Ζητουμενο η κατευθυνση, αλλα και οι ψηφοφοροι στις Ευρωεκλογες

Το περιβάλλον που διαμορφώνεται πριν από τις Ευρωεκλογές στο μικροσκόπιο των φοιτητών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Κομοτηνής

Να δώσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα τόσο των επίδικών όσο και όσων ζητούν και περιμένουν οι νέοι ψηφοφόροι επιχείρησαν οι συμμετέχοντες στην ημερίδα για τις Ευρωεκλογές με τίτλο «Επιλέγουμε για το μέλλον της Ευρώπης σε έναν κόσμο που αλλάζει» που διοργάνωσε το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης ΔΠΘ την Πέμπτη 23 Μαΐου στο χώρο του Κεντρικού Αμφιθεάτρου της Πανεπιστημιούπολης.

Και ενώ το πρώτο πάνελ της εκδήλωσης ήταν κάπως διαφορετικό από τον αρχικό σχεδιασμό, μιας και μόνο μία, η κ. Στεφανία Τανιμανίδου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, από τους τρεις υποψηφίους ευρωβουλευτές που ήταν προγραμματισμένο να συζητήσουν με τους φοιτητές, έδωσε το παρών, κανονικά πραγματοποιήθηκαν το πάνελ με δημοσιογράφους από ΜΜΕ της Θράκης, αλλά και το πάνελ στο οποίο οι επίκουροι καθηγητές του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης κ. Κώστας Ελευθερίου και κ. Γιώργος Σιάκας θα σχολιάσουν τις τάσεις που αναπτύσσονται στην ελληνική κοινή γνώμη λίγο πριν τις Ευρωεκλογές, παραθέτοντας τις εκτιμήσεις τους.

Οι ιδιαιτερότητες των Ευρωεκλογών στην Ελλάδα

Η σκέψη των διοργανωτών, σημείωσε ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος κ. Γιώργος Σιάκας, ήταν να φέρουν σε επαφή τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές με τους φοιτητές που σπουδάζουν Πολιτική Επιστήμη πρωτίστως, αλλά και με όποιον άλλο το επιθυμεί.

«Θεωρούμε πως τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι πολύ θετικές και για την τοπική κοινωνία και για το Πανεπιστήμιο, και φυσικά για τους ίδιους τους υποψηφίους» σημείωσε, παρόλο που στο θέμα των υποψηφίων είχαν μια σημαντική αστοχία, μιας και οι δύο από τους τρεις που είχε προγραμματιστεί να εμφανιστούν ακύρωσαν την συμμετοχή τους την τελευταία στιγμή.

«Αυτό επιδέχεται πολλών ερμηνειών, για εμάς ως ακαδημαϊκούς το πιο σημαντικό είναι ότι το κύρος του Πανεπιστημίου μάλλον πρέπει να δουλευτεί περισσότερο, και από την κοινωνία και από το Πανεπιστήμιο» επισήμανε.

Βέβαια οι Ευρωβουλευτές δεν ήταν το μόνο κομμάτι της διαδικασίας με τους οποίους ήθελαν να έρθουν σε επαφή οι φοιτητές, για αυτό και αποτελούσαν μόνο το ένα από τα τρία πάνελ που περιλάμβανε η ημερίδα.

Έτσι πέρα από τους υποψηφίους, έλαβε χώρα και ένα πάνελ των δημοσιογράφων, και τελικά των ακαδημαϊκών, που συμπληρώνουν την τελική εικόνα.

Ζητούμενο το επίπεδο του πολιτικού δυναμικού

Οι Ευρωεκλογές για την χώρα μας, σημείωσε ο κ. Σιάκας, έχει ιδιαιτερότητες όσο αφορά την προσφορά (το επίπεδο των Ευρωβουλευτών) αλλά και τη ζήτηση (δηλαδή τι επιλέγουν οι ψηφοφόροι.

Η Ελλάδα, έχει ένα περιορισμένο αριθμό Ευρωβουλευτών, και έτσι έχει μικρή συμβολή στα γεγονότα. Δυστυχώς όμως η ποιότητα των Ευρωβουλευτών, καθαρά λόγω του Εκλογικού Συστήματος, δεν είναι κατά τον ίδιο τέτοια ώστε αυτή η οριακή συμβολή που υπάρχει, να αυξηθεί.

«Έχουμε λίγους Ευρωβουλευτές, και οι υποψήφιοι πρέπει να δώσουν μια μάχη που κατά βάση βασίζεται στην δημοτικότητα» σημείωσε, και έτσι τεχνοκράτες, άνθρωποι εξειδικευμένοι που γνωρίζουν τα προβλήματα, πρέπει να συναγωνιστούν άλλους που έχουν προβολή και βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση, όπως φαίνεται και από τα Ευρωψηφοδέλτια.

Κοινωνία της Συμμετοχής και όχι της αποχής

Στην πρώτη ενότητα, ελλείψει και των άλλων υποψηφίων, ομάδα φοιτητών του Τμήματος «ανέκρινε» την κ. Στεφανία Τανιμανίδου, που τόνισε πως χρειάζεται περισσότερη ενεργή συμμετοχή ειδικά των νέων, μιας και θέλουν ενεργούς πολίτες με γνώση που συμμετέχουν, μιας και στόχος είναι μια κοινωνία της συμμετοχής και όχι της αποχής.

Ως μια νέα γυναίκα, φέρνει στην υποψηφιότητά της την εμπειρία της στα αυτοδιοικητικά, μιας και έχει υπηρετήσει τους συνδημότες της στο Δήμο Θεσσαλονίκης από θέσεις ευθύνης, τόσο ως αντιδήμαρχος όσο και ως εντεταλμένος σύμβουλος οικονομικών, και έτσι θεωρεί πως ενισχύει το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ.

Αυτό άλλωστε συντέλεσε στην απόφασή της να συμμετάσχει, να συμβάλλει με τις μικρές της δυνάμεις ώστε η ΕΕ να αποκτήσει το δικό της βηματισμό, με ισχυρή, ουσιαστική και πολιτική ταυτότητα στο παγκόσμιο στερέωμα, για μια ισχυρή Ευρώπη πολιτικά, διπλωματικά, οικονομικά και σε επίπεδο Εθνικής Άμυνας, πάντα με επωφελείς συμφωνίες και συμμαχίες.

Όσο για το ενδιαφέρον των νέων, τόνισε πως θα ήταν επιθυμητό να ήταν περισσότερο, τόσο από τους νέους όσο και από τις γυναίκες, και αυτό είναι ένα στοίχημα που θεωρεί πως πρέπει να κερδίσουν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.