Υποθεση παλιου δικαστικου μεγαρου Κομοτηνης: Στις τοπικες αρχες εριξε το μπαλακι των ευθυνων ο υφ. Δικαιοσυνης για τις καθυστερησεις παραχωρησης

Να επιταχύνει τις διαδικασίες κάλεσε τον υφυπουργό ο Δ. Χαρίτου

Η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Χαρίτου για το παλιό Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής συζητήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 13 Μαρτίου στη Βουλή στην οποία απάντησε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γ. Κώτσηρας.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο βουλευτής Ροδόπης, αναφέρθηκε στην ιστορικότητα του κτιρίου και στο χρονικό των ενεργειών και τη σημασία της παραχώρησης του στο Δήμο Κομοτηνής. Επίσης καταλόγισε αδιαφορία στο υπουργείο για ένα τόσο ιστορικό κτίριο υπογραμμίζοντας πως «το παλιό δικαστικό μέγαρο εμφανίζεται στο Κτηματολόγιο ως αγνώστου ιδιοκτήτη, γιατί δεν φροντίσατε ούτε να εγγραφεί στο Κτηματολόγιο. Από τα 6000 τ.μ. όλου του χώρου, μόνο 200 τ.μ. φαίνεται να ανήκουν στο Δημόσιο».

Έχοντας πει αυτά, ο κ. Χαρίτου υπέβαλε στον υφυπουργό τα εξής ερωτήματα:

«Έχετε ολοκληρώσει  τη μελέτη αποτύπωσης της έκτασης που είναι να επιστραφεί. Ναι ή όχι; Αν όχι ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της; Έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες  παραχώρησης στο υπουργείο Οικονομικών και σε ποιο σημείο ακριβώς βρίσκονται αυτές; Θα ξεκινήσετε την διαδικασία εγγραφής της έκτασης του παλιού δικαστικού μεγάρου στο Κτηματολόγιο; Οι υπηρεσίες κτιριακών υποδομών έχουν προκηρύξει τη μελέτη εργασιών συντήρησης του παλαιού κτιρίου πριν οδηγηθούμε στην κατάρρευση τμημάτων  του;»

Γ. Κώτσηρας: «Έχει γίνει επικοινωνία με τις αρμόδιες τοπικές αρχές προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία»

Στην απάντησή του ο υφυπουργός Δικαιοσύνης προσπάθησε να αποποιηθεί των ευθυνών του υπουργείου του για τις καθυστερήσεις στην παραχώρηση του κτιρίου στον Δήμο Κομοτηνής κάνοντας λόγο για ένα σύνθετο ζήτημα και μάλιστα επιχείρησε να μετακυλήσει μέρος των πολιτικών ευθυνών στις τοπικές Αρχές της περιοχής μας. Ενώ επανέλαβε όσα είναι  ήδη γνωστά για την διαδικασία που χρειάζεται να ακολουθηθεί για να παραχωρηθεί το κτίριο, χωρίς να απαντάει επί της ουσίας για τις ενέργειες που έχουν γίνει από πλευράς του υπουργείου Δικαιοσύνης, ώστε το παλιό Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής να επιστρέψει στο υπουργείο Οικονομικών και από εκεί να παραχωρηθεί στον Δήμο Κομοτηνής προς αποκατάσταση και αξιοποίηση.

Είπε συγκεκριμένα: «(…) Το παλιό Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής έχει τεθεί στις προτεραιότητες του υπουργείου Δικαιοσύνης προκειμένου να υπάρξει μια πρόσφορη λύση νομικά και τεχνικά βιώσιμη. Αυτό θα μπορέσει να γίνει προκειμένου να διατηρηθεί και η ιστορικότητα του κτιρίου και να είναι και πραγματικά φιλικό προς τη χρήση. Έχουμε δρομολογήσει ως πιο ασφαλή και βιώσιμη λύση την επιστροφή του κτιρίου στο υπουργείο Οικονομικών. Εδώ όμως θα πρέπει να ξέρουμε ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να υλοποιηθούν συγκεκριμένες προαπαιτούμενος ενέργειες, οι οποίες προϋποθέτουν και τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, συμπεριλαμβανομένων και των τοπικών αρχών. Έχει γίνει από το υπουργείο δικαιοσύνης η προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει ο ακριβής προσδιορισμός του τμήματος της οικοπεδικής έκτασης που αντιστοιχεί στο παλαιό δικαστικό μέγαρο Κομοτηνής, έτσι ώστε στη συνέχεια να επιστραφεί στον παραχορήσαντα, δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών. Στη διαδικασία αυτή έχει εμπλοκή και η Υπηρεσία Δόμησης Κομοτηνής. Προς το σκοπό αυτό έχει γίνει επικοινωνία με τις αρμόδιες τοπικές αρχές προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία. Σας διαβεβαιώνω πως στο μέτρο που αυτό είναι εφικτό γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για να υπάρξει μια τεχνική λύση σωστή και νομικά ορθή. Το θέμα ούτε τεχνικά ούτε νομικά ούτε σε επίπεδο συνεργασίας των εμπλεκόμενων αρχών είναι όπως το αναφέρατε. Αυτό που μπορούμε να σας πούμε είναι ότι συνεχίζουμε να κάνουμε την κάθε δυνατή προσπάθεια που αφορά στο υπουργείο δικαιοσύνης προκειμένου να υπάρξει μια ευκταία για όλους ολοκλήρωση της διαδικασίας».  

Δ. Χαρίτου: «Η ευθύνη είναι απολύτως δική σας»

«Σας άκουσα με προσοχή και θέλω ειλικρινά να σας πω ότι δε φωτίσατε περισσότερο το θέμα από όσα ήδη γνωρίζαμε» τόνισε ευθύς ο κ. Χαρίτου στη δευτερολογία του, για να υπογραμμίσει χωρίς περιστροφές: «Η ευθύνη είναι δική σας  για το πόσο έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες, εσείς μου δώσατε την εικόνα ότι είστε ευχαριστημένοι με το πώς προχωράει η διαδικασία, ότι είναι θέμα χρόνου να επιλυθεί και ότι το αντιμετωπίζετε με ευθύνη και σοβαρότητα. Φοβάμαι πως ωραιοποιείται την πραγματικότητα».

Ο βουλευτής κατηγόρησε τον υφυπουργό πως δεν απάντησε στα ερωτήματα, ενώ δεν άφησε ασχολίαστη και την αναφορά στις τοπικές αρχές και την προσπάθεια μετάθεσης της ευθύνης που επιχειρήθηκε από τον υπουργό.  «Η αναφορά σας ότι συνομιλείτε με τις τοπικές Αρχές δείχνει μία προσπάθεια ένα μέρος της δική σας ευθύνης για την καθυστέρηση που υπάρχει να την μετακυλήσετε έντεχνα στον Δήμο Κομοτηνής ή σε άλλους τοπικούς φορείς. Οφείλετε να το ξεκαθαρίσετε τώρα το θέμα αυτό. Η ευθύνη είναι απολύτως δική σας για το πώς προχωρούν οι διαδικασίες» σημείωσε ο βουλευτής, για να αντιπαραβάλει στη συνέχεια τις fast track διαδικασίες με τις οποίες παραχωρήθηκε το εκεί παλιό Δικαστικό Μέγαρο Βέροιας στον οικείο δήμο και να κλείσει καλώντας τον υπουργό να επιταχύνει τις διαδικασίες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.