Ξεκινησαν οι συνομιλιες μεταξυ Ουκρανιας και Ρωσιας

Το Κίεβο αξιώνει «άμεση» εκεχειρία και την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων

Οι συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας ξεκίνησαν στα σύνορα με τη Λευκορωσία, δήλωσε ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

Νωρίτερα το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε επισημάνει ότι στόχος των συνομιλιών αυτών είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός και η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία.

Εν μέσω ψυχροπολεμικής ατμόσφαιρας πρόκειται να διεξαχθεί η συνάντηση, σε έδαφος της Λευκορωσίας, ενώ την ίδια στιγμή ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Η Ρωσία ενδιαφέρεται να επιτευχθεί συμφωνία που να είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών στις συνομιλίες της με την Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι σήμερα, καθώς Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι ετοιμάζονται να συναντηθούν στα σύνορα Ουκρανίας- Λευκορωσίας.

Ο Μεντίνσκι δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις αναμένονταν να ξεκινήσουν στις 12:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας). Τελικά, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, οι συνομιλίες ξεκίνησαν λίγο μετά τις 12 ώρα Ελλάδας.

«Κάθε ώρα που παρατείνεται η σύγκρουση, υπάρχουν Ουκρανοί πολίτες και στρατιώτες που πεθαίνουν. Συμφωνήσαμε ώστε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, αλλά θα πρέπει να είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών», δήλωσε σε τηλεοπτικά δίκτυα ο Ρώσος διαπραγματευτής και σύμβουλος του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Μεντίνσκι.

Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στη Λευκορωσία πολύ κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, στην περιοχή του Γκόμελ και σε μικρή απόσταση από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, ο οποίος βρίσκεται στο ουκρανικό έδαφος.

Έφτασε στη Λευκορωσία η αντιπροσωπεία του Ζελένσκι

Η ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε σήμερα το πρωί στη ζώνη στην οποία θα διεξαχθούν οι συνομιλίες με τη Ρωσία όπου θα αξιώσει “άμεση” εκεχειρία και την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία.

«Η ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε στη ζώνη στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας για να μετάσχει στις διαπραγματεύσεις», αναφέρει η ουκρανική προεδρία σε ανακοίνωσή της.

«Το σημαντικό θέμα είναι άμεση εκεχειρία και η απόσυρση των στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος», διευκρίνισε.

Της ουκρανικής αντιπροσωπείας ηγείται ο υπουργός Άμυνας Ολέκσιι Ρέζνικοφ. Αυτός συνοδεύεται κυρίως από τον Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας.

Κατά την πέμπτη ημέρα της εισβολής της, η Μόσχα δήλωσε ότι θέλει να επιτευχθεί «μια συμφωνία» με το Κίεβο στις σημερινές συνομιλίες, την ώρα που η επίθεσή της δείχνει να συναντά μεγαλύτερη αντίσταση από αυτό που αναμενόταν.

Η Λευκορωσία δηλώνει έτοιμη για τις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας

Οι λευκορωσικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι είναι έτοιμες να υποδεχθούν τις συνομιλίες που προβλέπεται να διεξαχθούν ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, μολονότι οι αντιπροσωπείες δεν έχουν ακόμη αφιχθεί, πέμπτη ημέρα σήμερα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Αυτό είναι το τραπέζι των διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Ουκρανίας στη Λευκορωσία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας δημοσίευσε μια φωτογραφία από τον τόπο διεξαγωγής των σημερινών διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Ουκρανίας, στην οποία υπάρχει ένα μακρύ τραπέζι με περίπου δέκα θέσεις σε κάθε πλευρά και τις σημαίες των τριών χωρών στο βάθος.

«Στη Λευκορωσία, όλα είναι έτοιμα για να φιλοξενηθούν οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας. Περιμένοντας να φτάσουν οι αντιπροσωπείες», ανέφερε το υπουργείο σε tweet γύρω στις 9 το πρωί τοπική ώρα.

Απαισιόδοξος ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Κυριακή ανακοίνωσε ότι οι ουκρανικές και ρωσικές αντιπροσωπείες θα συναντηθούν “χωρίς προαπαιτούμενα”, με την Ουκρανία να δηλώνει ότι δεν σκοπεύει “να συνθηκολογήσει”.

Ο Ζελένσκι είπε ότι δεν είναι σίγουρος ότι θα σημειωθεί πρόοδος, αλλά ότι θα προσπαθήσει.

«Θα πω ειλικρινά, όπως πάντα, ότι δεν πιστεύω στο αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης», είπε. «Αλλά ας προσπαθήσουμε, ώστε κανένας πολίτης της Ουκρανίας να μην έχει καμία αμφιβολία ότι εγώ, ως πρόεδρος, δεν προσπάθησα να σταματήσω τον πόλεμο όταν υπήρχε έστω και μια ευκαιρία».

Σύμφωνα με το Κίεβο, ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο, σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δεσμεύτηκε ότι τα ρωσικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και πύραυλοι που έχουν αναπτυχθεί στο έδαφός της χώρας του θα παραμείνουν εκεί κατά τη διάρκεια της άφιξης, των διαπραγματεύσεων και της αποχώρησης της ουκρανικής αντιπροσωπείας.

Εν τω μεταξύ, την Κυριακή (27/02), ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, έθεσε σε υψηλό συναγερμό οι ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις αποτροπής του κράτους, λέγοντας: «Ανώτατα στελέχη των ηγετικών χωρών του ΝΑΤΟ επιδίδονται σε επιθετικές δηλώσεις για τη χώρα μας».

Επιπλέον, σε διπλωματικό επίπεδο, σήμερα, Δευτέρα, θα συνεδριάσει εκτάκτως η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε την Κυριακή (27/02) νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ από τη Δευτέρα (28/02) και περιλαμβάνουν το κλείσιμο του εναέριου χώρου της Ε.Ε. για τα ρωσικά αεροσκάφη, το «πάγωμα» αποθεματικών και περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, καθώς και το μπλοκάρισμα του RT και του Sputnik στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Από την πλευρά της, η Μαργαρίτα Σιμονιάν, αρχισυντάκτρια του RT, απάντησε για το μπλόκο του δικτύου αλλά και του Sputnik πως «ξέρουμε να δουλεύουμε με απαγορεύσεις» και πρόσθεσε πως «κανείς δεν θα απολυθεί».

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, ανακοίνωσε την Κυριακή (27/02) πως η Ε.Ε. προτίθεται να δώσει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία αλλά και γενικότερη στρατιωτική βοήθειας ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ.

Η δυτική πολιτική των κυρώσεων οδηγεί σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, λέει ο Λουκασένκο

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε ότι η πολιτική των κυρώσεων στοχεύει στην εξάλειψη της Ρωσίας ως ανταγωνιστή και οδηγεί σε έναν παγκόσμιο πόλεμο. Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS: «Σε μια κατάσταση όπως αυτή θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τέτοιες κυρώσεις. Πολλά λέγονται για τον τραπεζικό τομέα. Φυσικό αέριο, πετρέλαιο, SWIFT. Είναι χειρότερο από πόλεμο. Η Ρωσία ωθείται προς έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Πρέπει να είστε πολύ επιφυλακτικοί και να αποφύγετε κάτι τέτοιο. Γιατί ο πυρηνικός πόλεμος είναι το τέλος των πάντων», είπε ο Λουκασένκο.

Τόνισε ότι οι επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας της Λευκορωσίας ενδέχεται να βοηθήσουν τη Ρωσία να αποκτήσει υποκατάστατα για τα δυτικά και ασιατικά μικροτσίπ. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μοναδικός ωφελούμενος από αυτό που συμβαίνει εδώ. Με αυτό τον τρόπο η Ευρώπη μπορεί να δείξει τη θέση της και οι ανταγωνιστές να εξαλειφθούν», πρόσθεσε. «Αυτό που συμβαίνει σήμερα μας προτρέπει να συνεργαστούμε στενά. Για παράδειγμα, έχουν προειδοποιήσει τη Ρωσία ότι θα τερματίσουν τις προμήθειες εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας πρώτα και κύρια, μικροτσίπ και ούτω καθεξής, που κατασκευάζουμε στην βιομηχανική μας ένωση Integral (Λευκορώσος κατασκευαστής μικροτσίπ και ενδείξεων LCD)», είπε ο Λουκασένκο, παρατηρώντας πως τα μικροτσίπ της Λευκορωσίας μπορεί να είναι λίγο μεγαλύτερα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν κατώτερα από άποψη ποιότητας και αξιοπιστίας

Ο Λευκορώσος πρόεδρος προειδοποίησε πως το Μινσκ και η Μόσχα θα επιβάλουν πολύ σοβαρές κυρώσεις κατά της Δύσης. «Οι κυρώσεις μας, που θα επιβληθούν από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, θα είναι ογκώδεις… Αυτοί οι μηχανισμοί έχουν ήδη αρχίσει να λειτουργούν. Εάν χρειαστεί, θα χτίσουμε αυτά τα μέτρα αλλά όχι εις βάρος μας», είπε. «Είναι ένα δημοσιογραφικό κλισέ: Σιδηρούν παραπέτασμα. Άρχισε να πέφτει εδώ και πολύ καιρό. Ενδεχομένως να έχει μείνει μόνο ένα στενό κενό, αφήνοντας λίγο φως να περάσει. Όταν το Σιδηρούν παραπέτασμα δεν τους ωφέλησε, το επέκριναν. Τώρα το χαμηλώνουν οι ίδιοι. Δεν το χρειαζόμαστε. Δε θα το κάνουμε να πέσει. Είμαστε πολύ ευαίσθητοι και προσεκτικοί», κατέληξε ο Λουκασένκο.

Σε ισχύ οι κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας

Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας τέθηκαν σε ισχύ αφού δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Συμπεριλαμβάνουν την απαγόρευση κάθε συναλλαγής ευρωπαίων με τον κεντρικό χρηματοπιστωτικό θεσμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Όλοι οι πόροι της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στην ευρωπαϊκή δικαιοδοσία θα παγώσουν ώστε να εμποδιστεί η χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία που διέταξε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το ρωσικό ρούβλι «καταποντίστηκε» κατά 30%, για πτώχευση το ευρωπαϊκό τμήμα της ρωσικής Sberbank

Σε μια παράλληλη εξέλιξη το ρούβλι κατακρημνίζεται, χάνοντας το 30% της αξίας του.

Το ρωσικό ρούβλι χάνει σήμερα σχεδόν το 30% της συναλλαγματικής του αξίας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ μετά την επιβολή ακόμη πιο σκληρών κυρώσεων από δυτικά κράτη σε βάρος της Μόσχας εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

Το ρούβλι έπεφτε σχεδόν 27%, σε ισοτιμία 114,33:1 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, στις πρώτες συναλλαγές στις διεθνείς χρηματαγορές, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαπίστωσε σήμερα την «πτώχευση ή πιθανή πτώχευση» της ευρωπαϊκής θυγατρικής της ρωσικής τράπεζας Sberbank.

Πρόκειται για διπλωματική ανατροπή ή για μια πολιτική παράσταση ενώ η Ρωσία συνεχίζει τις επιθέσεις της στην Ουκρανία;

Ας είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό: Η συνάντηση δεν αποτελεί μια σύνοδο μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αντίθετα, είναι μια συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών και από τις δύο πλευρές. Το γραφείο του Ζελένσκι ανέφερε ότι του τηλεφώνησε ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο και του πρόσφερε εγγυήσεις ασφαλείας, λέγοντας ότι είπε ότι «λαμβάνω την ευθύνη να διασφαλίσω ότι όλα τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα και οι πύραυλοι που βρίσκονται σταθμευμένα στη Λευκορωσία, θα παραμείνουν το έδαφος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της ουκρανικής αντιπροσωπίας, κατά τη συνάντηση και την επιστροφή τους».

Μπορεί όμως κανείς να δεχθεί οποιαδήποτε εγγύηση από τον Λουκασένκο; Πρόκειται για τον ίδιο ηγέτη του οποίου οι αρχές κατέβασαν πτήση της Ryanair πάνω από τον λευκορωσικό εναέριο χώρο πέρυσι, με την επίκληση «συναγερμού ασφαλείας» και συνέλαβαν ένα νέο Λευκορώσο αντιφρονούντα, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.

Η προγραμματισμένη συνάντηση της Δευτέρας, έρχεται μετά από σειρά δηλώσεων του Κρεμλίνου, που ισχυρίστηκε νωρίτερα ότι η Ουκρανική πλευρά αρνήθηκε την ρωσική πρόταση για συνάντηση στη Λευκορωσία με αντιπρόταση για συνάντηση στη Βαρσοβία και μετά έκοψε κάθε επικοινωνία. Το γραφείο του Ζελένσκι απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς ότι δηλαδή αρνείται να διαπραγματευτεί.

Ο ίδιος ο Ζελένσκι την Κυριακή έθεσε χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών από τη συνάντηση και μπορούμε να εικάσουμε ότι η συνάντηση στα σύνορα θα αποφέρει ελάχιστα. Προσφέρει ωστόσο στον Πούτιν κάποιο πιθανό περιθώριο για έξοδο από τον πόλεμο στην Ουκρανία, εάν τα στρατεύματά του συνεχίζουν να είναι αντιμέτωπα με οπισθοχωρήσεις στο πεδίο της μάχης με τις ουκρανικές δυνάμεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.