου Σακελλάριου και μουσική του Νίκου Γούναρη.

? «Η βροχή από κάτω»

Ένας ολόκληρος δίσκος του Θανάση Παπακωνσταντίνου τιτλοφορείται, ως «Η βροχή από κάτω» και περιλαμβάνει ένα ομότιτλο – ορχηστρικό κομμάτι κατά τη διάρκεια του οποίου ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου παρέα με τον Κώστα Θεοδώρου και τον Νίκο Βελιώτη συνοδεύουν μουσικά τον ήχο της βροχής.

1️⃣1️⃣ BONUS TRACK – CLASSIC TRACK

Με ένα ακόμη ορχηστρικό κομμάτι κλείνει ετούτη η μικρή συλλογή κομματιών, που σκοπό έχει να δώσει ρυθμό στις βροχερές μας ημέρες. Η «Βροχή», λοιπόν, του Μάνου Χατζηδάκι από το άλμπουμ, «Το Χαμόγελο της Τζοκόντα» του 1965.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.