Υπαρχει η εννοια «πραξικοπηματος» στη δηλωση των συνταξιουχων Ναυαρχων;

Τι λένε ειδικοί στην Τουρκία

Η δήλωση που εκδόθηκε με την υπογραφή 104 συνταξιούχων Ναυάρχων βρισκόταν στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης της Τουρκίας. Έγιναν δηλώσεις τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση, ενώ 10 συνταξιούχοι Ναύαρχοι κρατήθηκαν. Οι εμπειρογνώμονες αξιολόγησαν την έννοια της δήλωσης και τη σχετική διαδικασία.

Σε κοινή δήλωση 104 συνταξιούχων Ναυάρχων σχετικά με τη Συνθήκη του Μοντρέ, η οποία βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη πρόσφατα, επέστησε την προσοχή η έκφραση «αποστασιοποίηση από τις αξίες του Ατατούρκ».

Μετά τη δήλωση, η οποία ερμηνεύτηκε ως «υπονόηση πραξικοπήματος» από την προεδρία, τους υπουργούς και το κυβερνών μέτωπο, το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Άγκυρας ξεκίνησε έρευνα.

To Σπούτνικ ρώτησε τους ειδικούς την έννοια της δήλωσης και της διαδικασίας.

«Δεν το είδα ως προετοιμασία για το πραξικόπημα»

Ο δικηγόρος Τζεϊχάν Μουμτζού, ο αδελφός του δημοσιογράφου Ουγκούρ Μουμτζού ανέφερε πως «από την άποψη του ποινικού δικαίου, δεν θα έβλεπα τη δήλωση ως προετοιμασία για πραξικόπημα» και συνέχισε επισημαίνοντας: «αλλά, φυσικά, υπήρχε μια οργάνωση για αυτή τη δήλωση. Ποιες είναι οι προθέσεις τους εδώ, πρέπει να το εξετάσουμε αυτό. Από την άλλη πλευρά, ήδη οι συνταξιούχοι αξιωματικοί εξηγούν συνεχώς τις απόψεις τους σε τηλεοράσεις και σε εφημερίδες. Νομίζω ότι το στοιχείο του άρθρου 316 του τουρκικού ποινικού κώδικα δεν έχει διαμορφωθεί. Τέτοιες συλλήψεις είναι επίσης περιττές. Αλλά είναι επίσης καθήκον να συζητήσουμε, να επικρίνουμε και να αποκαλύψουμε το φαινόμενο».

«Είμαι τρομοκρατημένος»

Ο συνταξιούχος συνταγματάρχης Αχμέτ Ζεκί Ούτσοκ, πρώην Γενικός Εισαγγελέας της Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας επεσήμανε πως «ως δικηγόρος και στρατιώτης, θεωρώ σκόπιμο να χωρίσω το ζήτημα σε δύο ενότητες, διαδικασία και περιεχόμενο».

«Όταν εξετάζουμε το περιεχόμενο, δεν υπάρχει τίποτα οπουδήποτε που να συνεπάγεται πραξικόπημα ή υποκίνηση σε πραξικόπημα. Όσον αφορά το περιεχόμενο, δεν υπάρχει τίποτα παράνομο ή συνδέει την έρευνα που ξεκίνησε από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Άγκυρας. Όταν το βλέπουμε ως διαδικασία, δεν βρίσκω σωστό τον τρόπο με τον οποίο αυτή η εξήγηση γίνεται. Επειδή πριν από 5 χρόνια, υπήρξε απόπειρα πραξικοπήματος σε αυτή τη χώρα. Επιπλέον, υπάρχει ευαισθησία στο πραξικόπημα σε ολόκληρη την κοινωνία. Δεν νομίζω ότι είναι σωστό για τους Ναυάρχους να κάνουν αυτή τη δήλωση, παρόλο που γνωρίζουν αυτό το περιβάλλον, τόσο από την άποψη του χρόνου όσο και επειδή δημιούργησαν αυτό το περιβάλλον. Αλλά ο χρόνος και η διαδικασία της δήλωσης δεν σημαίνει ότι το περιεχόμενό της αποτελεί έγκλημα. Καθώς ακούω την εξήγηση όλων των δημόσιων θεσμών και οργανισμών, ειλικρινά νιώθω τρομοκρατημένος».

«Ούτε ένας στρατιώτης δεν δραπέτευσε»

Ο Ούτσοκ αξιολόγησε επίσης την σύλληψη των αξιωματικών στις 06.30 το πρωί. «Στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, έχουμε βιώσει διαδικασίες όπως: Επιχείρηση Βαριοπούλα, Εργκενέκον, Στρατιωτική Κατασκοπεία. Ούτε ένας στρατιώτης δεν δραπέτευσε. Όταν οι εισαγγελείς τους κάλεσαν, ήρθαν από το εξωτερικό. Ωστόσο, βρήκα επίσης πολύ δυσανάλογη την σύλληψη των ανθρώπων από τα σπίτια τους νωρίς το πρωί. Νομίζω ότι αυτά τα πράγματα θα κάνουν την κοινωνία πιο νευρική, και θα προκαλέσουν κοινωνική αποξένωση. Η χώρα μας πρέπει τώρα να ενοποιεί, αντί να διαφοροποιεί ο ένας τον άλλον».

«Επικρίνω έντονα τη δήλωση του Ανώτατου Δικαστηρίου»

Αναφερόμενος στη δήλωση της προεδρίας του Ανώτατου Δικαστηρίου ο ίδιος σημείωσε «επικρίνω έντονα τη δήλωση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Επειδή το Ανώτατο Δικαστήριο είναι αυτό όπου θα πάει τελικά η δικογραφία. Δεν είναι πολύ συνηθισμένο στο κράτος δικαίου για το Ανώτατο Δικαστήριο να κάνει μια δήλωση σχετικά με μια δικογραφία που θα έρθει ενώπιον του».

«Είναι αδύνατο οι δηλώσεις του Μπαχτσελή να συμβεί νόμιμα»

Ο Πρόεδρος του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελή μετά τη δημοσίευση της δήλωσης, δήλωσε ως «πρέπει να αφαιρεθούν οι βαθμοί των Ναύαρχων που υπέγραψαν τη δήλωση, η οποία προετοιμάστηκε με το ύφος ενός μνημονίου και σερβίρεται τα μεσάνυχτα. Πρέπει να καταργηθούν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και να κοπούν οι συντάξεις τους. Πρέπει να διεξαχθεί πολύπλευρη δικαστική και διοικητική έρευνα της ανακοινωθείσας δήλωσης».

Επιπλέον, η AA ανέφερε ότι έχουν ανακληθεί τα δικαιώματα στέγασης και προστασίας των υπογραφόντων Ναύαρχων.

Ο Ούτσοκ, ο οποίος τόνισε ότι διεξάγεται διοικητική και δικαστική έρευνα, εκτίμησε για το θέμα αυτό ότι: «Μία από τις αποφάσεις που θα μπορούσαν να ληφθούν από μια διοικητική έρευνα ήταν η ακύρωση των δικαιωμάτων στέγασης. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας το εκτιμά αυτό, η ακύρωση μπορεί να ζητηθεί με την υποβολή νομικής αίτησης. Αλλά αυτό που θέλει ο Ντεβλέτ Μπαχτσελή ανήκει στην δικαστική διαδικασία. Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν δύο επιλογές. Όταν υπήρχε ένα στοιχείο εγκλήματος, είτε αποβάλλεσαι είτε υποβιβάζεσαι. Όταν αποβάλλεσαι από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζεται ο μισθός και τα ασφαλιστικά δικαιώματα ενώ όταν υποβιβάζεσαι αφαιρούνται όλα τα δικαιώματα. Αλλά το Συνταγματικό Δικαστήριο το έκρινε κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχεδόν πριν από 20 χρόνια. Επειδή το ένα σχετίζεται με την Κοινωνική Ασφάλιση και το άλλο με το ποινικό δίκαιο. Είναι αδύνατο οι δηλώσεις του Μπαχτσελή να πραγματοποιηθούν νόμιμα. Αλλά αν η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας λάβει μια απόφαση, μπορεί να εφαρμοστεί. Αλλά θα ισχύει για εγκλήματα μετά την ψήφιση του νόμου. Πρέπει λοιπόν να πούμε ότι οι προτάσεις του Μπαχτσελή δεν είναι νομικά δυνατές».

Ο Ουτσουντζού σημείωσε την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας

Ο Καθηγητής του Τεχνικού Πανεπιστημίου Μαύρης Θάλασσας Κεμάλ Ουτσουντζού επέστησε την προσοχή στην ελευθερία έκφρασης του ΕΣΔΑ. «Ως μορφή, δεν υπάρχει τίποτα εγκληματικό. Έτσι, τι μπορεί να είναι λάθος με την παράθεση ιδεών αφού δεν υπάρχει έκκληση για βία;»

Επίσης σημείωσε ότι οι αντιδράσεις που ακολούθησαν ήταν υπερβολικές. «Όσον αφορά το περιεχόμενο της δήλωσης, το ψήφισμα του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας που εκδόθηκε στις 29 Μαρτίου 2017 είναι σημαντικό. Εκεί αναφέρεται σαφώς ότι η Συνθήκη του Μοντρέ είναι μια συμφωνία που προστατεύει τα δικαιώματα της Τουρκίας και ότι τα δικαιώματά μας εκεί ακολουθούνται προσεκτικά ως κρατική πολιτική που δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών» σημείωσε ο ίδιος και συνέχισε λέγοντας «συμφωνούμε ήδη με αυτές τις πολύτιμες απόψεις των πρεσβευτών και των Ναυάρχων μας. Στο ψήφισμα του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της 29ης Μαρτίου 2017, η κυβέρνησή μας έχει ήδη δείξει την ίδια αποφασιστικότητα» η δήλωση θα μπορούσε να αγνοηθεί.  Αλλά αντί για μια τέτοια στάση, υπήρξε μια πολύ σκληρή αντίδραση. Ειλικρινά, δεν μπορώ να συμβιβάσω την εν λόγω αντίδραση με τη δικαιοσύνη και την ελευθερία της γνώμης».

Ο Ουτσουντζού δήλωσε ότι η διαδικασία ξεκίνησε όταν η Τουρκία αποχώρησε από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης με Προεδρικό Διάταγμα. «Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας Μουσταφά Σέντοπ, ξεκίνησε τη συζήτηση ότι το Μοντρέ θα μπορούσε επίσης να καταργηθεί με διάταγμα. Πάνω σε αυτό ήρθε η ανακοίνωση των συνταξιούχων Ναυάρχων. Η δήλωση αυτή είναι επίσης κάτι που θα επικαλύψει τις επερχόμενες εκλογικές συζητήσεις από άλλα θέματα όπως το κόστος ζωής, η έλλειψη δυνατότητας βιοπορισμού, οι κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές που συμβαίνουν στην πανδημία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.