Ξεκινουν εργασιες διανοιξης διαυλου στο λιμανι Ιμερου

Επιτόπιες επισκέψεις του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης και συναντήσεις με τους αλιείς

Ν. Τσαλικίδης: «Βάζουμε πλάτη στα δύσκολα, για να ξεπεραστούν σοβαρότατα προβλήματα»

Την έμπρακτη υποστήριξη της ΠΑΜΘ- ΠΕ Ροδόπης  για την επίλυση διαχρονικών προβλημάτων λειτουργίας του αλιευτικού καταφυγίου Ιμέρου υπέρ των τοπικών αλιέων, επιβεβαίωσε με τις πρόσφατες διαδοχικές επιτόπιες επισκέψεις και συναντήσεις με τους αλιείς, ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Τσαλικίδης, ενόψει της εκκίνησης εργασιών διάνοιξης διαύλου για την εξυπηρέτηση των αλιευτικών σκαφών στην περιοχή.

Στα πλαίσια της υλοποίησης έργου καθαρισμού του αλιευτικού καταφυγίου που αποσκοπεί στην αποκατάσταση των λειτουργικών βαθών του και την επαναφορά στην πρότερη κατάστασή τους που θα επιτρέπει την  απρόσκοπτη είσοδο και έξοδο των αλιευτικών σκαφών, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ροδόπης έχει σταθεί αρωγός στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αβδήρων (το οποίο έχει και την αρμοδιότητα της υλοποίησης έργων επί αυτού) σε όλες του τις προσπάθειες. Τόσο για την άρση του ολικού αποκλεισμού της πρόσβασης σε αυτό από τη θάλασσα καθώς στην παρούσα φάση έχει προκύψει επιχωμάτωση μεγάλης κλίμακας. Επίσης, συνάφθηκε Προγραμματική Σύμβαση για τη σύνταξη μελέτης για το παρόν και το μέλλον του αλιευτικού καταφυγίου που σχεδιάζεται να ανατεθεί στην Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Ουσιώδης υπήρξε η κινητοποίηση του Αντιπεριφερειάρχη κ.Τσαλικίδη για την σύνταξη της μελέτης του καθαρισμού/εκβάθυνσης του αλιευτικού καταφυγίου. Επιπλέον, για την εξασφάλιση της πίστωσης για το έργο υπήρξε συνάντησή του το Φεβρουάριο του 2022 με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατά την οποία έλαβε τη δέσμευση για την παροχή πιστώσεων, περίπου 108.000 ευρώ, από το Υπουργείο για τον ίδιο σκοπό.

Αποφασιστικής σημασίας ήταν η συνδρομή προς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αβδήρων για την εξασφάλιση των εγκρίσεων που απαιτούνται για την υλοποίηση του έργου καθαρισμού/εκβάθυνσης και αφορούν την περιβαλλοντική αδειοδότηση του καθώς και τη σύμφωνη γνώμη από την Κτηματική Υπηρεσία Ροδόπης και την Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας και Θάσου για τον χώρο εναπόθεσης των βυθοκορημάτων και τον τρόπο διαχείρισης τους. 

Μηχανήματα (φορτηγά και φορτωτής) της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων ΠΕ Ροδόπης προγραμματίστηκε να συνδράμουν στο έργο του ανοίγματος διαύλου για την είσοδο και έξοδο αλιευτικών σκαφών στην λιμενολεκάνη του αλιευτικού καταφυγίου, έργου που υλοποιείται ήδη αυτές τις ημέρες. Τα μηχανήματα αυτά, θα βοηθήσουν στην διαχείριση/τακτοποίηση των βυθοκορημάτων που θα προκύψουν από τον καθαρισμό/εκβάθυνση του αλιευτικού καταφυγίου, εντός του χώρου όπου έχει επιτραπεί να γίνει η εναπόθεσή τους.

Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ροδόπης κ. Τσαλικίδης επισήμανε πως «βάζουμε πλάτη στα δύσκολα, για να ξεπεραστούν σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας αλιείς στον Ίμερο. Η Περιφέρεια στηρίζει στην πράξη, λύσεις, που δίνουν διέξοδο στην συνέχιση της αλιευτικής δραστηριότητας στην περιοχή, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.