Ζητουμενο οι λυσεις στην καθημερινοτητα στον Δημο Κομοτηνης

Αντιπαράθεση για την αποτελεσματικότητα της διοίκησης με αφορμή τον προϋπολογισμό του 2023

Με τις περισσότερες παρατάξεις να απέχουν, εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Κομοτηνής για το 2023, με τη συζήτηση να κινείται λίγο πολύ στο ίδιο πλαίσιο που κινήθηκε αυτή του Τεχνικού Προγράμματος, δύο μέρες πριν.

Έτσι η διοίκηση μίλησε για ενίσχυση του κοινωνικού χαρακτήρα και συνέχιση έργων εντός και εκτός της πόλης, με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Δημήτρη Πολιτειάδη να τον χαρακτηρίζει τον μεγαλύτερο στην ιστορία του Δήμου, και την αντιπολίτευση να εκφράζει την άποψη πως δεν καλύπτει τις ανάγκες του απλού πολίτη, που δεν έχει δει στην καθημερινότητά του όσα διατείνονται οι διοικούντες.

Ο μεγαλύτερος προϋπολογισμός του Δήμου Κομοτηνής

Το σχέδιο του προϋπολογισμού έχει συνταχθεί με βάση τα προβλεπόμενα έσοδα στα οποία και προσαρμόζονται οι ανάγκες, σημείωσε ο κ. Πολιτειάδης, είναι  ισοσκελισμένος, ανταποκρίνεται στην οικονομική κατάσταση του Δήμου.

Ο προϋπολογισμός λοιπόν ανέρχεται σε 71.417.744 ευρώ, και πρωταρχικός στόχος της διοίκησης, σύμφωνα με τον κ. Πολιτειάδη, είναι να καλύψει τις σταθερές δαπάνες  του Δήμου, διατηρώντας τις δαπάνες αυτές στα περσινά  περίπου επίπεδα, παρά την αύξηση των τιμών λόγω της ενεργειακής κρίσης,  ενώ στις  κοινωνικές δαπάνες προστίθεται και το πρόγραμμα επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής (ΤΕΒΑ) ποσού 2.332.000 ευρώ.

Ο προϋπολογισμός είναι αυξημένος κατά 16.119.187,25 ευρώ έναντι αυτού του 2022, παρά τις διαδοχικές κρίσεις, υγειονομική και ενεργειακή, με κόστος στα 3 εκ ευρώ.

Σε γενικές γραμμές επί του συνολικού ποσού των κονδυλίων του προϋπολογισμού, αν αφαιρεθούν οι σταθερές δαπάνες (μισθοδοσία, ρεύμα κρατήσεις φορολογία κ.α.) στο υπόλοιπο που απομένει, προτεραιότητα είναι η κάλυψη των δαπανών σε Κοινωνική Πολιτική, Πολιτισμό και Έργα καθημερινότητας και αναπτυξιακού σχεδιασμού.

Ποσό 5 εκ. ευρώ περίπου, διατίθεται για την κάλυψη αναγκών κοινωνικής πολιτικής, μεταξύ του οποίου και αυτό του ΤΕΒΑ.

Για πολιτιστικούς σκοπούς, έχουν προϋπολογίσει ποσό 850.000 ευρώ για τις ανάγκες εκδηλώσεων ΔΚΕΠΠΑΚ του ΔΗΠΕΘΕ, καθώς και επιχορηγήσεις σε πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, ενώ τα έργα συζητήθηκαν ήδη στο Τεχνικό Πρόγραμμα που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Αφού τόνισε πως ένα πολύ μεγάλο μέρος των κονδυλίων του προϋπολογισμού καταλήγει στην τοπική αγορά και έτσι ο Δήμος, αποτελεί τον μεγαλύτερο τοπικό οργανισμό που ενισχύει την τοπική αγορά, διαβεβαίωσε ότι η οικονομική κατάσταση του Δήμου Κομοτηνής, είναι σήμερα στο καλύτερο σημείο της τελευταίας εικοσαετίας, απαλλαγμένη από τα προβλήματα του παρελθόντος.

«Άλλη μια απόδειξη, ο σημερινός προϋπολογισμός που καταθέσαμε, με αναπτυξιακό προσανατολισμό, εν μέσω κρίσης, ο μεγαλύτερος στην ιστορία του Δήμου» σημείωσε, αφήνοντας αιχμές σε όσους αναφέρονται στο δημόσιο λόγο σε χρέη, κακοδιαχείριση και οικονομική κατάρρευση του Δήμου, τα οποία χαρακτήρισε ανυπόστατα και πως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Επικαλούμενος την κατάσταση που έχουν αποτυπώσει οι προηγούμενοι ισολογισμοί του Δήμου, τόνισε πως θα το αποδείξουν για ακόμα μια φορά όταν θα καταθέσουν προς έγκριση στο Δημοτικό συμβούλιο, τον ισολογισμό του έτους 2022.

Μεγάλα νούμερα, μικρό αποτέλεσμα

Ένα προϋπολογισμό «με μεγάλα νούμερα, λόγια, υποσχέσεις, αλλά ελάχιστο αποτέλεσμα αν κρίνουμε από τον προηγούμενο» είδε ο επικεφαλής της «Σύμπραξης Προοπτικής» κ. Αντώνης Γραβάνης, που σημείωσε πως από τα σχεδόν 60 εκ. ευρώ που περσινού προϋπολογισμού, μόλις τα 21 εκ. ευρώ υλοποιήθηκαν, μόλις το 36%, που είναι ακόμα μικρότερο αν αφαιρεθούν οι πάγιες δαπάνες, και αυτό φαίνεται στην καθημερινότητα.

Ο Προϋπολογισμός είναι βασικό εργαλείο πολιτικής, σημείωσε, για αυτό και θα πρέπει να μιλήσουν για τις πολιτικές που θέλει να εφαρμόσει η Δημοτική αρχή για την καθημερινότητα των κατοίκων.

Η πραγματικότητα στην καθημερινότητα και τους οικισμούς είναι απογοητευτική, σημείωσε, και δεν έχει να συνεισφέρει τίποτα στην αστική ασφάλεια, όπως την διαχείριση των αδέσποτων και την συντήρηση των δημόσιων χώρων, την έλλειψη υποδομών, όπως σχολικής στέγης και αντιπλημμυρικών, και εν γένει την ανάπτυξη της πόλης.

Αφού αναφέρθηκε εκτενώς σε επιμέρους ζητήματα αυτών των κατηγοριών, επανέλαβε πως η πραγματικότητα δεν ανταποκρίνεται στα εκατομμύρια στα οποία αναφέρεται συνεχώς η Δημοτική αρχή, με στόχο, κατά τον κ. Γραβάνη, να παραπλανήσουν τους πολίτες και να εξωραΐσουν την κατάσταση.

Ο προϋπολογισμός δεν προσθέτει στην προοπτική και την θωράκιση του Δήμου, την βελτίωση της καθημερινότητας και την εικόνα που θα πρέπει να έχουν πόλη και οικισμοί, και δεν επενδύει στο μέλλον του τόπου και τους ανθρώπους του» κατέληξε.

Κριτική για την έλλειψη διεκδίκησης

Την άποψη πως ο προϋπολογισμός δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, την ώρα που υπάρχουν δεκάδες ζητήματα, εξέφρασε από την πλευρά του Σπάρτακου ο κ. Κώστας Καραΐσκος, που θύμισε την πρόταση της παράταξής του για δημιουργία κέντρου φροντίδας για άτομα με άνοια και ανάλογες ασθένειες.

«Λείπει η φαντασία από τη Δημοτική αρχή» ανέφερε, εκτιμώντας πως πολλά από τα έργα δεν πρόκειται να υλοποιηθούν το 2023, σημειώνοντας πως περιμένουν παραπάνω για την Κομοτηνή.

Τα νούμερα του προϋπολογισμού δεν συνάδουν με την κατάσταση στην τοπική κοινωνία, σημείωσε κι η επικεφαλής της Πολη-τικής Ανατροπής κ. Ελένη Λαφτσή, τονίζοντας πως ο Δήμος πέρα από τα πάγια έσοδα, θα έπρεπε να διεκδικεί περισσότερα.

Τα ποσά δεν είναι μικρά, σημείωσε, αλλά η εικόνα είναι απογοητευτική, στην τουριστική ανάπτυξη, τις υποδομές, την παραλιακή ζώνη.

Πρότεινε δε για ακόμα μια φορά να δημιουργηθεί, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, γραφείο διασύνδεσης ή εύρεσης εργασίας με σύνδεση με τοπικές επιχειρήσεις.

Την εκτίμηση πως ο νέος προϋπολογισμός όχι μόνο δεν καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες, αλλά πάει κόντρα σε αυτές, έκανε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γιάννης Λεβέντης.

Είδε δε, παρά τις διαφωνίες, συμφωνία όλων των υπόλοιπων παρατάξεων του Συμβουλίου στην κατεύθυνση που κατευθύνεται η Δημοτική αρχή, αντί να διεκδικήσει επιπλέον ποσά από το κράτος για να υλοποιηθούν τα έργα, και δεν ψήφισε τον προϋπολογισμό, γιατί όλες οι ανάγκες που ικανοποιούν τα λαϊκά νοικοκυριά και τους εργαζόμενους δεν ικανοποιούνται από την δημοτική πολιτική, που πέρα όλων των άλλων στοχεύει στο κέντρο και αγνοεί τις συνοικίες και τους οικισμούς.

Για μια άλλη δομή

Στόχος της ΚΕΔΕ, εδώ και χρόνια, είναι να πετύχουν οι Δήμοι το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, να έχουν δηλαδή εισοδήματα που θα ρυθμίζουν οι ίδιοι μέσω της φορολογίας, μαζί με τις ανάλογες ευθύνες, ώστε να αντεπεξέρχονται σε όλες τις ανάγκες τους, ανέφερε ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Γκαράνης.

Όμως μέχρι τότε, συνεχίζουν να προσπαθούν για το καλύτερο δυνατόν, και με διεκδικήσεις, τόσο σε έργα όσο και στην κοινωνική πολιτική.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.