10 Χρονια Λεσχη Φιλαναγνωσιας Κομοτηνης: Μια δεκαετια βιβλιοφιλιας, δημιουργικων αναγνωσεων και ανοιχτων συναντησεων

Στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, στις 17 Οκτωβρίου, η μεγάλη γενέθλια εκδήλωση της Λέσχης με επίτιμο καλεσμένο τον Θρακιώτη συγγραφέα Γιάννη Ξανθούλη

Τα δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας της συμπληρώνει φέτος η Λέσχη Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής και το γιορτάζει με μια σειρά εκδηλώσεων που φιλοδοξούν να αφήσουν το στίγμα τους στην τοπική πολιτιστική ζωή. Η συντονίστρια της Λέσχης, κ. Ρένα Σαμαρά-Μάινα, μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm», μοιράστηκε τη διαδρομή, τις φετινές θεματικές και το επετειακό πρόγραμμα, ανακοινώνοντας μάλιστα από τον αέρα του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» την επαναλειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, στο οποίο θα φιλοξενηθεί, στις 17 Οκτωβρίου, η πρώτη μεγάλη, γενέθλια εκδήλωση της Λέσχης, παρουσία του Θρακιώτη συγγραφέα Γιάννη Ξανθούλη.

Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στην πορεία των δέκα αυτών ετών, ο χρόνος πέρασε «πολύ γρήγορα», με κάθε χρονιά να φέρνει νέες προκλήσεις και βελτιώσεις τόσο στον τρόπο ανάγνωσης όσο και στη διαχείριση νέων μελών. Από τις πρώτες «δειλές» κινήσεις και τις αμφιβολίες που έτρεφαν για το εγχείρημα, η Λέσχη έφτασε σήμερα να γιορτάζει «τα πρώτα της μεγάλα γενέθλια», έχοντας εδραιωθεί ως σημείο αναφοράς για τους φίλους του βιβλίου στην Κομοτηνή.

Ελπιδοφόρα τα νέα για την φιλαναγνωσία στην Ελλάδα

Η περσινή χρονιά ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η Λέσχη φιλοξένησε την 3η Πανελλήνια Διαλεσχική Συνάντηση Λεσχών Ανάγνωσης, προσελκύοντας 40 λέσχες απ’ όλη την Ελλάδα, ενώ φέτος, όπου τα μέλη θα ταξιδέψουν στα Ιωάννινα για τη συνέχεια αυτής της πλέον θεσμοθετημένης δράσης, οι συμμετοχές αναμένεται να ξεπεράσουν τις 50, γεγονός που όπως ανέφερε «είναι πολύ ελπιδοφόρο εν γένει για τον χώρο των λεσχών αλλά και για την ανάγνωση στην Ελλάδα».

Διάλογος Ανατολής και Δύσης μέσα από την λογοτεχνία

Επικεντρώνοντας στην Λέσχη Ανάγνωσης Κομοτηνής, το 2024-2025, η θεματική που επιλέχθηκε είναι οι Λογοτεχνίες της Ανατολής, με ένα αναγνωστικό ταξίδι από την Αίγυπτο και την Παλαιστίνη, μέχρι τη Συρία, το Ομάν, την Ινδία, το Βιετνάμ και την Ιαπωνία. Η επιλογή δεν είναι τυχαία, καθώς όπως τόνισε η ασιατική λογοτεχνία κερδίζει διαρκώς έδαφος στη διεθνή αγορά, με συγγραφείς της Ανατολής να βραβεύονται με κορυφαία λογοτεχνικά βραβεία, όπως το Νόμπελ και το Booker. «Θέλουμε να ανοίξουμε έναν διάλογο ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση», σημείωσε η κ.Σαμαρά-Μάινα, τονίζοντας ότι η χρονιά θα είναι πλούσια τόσο για τα μέλη όσο και για όποιον θελήσει να συμμετάσχει.

Άλλωστε όπως επεσήμανε η ίδια τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα ένθερμο ενδιαφέρον για την ασιατική κουλτούρα, από τον κινηματογράφο και την γαστρονομία, τον τρόπο ζωής κ.α. γεγονός που δημιουργεί «δίψα» και για τη λογοτεχνία των περιοχών αυτών.

Μια λογοτεχνία που σε γενικά πλαίσια κινείται σε αφηγηματικές τεχνικές, από παραδοσιακές ιστορίες μέχρι μεταμοντέρνα πειραματικά έργα και άρα ένας έμπειρος αναγνώστης μπορεί να βρει και πολλά άλλα αναγνωστικά πράγματα που τον ενδιαφέρουν. Από την άλλη, πρόσθεσε, «μπορούμε να “αναμετρηθούμε” και σαν κουλτούρα εμείς με μια άλλη κουλτούρα και έναν τρόπο θέασης των πραγμάτων, διαφορετικό από του δυτικού – ευρωπαϊκού κόσμου».

Πέρα από τη θεματική ανάγνωση, η επετειακή χρονιά θα περιλαμβάνει και εκδηλώσεις με αγαπημένους Έλληνες συγγραφείς, ανοικτές στο ευρύ κοινό, με τη συντονίστρια της Λέσχης να υπογραμμίζει ότι η φιλαναγνωσία δεν απαιτεί φιλολογικές γνώσεις, παρά μόνο αγάπη για το βιβλίο και διάθεση για συζήτηση.

Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται κάθε δεύτερη Δευτέρα, 18:00-20:00, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, έναν χώρο που αποπνέει την ουσία του βιβλίου, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται από τη σελίδα της Λέσχης στο Facebook ή να επικοινωνούν μέσω email.

Ανοίγει ξανά τις πόρτες του το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής

Η φετινή χρονιά για την Λέσχη Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής όπως έκανε γνωστό η κ.Σαμαρά – Μάϊνα, θα ξεκινήσει με το μυθιστόρημα του Γιάννη Ξανθούλη «Η άλωση των Αθηνών από τις αδελφές Γαργάρα», με τον Θρακιώτη συγγραφέα να είναι και ο επίτιμος καλεσμένος στην πρώτη μεγάλη γενέθλια εκδήλωση της Λέσχης που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Οκτωβρίου, ημέρα γενεθλίων της Λέσχης, προς τιμήν του Θρακιώτη συγγραφέα, που επιστρέφει στην Κομοτηνή για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια.

Η εκδήλωση μάλιστα θα λάβει χώρα στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, το οποίο ανοίγει ξανά τις πύλες του, σηματοδοτώντας μια νέα σελίδα για τον πολιτισμό της πόλης. Η κ. Σαμαρά-Μάινα κάλεσε όλη την τοπική κοινωνία να παραβρεθεί, «να σβήσουμε μαζί τα κεράκια και να γιορτάσουμε μια δεκαετία αγάπης για το βιβλίο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.