Ζητουμενο η ταχεια εφαρμογη του Πορισματος της Διακομματικης για τη Θρακη

Η ολοκλήρωση επικαιροποιημένης μελέτης απομένει για την ένταξη στο Ταμείο Ανάπτυξης του φράγματος Κομψάτου

Την πεποίθηση πως η ανάπτυξη της Αλεξανδρούπολης θα φέρει ανάπτυξη στην υπόλοιπη Θράκη εξέφρασε η Ντ. Μπακογιάννη

Τις απόψεις τους για την εφαρμογή του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, με τους περισσότερους να τονίζουν την ανάγκη ταχείας εφαρμογής των προβλεπόμενων σε αυτό, κατέθεσαν φορείς από όλη τη Θράκη την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου στην Αίθουσα Συνεδριάσεων Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ «Γεώργιος Παυλίδης» στην Πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης κ. Ντόρα Μπακογιάννη και τους δύο Επικεφαλής των υποεπιτροπών κ. Θόδωρο Ρουσόπουλο και Δημήτρη Καιρίδη.

Η σύσκεψη, που έγινε με τη συμμετοχή του Βουλευτή Ροδόπης της ΝΔ κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, παρουσία του Περιφερειάρχη ΑΜΘ και των Αντιπεριφερειαρχών της περιοχής, είχε θέμα «Στρατηγικός Σχεδιασμός για την Ανάπτυξη της Θράκης», με πολλούς συμμετέχοντες να τονίζουν την ανάγκη να ενισχυθούν τόσο οι υφιστάμενες επιχειρήσεις, όσο και να δημιουργηθούν καινούριες, αλλά και να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό, μιας και όλη η Θράκη σταδιακά ερημώνει.

Άρχισαν να υλοποιούνται προτάσεις

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν τα μέλη της Διακομματικής, η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έγινε για να βγει ένα συναινετικό πόρισμα, θεωρώντας πως ιδιαίτερα στα θεσμικά υπήρχε σύμπνοια μεταξύ των τριών μεγαλύτερων κομμάτων, όμως την τελευταία στιγμή κατατέθηκε πόρισμα μειοψηφίας, το οποίο όμως σε μεγάλο βαθμό είναι το ίδιο με το πόρισμα της πλειοψηφίας.

Αυτό θεωρεί πως σημαίνει πως οι πολιτικές δυνάμεις ένωσαν δυνάμεις για να βρουν τις καλύτερες δυνατές προτάσεις που θα έχουν κύριο χαρακτηριστικό να δημιουργηθεί ένα πόρισμα ολιστικό, με συνολικό όραμα για το αύριο της Θράκης και οι προτάσεις θα έχουν δυνατότητα χρηματοδότησης.

Κατά τη διάρκεια των λίγων μηνών από την ψήφιση του πορίσματος, σημείωσε, προτάσεις του ήδη έχουν γίνει κομμάτι της κυβερνητικής πολιτικής, και έχουν αρχίσει να υλοποιούνται.  «Η Θράκη θα αναπτυχθεί ολόκληρη, στο σύνολο της κοινωνίας της» ανέφερε.

Η Θράκη στο προσκήνιο

Από την πλευρά του ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε πως με τις εργασίες της Επιτροπής η Θράκη έμεινε στο προσκήνιο, τόσο με το 12% όσο και στήριξη του παραγωγικού τομέα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Εκτίμησε δε πως η περιοχή μας έχει μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία, με ενέργειες που αλλάζουν το τοπίο, για το οποίο βέβαια θα χρειαστεί χρόνος.

Από την πλευρά του ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε πως η καταγραφή των προβλημάτων ήταν δύσκολη, γιατί ήταν πάρα πολλά, όμως κάποια ήδη έχουν αρχίσει, να οδεύουν προς την λύση τους από την κυβέρνηση.

Επικεντρωνόμενος στα θεσμικά, αναφέρθηκε στο νόμο για την επιλογή του νέου Μουφτή, και την επιλογή ενίσχυσης της εκπαίδευσης στη Θράκη. Όμως δεν μένουν εκεί, αλλά θα παρακολουθούν, μέσω της ειδικής επιτροπής που συστήθηκε για το λόγο αυτό, τα αποτελέσματα και αν συνεχίζεται η εφαρμογή των προτάσεων.

Ο δε κ. Καιρίδης τόνισε πως το πόρισμα είναι η αρχή, και όχι το τέλος της πορείας, και θα αποτελέσει ένα μπούσουλα για το μέλλον, διαβεβαιώνοντας ότι σε κάθε πρωτοβουλία έρχεται και κουμπώνει κάτι ιδιαίτερο για τη Θράκη.

Σημαντικό πρόβλημα το δημογραφικό

Ερωτηθείσα για το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Θράκη, η κ. Μπακογιάννη ανέφερε πως η αντιμετώπισή του δεν είναι εύκολη, και αυτό που μπορεί να γίνει άμεσα είναι να δοθούν συγκεκριμένα κίνητρα, όπως θέματα στέγασης για νέα ζευγάρια, και άλλα θέματα που έχουν καταγραφεί στο πόρισμα της επιτροπής.

Σημείωσε δε πως πλέον φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα όχι τόσο ανεργίας, αλλά εύρεσης ειδικευμένου προσωπικού από επιχειρήσεις, με καλό μισθό. Το ερώτημα, κατά την ίδια, απευθύνεται στους Θρακιώτες που έφυγαν και μπορούν πλέον να γυρίσουν γιατί πλέον υπάρχουν οι δουλειές που αναζητούσαν, και επιπλέον κίνητρα, που θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση για να μπορέσουν να στεγάσουν νέα ζευγάρια και να δοθεί στοιχειώδης βοήθεια σε αυτή την κατεύθυνση.

Όσο για το φράγμα Κομψάτου, τόνισε πως χρήζει επικαιροποίηση μια μελέτη, και είναι από τα έργα που έχει αποφασιστεί ότι θα μπουν στο Ταμείο Ανάκαμψης, και θα ανακοινωθεί ως ΣΔΙΤ από τον κ. Σκυλακάκη.

Αναμονή για το τρένο

Ερωτηθείσα για το θέμα της λειτουργίας των τρένων στη Θράκη, αλλά και τον κίνδυνο η έμφαση που δίνεται στην ανάπτυξη της Αλεξανδρούπολης να απορροφήσει τη ζωτικότητα στις γύρω περιοχές, η κ. Μπακογιάννη τόνισε πως τα όσα γίνονται το λιμένα και στην ίδια την πόλη, δεν γίνονται εις βάρος, αλλά θα στηρίξουν την υπόλοιπη Θράκη. Οι υποδομές που δημιουργούνται, ανέφερε, θα ξεκινήσουν από την περιοχή της Αλεξανδρούπολης και θα επεκταθούν σε όλη τη Θράκη.

Ειδικά για την σιδηροδρομική γραμμή, ο κ. Στυλιανίδης διευκρίνισε πως σήμερα βλέπουμε να προχωρούν τα θέματα βελτίωσης των σιδηροδρομικών συνδέσεων στη Θράκη, που είχαν ξεκινήσει όταν ο ίδιος ήταν Υπουργός Μεταφορών και η κ. Μπακογιάννη Εσωτερικών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.