«Ζητησα τα ονοματα οσων απουσιασαν αδικαιολογητα» η απαντηση του Ο. Μουμιν στις μομφες ΔΑΚΕ ΟΤΑ

Συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Ιάσμου για όλα τα «ανοιχτά» θέματα του δήμου

Το Πάσχα του 2023 αναμένεται η απόφαση για τα Ελευθέρια του Ιάσμου

Δεν επετεύχθη απαρτία για την εκλογή νέου προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου – Ο Οκτάι Γιαλούτς υποψήφιος μετά την άρνηση Αμούτζα

Ο Δήμαρχος Ιάσμου, Οντέρ Μουμίν, στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022 στο Πνευματικό Κέντρο Ιάσμου, έκανε την επισκόπηση της πρόσφατης επίσκεψής του στην Αθήνα, ενώ μίλησε και για τις εξελίξεις στα εσωτερικά ζητήματα του δήμου.  

Δέσμευση 500.000 ευρώ για ασφαλτοστρώσεις στον Ίασμο

Ξεκινώντας από την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο κ. Οντέρ Μουμίν σημείωσε πως είχε χρήσιμες συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες και υπουργούς. Έχοντας την προφορική δέσμευση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Στέλιου Πέτσα για την έγκριση 500.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για ασφαλτοστρώσεις, πρόσθεσε ότι «θα ασφαλτοστρώσουμε τον Ίασμο, στα σημεία που μπορούμε και φτάνει αυτή η χρηματοδότηση. Ήδη σε κεντρικούς δρόμους, ιδίως στην είσοδο του Ιάσμου, έχουμε κάνει εργασίες ασφαλτόστρωσης, οι οποίες θα συνεχιστούν και στο μέλλον και θα προσπαθήσουμε από ιδίους πόρους να καλύψουμε τις όποιες ατέλειες προκύψουν».

Ευχαριστώντας τον κ. Πέτσα για αυτή την απόφαση, την οποία κρίνει πάρα πολύ σημαντική, υπενθύμισε ότι το πρόβλημα ταλανίζει χρόνια τον οικισμό Ιάσμου, καθώς όπως τόνισε «πέρα από συγκεκριμένες παρεμβάσεις – «μπαλώματα», δεν είχαν γίνει ασφαλτοστρώσεις ή τσιμεντοστρώσεις μέσα στον Ίασμο σε ικανοποιητικό βαθμό από την εποχή της χούντας, από το μακρινό 1974».

Δρομολογείται η θεσμοθέτηση των Ελευθερίων Ιάσμου 

Σχετικά με τη θεσμοθέτηση των Ελευθερίων Ιάσμου, ο δήμαρχος δήλωσε πως «υιοθετώντας την πρόταση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος, με δική μου εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, απεφάνθη ομόφωνα να εορταστούν τα Ελευθέρια Ιάσμου στις 6 Οκτωβρίου. Έκτοτε, οι διεργασίες σε επίπεδο υπουργείου συνεχίζονται. Η καθυστέρηση οφείλεται στα πολλαπλά αιτήματα, όπως μου μετέφεραν οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Κατά τις πρόσφατες συναντήσεις μου στο υπουργείο μου εξήγησαν ότι δεν εξετάζουν μεμονωμένα αιτήματα, αλλά αντίθετα μαζεύουν όλα τα αιτήματα σε πανελλαδικό επίπεδο, και γίνεται μια γενική εισήγηση στον υπουργό».

Ο κ. Μουμίν μετέφερε πως είχε την διαβεβαίωση ότι θα είναι θετική η εισήγηση και η πρόταση του κ. Πέτσα, εκτιμώντας πως «το Πάσχα του 2023 θα έχουμε το Προεδρικό Διάταγμα για τα Ελευθέρια Ιάσμου, την επίσημη αργία που θα αφορά όλο το Δήμο Ιάσμου την 6η Οκτωβρίου».

Θα επαναληφθεί η συνεδρίαση για την ανάδειξη του Νέου Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου λόγω μη απαρτίας

Όσο για το θέμα του νέου προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, στην ειδική συνεδρίαση, όπου κλήθηκαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022 για να εκλέξουν τον Νέο Πρόεδρο, μετά τη διαγραφή του κ. Μεχμέτ Μεχμέτ από την παράταξη «ΕΜΠΡΟΣ», δεν επιτεύχθηκε απαρτία. Έτσι, όπως ορίζει ο νόμος, η διαδικασία θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή.

Στο σχόλιο του ο δήμαρχος Ιάσμου ανέφερε πως «δεν θα κρίνω την παρουσία ή μη των υπόλοιπων παρατάξεων του Συμβουλίου. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες είχαμε ένα γόνιμο διάλογο και με τον κ. Αμούτζα και με τον κ. Βακιάνη, ευχαριστώ την παράταξη Όραμα Αναγέννησης για τη συνεργασία και την έντιμη συζήτηση» και συμπλήρωσε: «ο κ. Αμούτζας δεν αποδέχτηκε την πρότασή μου για Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Είχε ξεκινήσει τη θητεία του στην τοπική αυτοδιοίκηση από τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, εφόσον δήλωσε ότι δεν κατέρχεται εκ νέου υποψήφιος, για μένα θα ήταν σώφρων και ηθικώς ανθρώπινο να κλείσει από αυτή τη θέση. Όμως δέχομαι, τιμώ και σέβομαι την άποψή του ότι εφόσον έχει διατελέσει Δήμαρχος, δεν θέλει να αποχωρήσει με την ιδιότητα του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου».

Οι λόγοι διαγραφής του κ. Μεχμέτ Μεχμέτ

Ερωτηθείς για τους λόγους διαγραφής του τέως Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Μεχμέτ Μεχμέτ, ισχυρίστηκε ότι «έχει μείνει σε παλαιότερες εποχής διοίκησης, έχοντας την ιδιότητα του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου νόμιζε κάποιες φορές ότι είναι Αντιδήμαρχος, ίσως κάποιες φορές και Δήμαρχος, παραβαίνοντας τις εκ του νόμου αρμοδιότητές του. Του έγιναν επισημάνσεις, έπρεπε να περιοριστεί στα καθήκοντά του».

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Οντέρ Μουμίν «το τελευταίο εξάμηνο ο κ. Μεχμέτ δήλωνε υποψήφιος δήμαρχος δημόσια, το έχει δηλώσει και ενώπιον μου. Κάναμε την απαραίτητη πολιτική υπομονή. Τιμήθηκε δύο φορές κατά πρότασή μου και κατά πρόταση της παράταξής μας στη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, φρονώ ότι δεν θα έπρεπε να μπει σε αυτή τη διαδικασία. Η συμπεριφορά μου απέναντί του ήταν έντιμη και άψογη, είμαι στεναχωρημένος ανθρώπινα γιατί δεν είχα την ανάλογη ανταπόδοση».

«Στη δημοκρατία αδιέξοδα δεν υπάρχουν» 

«Στη δημοκρατία αδιέξοδα δεν υπάρχουν, η μη διαπίστωση απαρτίας για αυτή τη διαδικασία μπορεί να μας καθυστερήσει για κάποιο χρονικό διάστημα, σε κάθε περίπτωση όμως η δημοκρατία δίνει τις λύσεις. Θα έχουμε σίγουρα την επόμενη εβδομάδα τον Νέο Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου» υποστήριξε ο Δήμαρχος Ιάσμου, διευκρινίζοντας ότι «σε περίπτωση που δεν σχηματιστεί και πάλι η απαρτία, κατόπιν πολύωρων συσκέψεων που κάναμε και στην επίσκεψή μου στο Υπουργείο Εσωτερικών με υπηρεσιακούς παράγοντες, θα έχουμε μια νομιμότατη εκλογή κατά πλάσμα δικαίου του υποψηφίου που προτείνει η παράταξή μας», ενώ ανακοίνωσε ότι η παράταξη «ΕΜΠΡΟΣ» προτείνει ως μοναδικό υποψήφιο τον κ. Οκτάϊ Γιαλούτς στην τιμητική θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Ζήτησα τα ονόματα των διευθυντών και των τμηματαρχών, που απουσίασαν αδικαιολόγητα» 

Ο Δήμαρχος Ιάσμου ρωτήθηκε και για τον αν ζήτησε τα ονόματα όσων συμμετείχαν στην γενική συνέλευση δημοσίων υπαλλήλων σε ώρα υπηρεσίας, χωρίς να πάρουν την προβλεπόμενη άδεια.  

«Αυτές είναι εσωτερικές διαδικασίες του δήμου, το πολιτικό μου ήθος δεν επιτρέπει να μοιράζομαι τέτοιες πληροφορίες με την κοινή γνώμη. Επειδή όμως δεν είναι μια εμπιστευτική διαδικασία και για το λόγο ότι διέρρευσε από τρίτους και όχι από εμένα, οφείλω να απαντήσω για να ενημερωθεί η κοινή γνώμη. Πράγματι, ζήτησα επίσημα δια των υπηρεσιακών παραγόντων τα ονόματα των διευθυντών και των τμηματαρχών, όχι όσων παρέστησαν στη συνέλευση των συνδικαλιστών στην Κομοτηνή, αλλά όσων απουσίασαν αδικαιολόγητα από την υπηρεσία.  Ο νόμος είναι σαφής, το δικαίωμα του συνδικαλισμού είναι ελεύθερο, αρκεί αυτό να γίνεται εκτός υπηρεσίας και εκτός ωραρίου. Αυτό συνεπάγεται ότι όταν κάποιος υπάλληλος της υπηρεσίας θέλει να συμμετάσχει σε μια συνδικαλιστική συνέλευση εντός του ωραρίου της υπηρεσίας, αυτό τίθεται στην άδεια ή στην ανοχή του ιεραρχικός προϊσταμένου. Από τους συμμετέχοντες υπαλλήλους μας, ορισμένοι κράτησαν αυτή τη διαδικασία, ζήτησαν έγγραφες άδειες για να απουσιάσουν από την υπηρεσία, έγιναν αποδεκτές από τη μεριά μου. Κάποιοι συνεργάτες και υπάλληλοι όμως, σκόπιμα ήθελα να μπουν σε πνεύμα ρήξης, το οποίο δεν ωφελεί το δήμο», εξήγησε στην απάντηση του ο κ. Μουμίν κι επισήμανε ότι «δεν επιτρέπεται κανένας υπάλληλος της υπηρεσίας να κάνει αυτό που γουστάρει. Υπάρχουν κανόνες, τους οποίους όλοι πρέπει να ακολουθούμε».

«Αν υπήρξε κάποια παράλειψη, θα αποδοθούν και εκεί ευθύνες»

Τέλος, στον κ. Μουμίν απευθύνθηκε ερώτηση για το αν ισχύει ότι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα έχουν να πάρουν εξοπλισμό ένδυσης και υπόδησης εδώ και δύο χρόνια. «Είναι ένα θέμα υπηρεσιακό, θα το ερευνήσω. Αν υπήρξε κάποια παράλειψη, θα αποδοθούν και εκεί ευθύνες», ήταν η απάντησή του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.