Υπεγραφη ο κανονισμος για το Ευρωπαικο Ψηφιακο Πιστοποιητικο

Πώς θα λειτουργεί

Oι πρόεδροι των τριών θεσμικών οργάνων της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρευρέθηκαν τη Δευτέρα στην επίσημη τελετή υπογραφής του κανονισμού για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ, σηματοδοτώντας το τέλος της νομοθετικής διαδικασίας.

Τι είναι

Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό είναι το έγγραφο με το οποίο ένας πολίτης μπορεί να ταξιδέψει ταχύτερα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το εκδίδουν όλοι οι πολίτες που

  • έχουν εμβολιαστεί
  • έχουν αρνητικό αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου
  • έχουν αναρρώσει από τη νόσο COVID-19

Το πιστοποιητικό εκδίδεται δωρεάν από τις εθνικές αρχές τους και αναγνωρίζεται από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ των 27 καθώς και από την Ελβετία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία και το Λιχτενστάιν.

Το πιστοποιητικό θα διατίθεται στην εθνική γλώσσα και στα αγγλικά. Αποτελείται από έναν κωδικό QR που εμφανίζεται σε συσκευή (όπως έξυπνο τηλέφωνο ή ταμπλέτα) ή εκτυπωμένος, και από ψηφιακή υπογραφή, που επαληθεύεται μέσω της πύλης της ΕΕ.

Πότε θα είναι έτοιμο

Το πιστοποιητικό θα είναι ενεργό από την 1η Ιουλίου 2021 και θα εκδίδεται δωρεάν.

Το σύστημα θα λειτουργεί για 12 μήνες, με ημερομηνία έναρξης την 1η Ιουλίου.

Εάν μια χώρα δεν είναι έτοιμη να εκδώσει πιστοποιητικά την 1η Ιουλίου, υπάρχει περίοδος σταδιακής εφαρμογής έξι εβδομάδων, κατά την οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλες μορφές αποδεικτικού, που θα πρέπει να είναι αποδεκτές και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Πώς θα διευκολύνει το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID τα ταξίδια εντός της ΕΕ

Το πιστοποιητικό θα σας διευκολύνει να ταξιδεύετε με ασφάλεια σε ολόκληρη την ΕΕ, αποδεικνύοντας ότι έχετε εμβολιαστεί, ότι έχετε αρνητικό αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου ή ότι έχετε αναρρώσει από τη νόσο COVID-19.

Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID θα διαθέτει ταχεία διαδικασία επαλήθευσης και θα συμβάλει στην πρόληψη της χρήσης πλαστών πιστοποιητικών σε ολόκληρη την ΕΕ.

Το πιστοποιητικό από μόνο του δεν είναι ταξιδιωτικό έγγραφο. Δεν αρκεί για να ταξιδέψετε, θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας το διαβατήριό σας ή άλλη μορφή ταυτοποίησης.

Επίσης, δεν χρειάζεται να έχετε το πιστοποιητικό για να ταξιδέψετε, αλλά με αυτό θα διευκολύνετε τα ταξίδια σας. Εάν είστε κάτοχος ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού COVID, θα πρέπει καταρχήν να εξαιρείστε από τους διαγνωστικούς ελέγχους ή την καραντίνα.

Ποια δεδομένα περιλαμβάνει το πιστοποιητικό

Οι πληροφορίες που περιέχονται στο ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID περιορίζονται στα εξής:

  • το ονοματεπώνυμο σας
  • την ημερομηνία γέννησής σας
  • την ημερομηνία έκδοσης
  • πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/το διαγνωστικό έλεγχο/την ανάρρωση
  • το μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό

Τα δεδομένα αυτά παραμένουν στο πιστοποιητικό και δεν αποθηκεύονται ούτε διατηρούνται όταν το πιστοποιητικό επαληθεύεται μέσω του κωδικού QR ή από ελεγκτές.

Όλα τα άλλα δεδομένα υγείας παραμένουν στην εθνική αρχή που εξέδωσε το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID.

Ποια είναι τα ταξιδιωτικά μέτρα για τους κατόχους του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού COVID

Οι κάτοχοι ισχύοντος ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού COVID δεν θα πρέπει καταρχήν να υποβάλλονται σε διαγνωστικούς ελέγχους ή καραντίνα όταν ταξιδεύουν εντός της ΕΕ.

Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να αποδέχονται πιστοποιητικά εμβολιασμού μόνο για εμβόλια που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας στην αγορά της ΕΕ. Οι χώρες μπορούν να αποφασίσουν να το επεκτείνουν και στους ταξιδιώτες της ΕΕ που έλαβαν άλλο εμβόλιο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.