Υπεραμυνθηκε  της Ελληνοαμερικανικης Συμφωνιας στη βουλη ο Ε. Στυλιανιδης

«Η Συμφωνία θωρακίζει τη Θράκη και παρακάμπτει το τουρκικό μονοπώλιο των Στενών»

Χωρίς εκπλήξεις επικυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ. «Υπέρ» ψήφισαν 181 βουλευτές, ενώ «κατά» τάχθηκαν 119.

Ειδικότερα, «ναι» στην ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία είπαν οι 157 βουλευτές της ΝΔ, οι 22 του ΚΙΝΑΛ, καθώς και οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές Κωνσταντίνος Μπογδάνος και Κωνσταντίνα Αδάμου.

Κατά τάχθηκαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια, τοποθετήθηκε την Πέμπτη 12 Μαΐου και ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως «έχουμε πλήρη συνείδηση, ότι στην εξωτερική πολιτική δεν υπάρχουν εχθροί και φίλοι» για να εξηγήσει πως «τα κράτη δεν έχουν συναισθήματα. Υπάρχουν συμφέροντα που είτε συνασπίζονται, είτε συγκρούονται. Τα συμφέροντα μας τα υπερασπιζόμαστε ιστορικά με τις δικές μας και μόνο δυνάμεις.  Τα δίκαια μας όμως τα εδραιώνουμε με την ισχυροποίηση των διεθνών μας συμμαχιών».

Μια τέτοιου είδους ισχυρή διμερή συμμαχία, εξήγησε ο κ. Στυλιανίδης, εγκαθιδρύει η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ και παρέπεμψε στο ίδιο το κείμενο της συμφωνίας που αναφέρει πως εδραιώνεται μια κοινότητα Αξιών «αφοσιωμένη στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δικαιοσύνης και της κοινωνικής προόδου». 

«Ο διμερής χαρακτήρας της συμφωνίας στέλνει σαφές μήνυμα στην τουρκική διπροσωπία»

Παράλληλα ο βουλευτής τόνισε πως «η Συμφωνία που κυρώνουμε έχει ξεχωριστή σημασία διότι είναι διμερής και όχι πολυμερής, είναι στοχευμένη και ξεκάθαρη. Σέβεται τους κανόνες του ΝΑΤΟ, αλλά ξεπερνά τα όρια της εσωτερικής τους ουδετερότητας. Ο διμερής της χαρακτήρας στέλνει σαφές μήνυμα στην τουρκική διπροσωπία και απαντά σε νεοοθωμανικούς αναθεωρητισμούς που αγνοούν τους βασικούς συμμαχικούς κανόνες, επειδή επαναλαμβάνει ρητά: “τη σταθερή απόφαση ΗΠΑ και Ελλάδας να περιφρουρούν και να προστατεύουν αμοιβαίως την ασφάλεια, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα των αντίστοιχων χωρών τους κατά ενεργειών οι οποίες απειλούν την ειρήνη, περιλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής επίθεσης και επιβεβαιώνοντας την απόφαση τους να αντιταχθούν ενεργά  και ανεπιφύλακτα  σε κάθε τέτοια ενέργεια και τη δέσμευση τους να καταβάλλουν τις κατάλληλες μείζονες προσπάθειες για να αποτρέψουν τέτοια πορεία δράσης”. Η γραπτή αυτή δέσμευση ενισχύεται ακόμη περισσότερο από την επιστολή του Αμερικανού ΥΠΕΞ κ. Μπλίνκεν, ο οποίος αναγνωρίζει ρητά “το σταθεροποιητικό περιφερειακό ρόλο της Ελλάδας, τη συμμαχική της συνέπεια και την από κοινού προσήλωση στα κυριαρχικά δικαιώματα που πηγάζουν από το δίκαιο της θάλασσας”». 

«Η ισχυροποίηση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας, προστατεύει τις επενδύσεις μας στην ενεργειακή ασφάλεια»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε πως «η ισχυροποίηση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα μας, αναβαθμίζει γεωπολιτικά το ρόλο της Ελλάδας, αφαιρώντας αυτό το πλεονέκτημα από τους γείτονες μας. Ενισχύει την αποτελεσματικότητα των ενόπλων μας δυνάμεων. Μας τοποθετεί πρωταγωνιστικά στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής και προστατεύει τις επενδύσεις μας στην ενεργειακή ασφάλεια, διότι ταυτίζει περισσότερο από το παρελθόν τα συμφέροντα μας με αυτά των συμμάχων μας». 

Ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ακόμα πως «η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Θράκη,  συνδυασμένη με την παρουσία της FRONTEX και της INTERPOL, σας διαβεβαιώνω ως Θρακιώτης πολιτικός, ότι: α) Ενισχύει το αίσθημα ασφάλεια των πολιτών, β) Δημιουργεί τοπική ανάπτυξη, γ) Μειώνει το country risk συμβάλλοντας στην ανάδειξη της περιοχής σε ιδανικό επενδυτικό προορισμό, δ) Συμβάλει στη δημογραφική θωράκιση της Θράκης. 

Κυρίως όμως με την αναβάθμιση του λιμανιού Αλεξανδρούπολης και την ανάπτυξη της οδικής και σιδηροδρομική ΕΓΝΑΤΙΑΣ και των κάθετων αξόνων, παρακάμπτει για πρώτη φορά το Βόσπορο δημιουργώντας στρατηγικά, ένα μοναδικό By pass που συνδέει το Αιγαίο με τον Εύξεινο Πόντο και τη Βόρεια Θάλασσα». 

«Να ταυτίσουμε τα εθνικά μας δίκαια με τα συμφέροντα των ισχυρών»

Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε και στην επικείμενη ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο αμερικάνικο κογκρέσο λέγοντας ότι «ίσως είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή που ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ και θα απευθυνθεί, όχι μόνο στην Αμερικανική Κυβέρνηση αλλά και στον Αμερικανικό λαό δια του Κογκρέσου και της Γερουσίας, να ταυτίσουμε τα εθνικά μας δίκαια με τα συμφέροντα των ισχυρών και να αποδείξουμε, ότι τα κράτη μπορεί να μην έχουν συναισθήματα, αλλά συμφέροντα. 

Συναισθήματα όμως έχουν σίγουρα οι λαοί και ο φίλος Αμερικανικός λαός, όπως πολλές φορές μας απέδειξαν οι εκπρόσωποι του στο Καπιτώλιο, ξέρει να σέβεται τις κοινές Αρχές και Αξίες για τις οποίες ο Ελληνισμός παλεύει όχι μόνο 200 αλλά 2.500 χρόνια».   «Ψηφίζουμε αυτή τη Συμφωνία, διότι πιστεύουμε και ελπίζουμε, ότι μπορεί να γίνει το κλειδί που θα ξεκλειδώσει μια καινούρια εποχή στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις και θα εδραιώσει ένα σημαντικό ρόλο για την Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή» τόνισε ο κ. Στυλιανίδης κλείνοντας την τοποθέτησή του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.