Υποβαθμιση της λειτουργιας της Βουλης σημαινει υποβαθμιση της ιδια της Δημοκρατιας

Ο βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου για το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την επαναφορά της λειτουργίας της Βουλής, τους δασικούς χάρτες αλλά και το πρόγραμμα εμβολιασμών

Στην υποβάθμιση της λειτουργίας της Βουλής, με πρόσχημα τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας του κορωνοϊού αναφέρθηκε το πρωί της Παρασκευής μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο βουλευτής Ροδόπης κ. Δημήτρης Χαρίτου.

Ερωτηθείς σε σχέση με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ για την επαναφορά της λειτουργίας της βουλής κατά τις ονομαστικές ψηφοφορίες με τις επιστολικές ψήφους αλλά και την επαναφορά σε πλήρη σύνθεση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, ο κ. Χαρίτου έκανε λόγο για υποβάθμιση της ίδιας της δημοκρατίας, εξηγώντας ότι «στη Βουλή πλέον ένας πολύ περιορισμένος αριθμός βουλευτών έχει τη δυνατότητα να παρευρίσκεται και έχει τη δυνατότητα λόγου ακόμα και σε κρίσιμα, για τη ζωή των ανθρώπων, νομοσχέδια».

Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε το παράδειγμα της ψήφισης του νομοσχεδίου με βάση το οποίο όπως εξήγησε «μένουν εκτός πανεπιστημίων 24.000 νέοι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, λόγω της ρύθμισης που πέρασε εν κρυπτώ», όπως αντίστοιχα και τα παραδείγματα του Πτωχευτικού νόμου, αλλά και της σύμβασης του ελληνικού δημοσίου με την «Ελληνικός Χρυσός» στην Χαλκιδική, που όπως υπογράμμισε «ανοίγει τον δρόμο για επέκταση της εξορυκτικής δραστηριότητας στη Θράκη».

«Οι βουλευτές της περιοχής κρύβονται πίσω από την εκχώρηση της ψήφου τους στην ηγεσία για να μην φανεί στην τοπική κοινωνία»

«Οι βουλευτές της περιοχής που ψήφισαν αυτή τη σύμβαση κρύβονται πίσω από το γεγονός ότι έχουν εκχωρήσει την ψήφο τους στην ηγεσία του κόμματός τους, για να μη φανεί στην τοπική κοινωνία ότι υπερψήφισαν» υποστήριξε ο ίδιος κάνοντας λόγο για ένα πολύ σοβαρό θέμα καθώς σήμερα «το δικαίωμα του βουλευτή στην ελευθερία της έκφρασης της ψήφου και της ανάληψης ευθύνης για θέματα που αφορούν τη ζωή των πολιτών δεν μπορεί να συνεχιστεί καθώς εγείρεται είναι μείζον θέμα δημοκρατίας».

Ο κ.  Χαρίτου αναφέρθηκε τόσο στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει, και με την δική του παρέμβαση στη Βουλή για την διόρθωση των λαθών στους δασικού χάρτες,  χαιρετίζοντας το γεγονός ότι «μετά από την μεγάλη πίεση που ασκήθηκε πανελλαδικά από τους φορείς και την αυτοδιοίκηση και τις παρεμβάσεις μας ως αντιπολίτευση, δόθηκε παράταση έξι μηνών και η κυβέρνηση συζητά τη μείωση του κόστους ενστάσεων».

«Ευθύνη της κυβέρνησης η ένταξη της νέας μονάδας της ΔΕΗ στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας»

Ο βουλευτής Ροδόπης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που αδειοδοτήθηκε από τη ΡΑΕ, επισημαίνοντας πως για να προχωρήσει το επενδυτικό σχέδιο και να μην μείνει στα «χαρτιά» προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων της ενέργειας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, προϋπόθεση είναι η κυβέρνηση να αναλάβει την πολιτική δέσμευση να εντάξει τη νέα μονάδα στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας και να θέσει το έργο σε άμεση προτεραιότητα, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για πλήρη απουσία ελέγχου της πανδημίας.

«Όταν τον Οκτώβριο είχαμε ούτε 2.000 κρούσματα έκλεισε το λιανεμπόριο και ο μικρός επαγγελματίας στο μαγαζί του οποίου έμπαιναν ελάχιστοι άνθρωποι με τα περιοριστικά μέτρα. Σήμερα μετά από πέντε μήνες περιοριστικών μέτρων με 4.000 κρούσματα, 1.000 διασωληνωμένους και 70 νεκρούς κάθε μέρα αποφασίζουν να ανοίξουν το λιανεμπόριο. Το ίδιο και με τα σχολεία, όπως έκλεισαν έτσι θα ανοίξουν μετά από πέντε μήνες χωρίς να έχει ληφθεί κανένα μέτρο, αλλά μόνο με την ατομική ευθύνη των γονέων να κάνουν self test στα παιδιά τους και ενώ οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν εμβολιαστεί» ανέφερε ο ίδιος τονίζοντας πως «οι εμβολιασμοί είναι ένα από τα όπλα για να αναχαιτιστεί η πανδημία. Όμως η κυβέρνηση δεν το αξιοποιεί με τον τρόπο που θα έπρεπε».

«Αδύναμοι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός να διεκδικήσουν περισσότερα εμβόλια»

«Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός εμφανίζονται αδύναμοι να διεκδικήσουν μαζί με άλλες χώρες της Ε.Ε. περισσότερα εμβόλια, είτε όσα έχουν ήδη έγκριση είτε όσα επιχειρούν να πάρουν μονομερώς μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία που συζητάει με τη Ρωσία και την Κίνα» συνέχισε αναφερόμενος και στους βραδείς ρυθμούς με τους οποίους πραγματοποιούνται οι εμβολιασμοί στη Ροδόπη. Ο ίδιος κλείνοντας υπενθύμισε την πρόσφατη παρέμβασή του προς τον Υπουργό Υγείας για την αύξηση των εμβολιαστικών κέντρων στην περιοχή, με την αξιοποίηση πρωτοβάθμιων δομών υγείας, ζητώντας επίσης την πρόσληψη υγειονομικών και την στοχευμένη ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.