Υπαρχει η δεν υπαρχει οραμα στην ΠΑΜΘ;

Αντιμαχίες για την πορεία της περιφέρειας με αφορμή τον προϋπολογισμό του 2022

Αφορμή για ακόμα μια σύγκρουση μεταξύ Διοίκησης και Αντιπολίτευσης, αποτέλεσε η ψήφιση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας ΑΜΘ για το 2022, με την αντιπολίτευση να μιλά για έλλειψη αναπτυξιακής πολιτικής, ή οποιασδήποτε, στόχευσης και οράματος, με κυρίαρχο χαρακτηριστικό την αδιαφορία.

Ο προϋπολογισμός της ΑΜΘ ανέρχεται σε περίπου 285 εκ. ευρώ, από τα οποία 52 εκ. ευρώ προέχονται από τα τακτικά έσοδα, 148 εκ. ευρώ είναι οι πόροι για έργα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ενώ τα υπόλοιπα 85 εκ. ευρώ προέρχονται από το ταμειακό υπόλοιπο στο τέλος του 2021.

Εισάγοντας το θέμα ο Αντιπεριφερειάρχης ΑΜΘ, κ. Χρήστος Μέτιος, σημείωσε πως ο προϋπολογισμός έχει ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο, ενώ στάθηκε στον όγκο του προγράμματος του ΠΔΕ, που διογκώνεται γιατί βαίνει προς το τέλος του το ΕΣΠΑ, για αυτό και αυξάνεται σημαντικά.

Απουσία ουσίας

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο επικεφαλής της Περιφερειακής Σύνθεσης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης τόνισε πως για άλλη μία φορά καταλήγουν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι η πολιτική που ασκεί η διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης δεν τους βρίσκει σύμφωνους ως παράταξη στα περισσότερα σημεία, μιλώντας για απουσία ουσίας από αυτό το σχέδιο.

Ο ετήσιος προϋπολογισμός, σημείωσε, πρέπει να κινείται προς την κατεύθυνση του μετρήσιμου και παραγωγικού αποτελέσματος, όμως παρατήρησε πως είναι λίγη η διάθεση, η προσπάθεια και η έμπνευση του Περιφερειάρχη, που περιορίζεται στο να είναι «τυπικά σωστός».

Χρειάζονται μελέτες

Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας κ. Κώστας Κατσιμίγας σημείωσε πως ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει αρκετές λειτουργικές δαπάνες, οι οποίες δεν χωρούν ιδιαίτερης αλλαγής, ενώ για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που ανέρχεται στα 150 εκ. ευρώ, τόνισε ότι ελπίζει να απορροφηθούν οι πόροι, αλλά δεν το θεωρεί πιθανό. Και αυτό γιατί η Περιφέρεια ΑΜΘ δεν έχει προχωρήσει σε ανάθεση μελετών, που είναι μεν δύσκολο με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, όμως άλλες περιφέρειες τα έχουν καταφέρει. Και αυτό γιατί χωρίς μελέτες δεν μπορούν να απορροφηθούν τα ποσά.

Ελπίδα για αύξηση των πόρων

Ο κ. Κωστής Σιμιτσής από την «Περιφέρεια σε Δράση» σημείωσε πως το πλαίσιο των προϋπολογισμών είναι αυστηρό, χωρίς παρεκκλίσεις, που ίσως είναι και καλό, θυμίζοντας τις εποχές που στους προϋπολογισμούς για λαϊκίστικους λόγους, εντασσόταν κωδικοί για ό,τι έργο είχαν υποσχεθεί, με αποτέλεσμα τελικά καθυστερήσεις στα έργα και τις δράσεις, αλλά και υπερβάσεις και φαινόμενα διαφθοράς. Παράλληλα επιμένοντας στην ανάγκη υλοποίησης ενός Αναπτυξιακού Οργανισμού, εξέφρασε την ελπίδα πως θα μπορέσει να λειτουργήσει για ταχύτερη υλοποίηση έργων και μελετών.

Ο δε κ. Ανδρέας Καραγιώργης, από την «Αδέσμευτη Αναπτυξιακή Ανασυγκρότηση», σημείωσε πως σαφώς ακολουθεί δύο δύσκολα χρόνια, όμως θεωρεί πως θα μπορέσει να βελτιωθεί όταν θα δοθούν οι πόροι στην Περιφέρεια.

Απαραίτητοι οι περισσότεροι πόροι

Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Τρέλης της Λαϊκής Συσπείρωσης τόνισε πως καταψηφίζουν τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η Περιφερειακή Αρχή της Αν. Μακεδονίας-Θράκης για το 2022. Γιατί όπως και οι προηγούμενοι, είναι αντιλαϊκός και εναρμονισμένος με την πολύπλευρη επίθεση του κεφαλαίου και της κυβέρνησης σε βάρος της εργατικής τάξης, των μικρών αγροτών και επαγγελματιών, ενώ κατευθύνει το κύριο μέρος των πόρων, πέρα από τα λειτουργικά έξοδα που κι’ αυτά είναι κάτω από τις ανάγκες, κυρίως σε υποδομές και δράσεις με βάση τις αναπτυξιακές ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου.

Στη συνέχεια ο κ. Θεόδωρος Περεντίδης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην ΑΜΘ, μίλησε για προϋπολογισμό λιτότητας, και πως θα πρέπει να υπάρξει διεκδίκηση πόρων για την αξιοποίηση υπέρ της Περιφέρειας, καταγγέλλοντας το δίπολο περιορισμένα έσοδα – περιορισμένες δαπάνες.

Υπάρχουν πόροι για έργα

Κλείνοντας ο Περιφερειάρχης τόνισε πως επιθυμία τους είναι να κάνουν ακόμα περισσότερα με τις μελέτες με την δημιουργία και του Αναπτυξιακού Οργανισμού, μέσα από τον οποίο θα μπορέσουν να υλοποιηθούν. Και παρότι οι διαδικασίες για αυτόν καθυστέρησαν, ελπίζουν πως θα μπορέσουν να τις ολοκληρώσουν το συντομότερο. Σημείωσε δε ότι υπάρχουν πολλοί πόροι στο ΕΣΠΑ και στο Ταμείο Ανάκαμψης, που σύντομα θα γίνουν έργα και θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας και της περιοχής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.