Υπερ της αλλαγης του εκλογικου συστηματος στους Δημους ο Οντερ Μουμιν

«Δικαιωθήκαμε περίτρανα σε αυτό που λέγαμε ότι το σύστημα της απλής αναλογικής θα φέρει ακυβερνησία»

Σε θετική κατεύθυνση θεωρεί πως κινούνται οι αλλαγές για την εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών που προωθεί η κυβέρνηση ο Δήμαρχος Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν, μιας και θα άρει τα προβλήματα ακυβερνησίας που συναντούν σήμερα.
 
Μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής και τη Νατάσσα Βαφειάδου, εξέφρασε την άποψη πως θα πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των συμβούλων, αλλά και να υπάρχει ενιαίο ψηφοδέλτιο για δημοτικές και κοινοτικές αρχές.
 
Επίσης μίλησε για την πρωτοβουλία του περί συγκέντρωσης υπογραφών ώστε να γίνει σύνδεση του Ιάσμου με το δίκτυο φυσικού αερίου.
 

Όχι στην απλή αναλογική

 
Ο κ. Μουμίν συμφωνεί με το γενικό πλαίσιο των αλλαγών που προωθούνται στο σύστημα εκλογής των αιρετών, παρόλο που επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί για τα επιμέρους ζητήματα αφού ανοίξει η διαβούλευση για το θέμα. Άλλωστε ακόμα και πριν τις τελευταίες εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής, είχε εκφράσει την  έντονη ανησυχία του για αυτό, όπως και πολλοί άλλοι αυτοδιοικητικοί σε όλη τη χώρα. «Δικαιωθήκαμε περίτρανα σε αυτό που λέγαμε ότι αυτό το σύστημα θα φέρει ακυβερνησία, δημιουργώντας επιπλοκές και πολύπλοκα προβλήματα στην αυτοδιοικητική λειτουργία», τόνισε. Με τις τροποποιήσεις και με τις βελτιωτικές κινήσεις που έκανε η παρούσα κυβέρνηση προσπεράστηκαν κάποιες δυσκολίες, σημείωσε, όμως θεωρεί πως θα πρέπει να πάμε σε αλλαγή του εκλογικού νόμου που θα είναι δίκαιος, θα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένος και θα αφήσει να εκφραστεί ελεύθερα η λαϊκή βούληση.
 
Η εκλογή με 43% από την πρώτη Κυριακή, που είχε εφαρμοστεί και παλιότερα, τον βρίσκει σύμφωνο, άλλωστε, τονίζει, και η κυβέρνηση εκλέγεται με αυτοδυναμία με ποσοστά χαμηλότερα του ποσοστού αυτού.
 
Πέραν αυτού, η συζητούμενη δικλείδα ασφαλείας που θα υποχρεώσει για να μην υπάρξει δεύτερη Κυριακή στην διαφορά ασφαλείας των 5 ή 10 μονάδων αντίστοιχα από τον δεύτερο συνδυασμό θεωρεί πως είναι επίσης προς τη σωστή κατεύθυνση, και το ίδιο πιστεύει για το πλαφόν εισόδου, που θα είναι στο 3%.
 
Ειδική μνεία πάντως έκανε ο κ. Μουμίν στον αριθμό των Συμβούλων τόσο στα Δημοτικά όσο και στα περιφερειακά Συμβούλια, όπου θεωρεί πως θα πρέπει να υπάρξει μείωση.
 
Ως παράδειγμα έφερε το γεγονός ότι ο δήμος Αχαρνών της Αττικής έχει 41 συμβούλους στο δημοτικό συμβούλιο, την ώρα που ο δήμος Νέας Υόρκης στην Αμερική, που εκφράζει εκατομμύρια ανθρώπους, έχει 51.
 
«Θεωρώ ότι ένα 17μέλες συμβούλιο για τον Δήμο Ιάσμου και τους άλλους Δήμους μέχρι 20.000 κατοίκων είναι ένας ικανός αριθμός» ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Τέλος για το θέμα της κατάργησης του ξεχωριστού ψηφοδελτίου για τις τοπικές κοινότητες, θεωρεί πως αυτό εξυπακούεται, γιατί θα βοηθήσει και στην διοίκηση του Δήμου.
 
Όπως τόνισε, ο τοπικός πρόεδρος, πρέπει να είναι στο ψηφοδέλτιο του Δημάρχου και να εκλέγεται από αυτόν. «Αυτό θα συμβάλλει στο να διοικηθούν καλύτερα οι δήμοι, να υπάρχει μια αγαστή συνεργασία και να υπάρχουν κοινές αξίες, κοινές αρχές μεταξύ του δημάρχου και των τοπικών προέδρων και να λειτουργήσουν καλύτερα τα πράγματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
 

Στόχος να υπερβούν τις 600 υπογραφές για το φυσικό αέριο

 
Ο κ. Μουμίν αναφέρθηκε και στο ζήτημα της συλλογής υπογραφών για το φυσικό αέριο εξηγώντας πως στη συνάντηση που είχε πριν από περίπου 6 μήνες με τους εκπροσώπους της ΔΕΔΑ, φάνηκαν να μην είναι αρνητικοί στην προοπτική να έρθει το φυσικό αέριο στον Ίασμο, κάτι που εξαρτάται από το ενδιαφέρον που υπάρχει και από την πλευρά των κατοίκων για σύνδεση σε αυτό. Για να διερευνήσει λοιπόν τις προθέσεις τους, πρότεινε να ανοίξουν τη διαδικασία των υπογραφών ώστε να δηλώσει ο κάθε δημότης στην πρόθεση του να συνδεθεί στο φυσικό αέριο, και στη συνέχεια ως δημοτική αρχή να απευθυνθούν για τις περαιτέρω ενέργειες στη ΔΕΔΑ και το αρμόδιο υπουργείο.  «Ήδη εγώ θέλοντας να δώσω το ανάλογο μήνυμα ήμουν αυτός που υπέγραψε πρώτος» σημείωσε, και κάλεσε όποιο δημότη το επιθυμεί να προσέλθει στα ΚΕΠ Ιάσμου για να δηλώσει την πρόθεση του για να συνδεθεί στο φυσικό αέριο, ή να εγγραφεί μέσω της ηλεκτρονικής διαδικασίας στην ιστοσελίδα του Δήμου.
 
Στόχος τους είναι να ξεπεράσουν τις 600 υπογραφές, και να συγκεντρώσουν και περισσότερες, ώστε να έχουν ισχυρότερα και δυνατότερα επιχειρήματα όταν θα απευθυνθούν στους αρμόδιους φορείς.
 

«Θα είμαι εκ νέου υποψήφιος και νικητής των εκλογών»

 
Ερωτηθείς για το αν θα είναι υποψήφιος και στις επόμενες εκλογές, ο κ. Μουμίν σημείωσε πως σε αντίθεση με άλλους δημάρχους, που λένε ότι δεν θα κατεβαίνουν για να συσπειρώσουν τον κόσμο τους και να τους παρακαλούν να είναι υποψήφιοι ξανά, θέλει να είναι ειλικρινής με τους συνδημότες του.
 
«Θέλω να έχω μια ειλικρινή σχέση με τους συνδημότες μου, και πρώτα ο Θεός θα είμαι εκ νέου υποψήφιος και θα είμαι ο νικητής των εκλογών. Όχι μόνο εγώ και ο συνδυασμός μου. Με οποίο σύστημα αν γίνουν οι εκλογές και όποιον να έχουμε αντίπαλο» ανέφερε.
 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.