Υπατος Αρμοστης του ΟΗΕ για τους Προσφυγες, Φιλιπο Γκραντι: Η Τουρκια εχει θετικη προσφυγικη πολιτικη

Θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Τουρκία, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι διενήργησε επιθεωρήσεις σε Ούρφα και Γκαζιαντέπ μετά τις συναντήσεις του στην Άγκυρα.

Ο Γκράντι παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο Γκαζιαντέπ μετά τις επιθεωρήσεις και είπε ότι οι Σύροι στην Τουρκία έχουν πολλές ευκαιρίες και ότι η Τουρκία έχει θετική προσφυγική πολιτική.

Μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στο Αφγανιστάν σημείωσε πως «ο πρώτος μας στόχος είναι να καλύψουμε τις ανθρωπιστικές ανάγκες. Θα διεξαγάγουμε διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν για το θέμα αυτό».

Ο Γκράντι εξέφρασε την επιθυμία του να έρθει στην Τουρκία από τα 10 χρόνια του πολέμου στη Συρία «Όπως γνωρίζετε, η Τουρκία είναι η χώρα που έχει φιλοξενήσει τους περισσότερους πρόσφυγες τα τελευταία χρόνια. Από τα 4 εκατομμύρια πρόσφυγες στην Τουρκία, περίπου 3,7 εκατομμύρια είναι Σύροι. Οι υπόλοιποι είναι Αφγανοί στην πλειοψηφία τους, που ήρθαν πριν από την τωρινή κρίση στο Αφγανιστάν».

«Η καλύτερη λύση είναι να δημιουργηθούν συνθήκες ώστε να μπορούν να γυρίσουν πίσω»

Υπενθυμίζοντας ότι ο πόλεμος στη Συρία δεν έχει φτάσει σε πολιτική λύση παρά τα χρόνια, ο Γκράντι είπε ότι οι πρόσφυγες πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και ότι αυτή είναι η καταλληλότερη λύση.

Τονίζοντας ότι θα συνεχιστούν οι εργασίες για την επίλυση του προβλήματος στη Συρία διαβεβαίωσε πως «σε αυτή τη διαδικασία, τα διοικητικά και ανθρωπιστικά ιδρύματα θα συνεχίσουν το έργο τους για τους ανθρώπους στη Συρία. Στο τέλος αυτής της διαδικασίας, ελπίζουμε ότι θα πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις και οι άνθρωποι θα μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους».

«Ο στόχος μας στο Αφγανιστάν είναι να καλύψουμε τις ανάγκες»

Στο τελευταίο μέρος της ομιλίας του, αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, όπου έχουν αναλάβει τη διοίκηση οι Ταλιμπάν, ο Γκράντι σημείωσε ότι έχουν εκτοπιστεί 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι. «Η κατάσταση σύγκρουσης για την οποία μιλάμε έχει σχεδόν τελειώσει και ο πρώτος στόχος μας είναι να ανταποκριθούμε στις ανθρωπιστικές ανάγκες. Έρχεται ο χειμώνας, κάνει αρκετό κρύο στο Αφγανιστάν. Όσοι έχουν εκτοπιστεί θα χρειαστούν περισσότερη βοήθεια» επεσήμανε.

Δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν για να καλύψουν τις ανάγκες του λαού ο ίδιος εξήγησε πως, «έχοντας επίγνωση αυτού του γεγονότος, θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις μας με τους Ταλιμπάν για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε παρατηρήσεις ότι ένας μεγάλος πληθυσμός έχει φτάσει στα σύνορα. Αλλά αν η κατάσταση επιδεινωθεί, μπορεί να δούμε ανθρώπους να προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα. Η βοήθεια πρέπει να φτάσει αμέσως, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση».

«Μπορούμε να δούμε ότι ορισμένοι Αφγανοί αναζητούν μια ανάγκη ασφάλειας σε ορισμένες χώρες» δήλωσε και συνέχισε «στην περίπτωση αυτή, η διεθνής κοινότητα πρέπει να βοηθήσει. Υπάρχουν ήδη Αφγανοί στο Ιράν, το Πακιστάν και την Τουρκία. Η κάλυψη των αναγκών τους είναι ένα σημαντικό σημείο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.