«Ξηλωνουν» τη «Διαυγεια»;

Διαβεβαιώσεις για την μη κατάργησή της δίνει η κυβέρνηση - Γιώργος Πεταλωτής, «Οποιαδήποτε παράκαμψη από την αρχή της ισχύος μιας πράξης από τη ανάρτησή της, αποτελεί ξήλωμα της Διαύγειας»

«Τον ασκό του Αιόλου» άνοιξε η τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών κ.Γιάννης Βαρουφάκης και συνυπογράφουν ο υπ. Εσωτερικών κ.Νίκος Βούτσης και οι αναπληρωτές υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ.Γιώργος Κατρούγκαλος και Οικονομικών κ.Δημήτρης Μάρδας, η οποία εισήχθη στις 30 Απριλίου στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την Δημόσια Διοίκηση και η οποία επιχειρεί να μεταβάλλει τη βασική αρχή λειτουργίας του προγράμματος « Διαύγεια», που προβλέπει ότι προκειμένου να εκτελεστούν οι εντολές που αφορούν σε δαπάνες του δημοσίου, θα πρέπει προηγουμένως να έχουν δημοσιοποιηθεί στον σχετικό ιστότοπο.
 
Συγκεκριμένα η επίμαχη διάταξη της τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών  αναφέρει πως «οι πράξεις ανατροπής ανάληψης υποχρεώσεων (ανακλητικές πράξεις), με στόχο την πιο εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, μπορούν να δημοσιοποιούνται στον διαδικτυακό τόπο της «Διαύγειας» μέχρι τις 31/1 του επόμενου έτους», κάτι το οποίο σημαίνει πως οι ανακλητικές πράξεις θα ισχύουν από την ημερομηνία που υπογράφονται, δηλαδή την 31η Δεκεμβρίου και όχι από την ημερομηνία ανάρτησης στο πρόγραμμα Διαύγεια – όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.
 
Σύμφωνα μάλιστα με την αιτιολογική γνώμη του υπουργείου οι εξαιρέσεις αυτές προτείνονται ως λύση στο πρόβλημα που δημιουργείται από το γεγονός ότι «οι ανακλητικές πράξεις είναι σύνθετες διοικητικές πράξεις που απαιτούν τον συντονισμό των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) και των οικονομικών υπηρεσιών του Διατάκτη» κάτι που οδηγεί συχνά τους προμηθευτές του Δημοσίου να εμπλέκονται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες αποπληρωμής των απαιτήσεών τους.
 
Μετά και τη δημοσιοποίηση του εν λόγω θέματος και των αντιδράσεων που προκάλεσε μεταξύ των πολιτικών εκπροσώπων της χώρας, στην λίστα των διαμαρτυρόμενων προστέθηκε και μη κερδοσκοπική εταιρεία ΕΛ/ΛΑΚ (Ελεύθερο Λογισμικό/Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα, ο πρόεδρος της οποίας κ.Διομήδης Σπινέλλης με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα ζητεί την απόσυρση της εν λόγω τροπολογίας χαρακτηρίζοντάς την «ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο που μπορεί να υπονομεύσει τη σημασία και λειτουργία της Διαύγειας».
 
Ο ίδιος σημειώνει ότι η παρέκκλιση από αυτή τη γενική αρχή δημιουργεί όχι μόνο απλά αρνητικό προηγούμενο, που θα επανεμφανιστεί, αλλά δημιουργεί νησίδες μη εφαρμογής των βασικών αρχών της «Διαύγειας» ανοίγοντας δρόμο για την κατάργησή της. «Το θέμα γίνεται ακόμη πιο σημαντικό» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο ίδιος «από τη στιγμή που εξαίρεση αφορά όχι οποιαδήποτε απόφαση των φορέων του δημοσίου τομέα, αλλά αποφάσεις που σχετίζονται με το ευαίσθητο θέμα της έγκρισης».
 

 
Γιώργος Πεταλωτής
 
«Αντίστοιχη προσπάθεια “ξηλώματος” της “Διαύγειας” έγινε και επί κυβερνήσεως Σαμαρά»

 
Σχολιάζοντας την επίμαχη διάταξη ο εκπρόσωπος τύπου του «Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών» και πρώην υπουργός της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, έργο της οποίας είναι η «Διαύγεια», κ.Γιώργος Πεταλωτής έκανε λόγο για «προσπάθεια παράκαμψης της βασικής αρχής διαφάνειας» όπως χαρακτήρισε το πρόγραμμα «Διαύγεια».
 
Όπως κατέστησε σαφές βασική αρχή της «Διαύγειας» ήταν το γεγονός «ότι καμία πράξη της διοίκησης, σε όλα τα επίπεδα, δε θα ισχύει εφόσον δεν αναρτάται στο διαδίκτυο, κάνοντας σαφές πως χωρίς ανάρτηση δεν ισχύει.  Οποιαδήποτε παράκαμψη αυτής της αρχής γίνεται, θεωρούμε ότι πλήττει το πρόγραμμα αυτό καθ’ αυτό και ανοίγει παραθυράκια».
 
Μάλιστα ο ίδιος έκανε γνωστό πως αντίστοιχη προσπάθεια «ξηλώματος» όπως ο ίδιος την χαρακτήρισε της «Διαύγειας» έγινε και στο παρελθόν επί κυβέρνησης Σαμαρά,  όπου « ο κ. Μητσοτάκης, προσπάθησε εν κρυπτώ  να περάσει γραφειοκρατικά θέματα, με την προϋπόθεση ότι θα αναρτηθεί αργότερα στο διαδίκτυο. Άρχισε δηλαδή να δημιουργεί εξαιρέσεις για λόγους υποτίθεται πρακτικούς και γραφειοκρατικούς».
 
«Εμείς λέμε ότι αν αρχίσουμε τις εξαιρέσεις δημιουργείται ένας δρόμος, ένα κακό προηγούμενο» το οποίο όπως εξήγησε μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για εξαιρέσεις που αφορούν στη διευκόλυνση δικαστηρίων, περιφερειών κτλ., την ώρα που όπως επισήμανε «γνωρίζουμε ότι η δημόσια διοίκηση, με τις υπηρεσίες της, ακόμη και για καλό σκοπό, με αγαθές προθέσεις, θέλει να ανοίξει ένα γαϊτανάκι εξαιρέσεων, πράγμα όμως που δημιουργεί ερωτηματικά για τη διαφάνεια των κινήσεων αυτών».
 
«Η δική μας άποψη είναι πως οποιαδήποτε παράκαμψη από την αρχή της ισχύος μιας  πράξης από την ανάρτησή της αποτελεί ξήλωμα της Διαύγειας» υπογράμμισε ο ίδιος χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως «επειδή ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι για λόγους, έστω και πρακτικούς θα προσπαθούν με διάφορους τρόπους διάφορα υπουργεία να νομοθετούν με τροπολογία μια παρέκκλιση, θεωρούμε ότι αυτό είναι απαράδεκτο».
 
 

Διαβεβαιώσεις Μάρδα για την μη κατάργησή της

 
Την ίδια ώρα διαβεβαιώσεις για την μη κατάργηση της «Διαύγειας» έδωσε χθες το απόγευμα δια του βήματος της Βουλής ο κ.Δημήτρης Μάρδας, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης περί «ξηλώματος».
 
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει τροπολογία που αφορά στην ανάρτηση πράξεων ανατροπής ανάληψης υποχρεώσεων στο πρόγραμμα «Διαύγεια» επέμεινε στην ορθότητα της ρύθμισης που όπως είπε «διευκολύνει τη διοίκηση καθώς μεταθέτει το χρόνο ανακοίνωσης των πληρωμών» και διευκρίνισε ότι η ρύθμιση «ήρθε» λόγω των πιέσεων φορέων διαχείρισης για δήμους και περιφέρειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά το τέλος της χρονιάς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.