Ζητουνται ποροι για τις γεωτρησεις στο Γεωθερμικο Πεδιο Μητρικου

Είναι απαραίτητες ώστε να προχωρήσει η αξιοποίησή του

Το θέμα του Γεωθερμικού πεδίου του Μητρικού, και οι δυνατότητες που μπορεί να έχει αυτό για την βελτίωση των καλλιεργειών στην περιοχή, είναι ένα ζήτημα το οποίο πάει πίσω δεκαετίες, χωρίς να έχει προχωρήσει.

Υπήρξαν όμως προσπάθειες πρόσφατα από το Δήμο Κομοτηνής, που είχε εκφράσει την βούληση να προχωρήσει σε δοκιμαστικές γεωτρήσεις στη λίμνη Μητρικού, ώστε να έχει ακριβή στοιχεία για την δυναμική του γεωθερμικού πεδίου, που θα καθορίσουν και την μετέπειτα κατεύθυνση αξιοποίησής του.

Να υπενθυμίσουμε πως το γεωθερμικό πεδίο στη λίμνη Μητρικού (έκτασης 7.000 στρεμμάτων βόρεια της λίμνης), είναι χαμηλής ενθαλπίας, και σύμφωνα με τις μετρήσεις που είχαν γίνει παλιότερα από το ΙΓΜΕ, η θερμοκρασία φτάνει σχετικά χαμηλά, μέχρι τους 40 βαθμούς, (για σύγκριση, το γεωθερμικό πεδίο του Αριστηνού στην Αλεξανδρούπολη προσεγγίζει τους 90 βαθμούς).

Επειδή όμως τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα είναι παλιά, θα χρειαστούν εκ νέου γεωτρήσεις. Κι ενώ τυχόν αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου μπορεί να χρηματοδοτηθεί από Ευρωπαϊκά προγράμματα, οι γεωτρήσεις που θα προηγηθούν πρέπει να χρηματοδοτηθούν από ιδίους πόρους. Και εκεί δημιουργούνται δυσκολίες, μιας και η πίεση στα οικονομικά του Δήμου από την οικονομική κρίση, δεν επέτρεψε αυτές να προχωρήσουν, ούτε φαίνεται να πως αυτό θα γίνει σύντομα.

Η Δημοτική αρχή συνεχίζει, σύμφωνα με τον Δήμαρχο κ. Γκαράνη να αναζητά πόρους, όμως προς το παρόν δεν υπάρχει η δυνατότητα για την χρηματοδότησή τους, ενώ δεν φαίνεται να εμφανίζεται και κάποιο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα που θα μπορούσε να αξιοποιήσει ο Δήμος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.