Ζημιες και παλι στους καπνοπαραγωγους της Ροδοπης απο την «νεκρωτικη ιωση»

Να εξασφαλιστεί η ταχύτερη αποζημίωση των αγροτών στο 100% ζητούν βουλευτές του ΚΚΕ

«Ανησυχία επικρατεί  στους καπνοπαραγωγούς στην Περιφερειακή Ενότητα της Ροδόπης, και ιδιαίτερα στους οικισμούς Κάλχα, Σιδεράδες, Λαμπρό, αφού επανήλθε ο εφιάλτης του 2018, όταν μεγάλο κομμάτι της παραγωγής του καπνού καταστράφηκε από την “νεκρωτική ίωση του καπνού” (μωσαϊκό του καπνού). Απειλή γνώριμη στους παραδοσιακούς καλλιεργητές καπνού τύπου Μπασμά». Αυτό επισημαίνουν σε ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βουλευτές του ΚΚΕ.

Οι βουλευτές σπεύδουν να συμπληρώσουν πως «η ανησυχία τους είναι απόλυτα δικαιολογημένη καθώς οι καπνοκαλλιεργητές δεν έχουν καμία επιστημονική στήριξη από τις υποστελεχωμένες κρατικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να εντοπίζεται κάθε φορά το πρόβλημα αφού προκύψει και κυρίως αφού πάρει διαστάσεις» και τονίζουν πως «η παντελής απουσία πρόληψης που πρέπει να γίνεται με ευθύνη του κράτους οδηγεί σε απώλεια παραγωγής άρα και εισοδήματος».

Μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων και των καπνοπαραγωγών

Όπως εξηγούν οι βουλευτές, το 2022 στη Ροδόπη καλλιεργούνται 35.000 στρέμματα με καπνό. Πέρσι ήταν 40.000. Μια στρεμματική μείωση της τάξης των 5.000 στρεμμάτων που συνοδεύτηκε από αριθμητική μείωση και των ίδιων των καλλιεργητών. Από 4.408 που πήραν πέρσι βεβαιώσεις φέτος ο αριθμός τους «έπεσε» στους 4000, καθώς 400 άτομα έφυγαν είτε στο εξωτερικό είτε συνταξιοδοτήθηκαν. Παράλληλα σημειώνουν ότι για τους περισσότερους βιοπαλαιστές αγρότες των χωριών της περιοχής, η καπνοπαραγωγή αποτελεί σημαντική καλλιέργεια, παρά τη γενικότερη εγκατάλειψή της, εξαιτίας της εφαρμογής του κανονισμού για τον καπνό στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ε.Ε.

«Οι ζημιές αυτές έρχονται να προστεθούν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνολικά οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι της χώρας μας τα τελευταία χρόνια, με μείωση του εισοδήματός τους εξαιτίας των εφαρμοζόμενων πολιτικών της Ε.Ε. και των ελληνικών κυβερνήσεων (φορολογικό, ασφαλιστικό, χαράτσια σε χωράφια και νερό, ανεξέλεγκτες τιμές εφοδίων και αυξημένο κόστος παραγωγής, εξευτελιστικές τιμές παραγωγού για όλα τα προϊόντα τους, “κόκκινα” δάνεια κλπ.)» υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και κλείνοντας ρωτούν τον υπουργό σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση έτσι ώστε:

  • Να εκτιμηθούν άμεσα και δίκαια οι ζημιές που έγιναν στην καπνοπαραγωγή των χωριών της Π.Ε. Ροδόπης και να εξασφαλιστεί η ταχύτερη αποζημίωση των αγροτών στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν.
  • Να προχωρήσει άμεσα στην αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει στο 100% το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο και την παραγωγή.
  • Να ανασταλούν οι πληρωμές, για όσο διάστημα απαιτηθεί, των ληξιπρόθεσμων οφειλών των καπνοπαραγωγών σε Εφορία, ΕΦΚΑ, Δήμους κ.ά.
  • Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.