Ζελενσκι «Κανεις δεν πολεμαει στο πλευρο μας»

Νέες αυστηρές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας

Έτοιμος να μιλήσει με τη Ρωσία ακόμη και με τους όρους που έχει θέσει το Κρεμλίνο, εμφανίζεται ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο οποίος κατηγόρησε τη Δύση πως άφησε τη χώρα του μόνη της, έναντι της ρωσικής επιθετικότητας.

Χαρακτηριστικά δήλωσε αποκαρδιωμένος μετά από σειρά συνομιλιών με ηγέτες της Δύσης, σημειώνοντας πως άφησαν την Ουκρανία να πολεμήσει μόνη της. «Κανείς δεν πολεμά στο πλευρό μας, άφησαν την Ουκρανία μόνη να αντιμετωπίσει τη Ρωσία».

Σε μεταμεσονύχτιο μήνυμά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας: ««Τους ρωτάω, ‘είστε μαζί μας’; Λένε ότι είναι μαζί μας, αλλά δεν είναι έτοιμοι να μας πάρουν στη στρατιωτική συμμαχία (του ΝΑΤΟ). Όλοι τους φοβούνται». «Εμείς δεν φοβόμαστε όμως» υποστήριξε, τονίζοντας πως θα υπερασπιστεί τη χώρα του.

Ο ίδιος ανέφερε πως το Κίεβο δεν φοβάται να μιλήσει για «ουδέτερο καθεστώς», υποχωρώντας από τα σχέδια για ένταξη στο ΝΑΤΟ, όπως απαιτεί η Ρωσία. «Δεν φοβόμαστε να μιλήσουμε για ουδέτερο καθεστώς, δεν είμαστε στο ΝΑΤΟ. Αλλά τι είδους εγγυήσεις θα έχουμε και ποιες χώρες θα μας τις παράσχουν» διερωτήθηκε.

Σημειώνεται πως, προ ολίγων ορών, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίρτι Πεσκόφ, δήλωσε πως η Μόσχα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί τους όρους παράδοσης της Ουκρανίας, ενώ συγχρόνως δημοσιοποίησε τις «κόκκινες γραμμές» που θέτει ο Πούτιν.

«Ο πρόεδρος είναι έτοιμος να δηλώσει τι αναμένει από την Ουκρανία, θέτοντας την κόκκινη γραμμή στα προβλήματα που έχουν προκύψει. Οι προτάσεις της ρωσικής προεδρίας αφορούν ένα ουδέτερο καθεστώς και την αποστρατιωτικοποίηση της χώρας» δήλωσε ο Πεσκόφ.

Νέες κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Μόσχας

Νέο γύρο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας με φόντο τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση έπειτα από τη Σύνοδο Κορυφής η οποία ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, μετά τη λήξη των εργασιών της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «ο Πούτιν προσπάθησε να μας διαιρέσει, αλλά απέτυχε παταγωδώς. Είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ και αποφασισμένοι».

Το πακέτο κυρώσεων της ΕΕ που ανακοίνωσαν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής:

  1. Πρώτον, αυτό το πακέτο περιλαμβάνει οικονομικές κυρώσεις, που στοχεύουν το 70% της ρωσικής τραπεζικής αγοράς και βασικές κρατικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας.
  2. Δεύτερον, στοχεύουμε στον ενεργειακό τομέα, έναν βασικό οικονομικό τομέα που ωφελεί ιδιαίτερα το ρωσικό κράτος. Η απαγόρευση των εξαγωγών μας θα πλήξει τον τομέα του πετρελαίου καθιστώντας αδύνατη τη Ρωσία να αναβαθμίσει τα διυλιστήρια της.
  3. Τρίτον: απαγορεύουμε την πώληση αεροσκαφών και εξοπλισμού σε ρωσικές αεροπορικές εταιρείες.
  4. Τέταρτον, περιορίζουμε την πρόσβαση της Ρωσίας σε κρίσιμης σημασίας τεχνολογία, όπως ημιαγωγούς ή λογισμικό αιχμής. Τέλος: βίζες. Διπλωμάτες και συναφείς ομάδες και επιχειρηματίες δεν θα έχουν πλέον προνομιακή πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.