Ξεκινα ο διαλογος για τον νεο εκλογικο νομο

Δίκαιο σύστημα απλής αναλογικής που όμως θα εξασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα δήλωσε πως θέλει ο Π. Κουρουμπλής

Άμεσα θέλει να ξεκινήσει τη συζήτηση για τον νέο εκλογικό νόμο, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος σε δηλώσεις του από την Ξάνθη υποστήριξε πως με αυτό το νόμο μεταξύ άλλων θα ενισχυθεί η εσωκομματική δημοκρατία, ενώ παράλληλα στους σχεδιασμούς του υπουργείου είναι να «σπάσουν» οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, αλλά και να εφαρμοστεί μεικτό σύστημα εκλογής.
 
Όπως ανέφερε, ο διάλογος αυτές τις μέρες θα ξεκινήσει από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση, ενώ στη συνέχεια θα ανοίξει και ένας διάλογος με τα κόμματα και την κοινωνία.
 
Ο ίδιος χαρακτήρισε ως προσωπικό στοίχημα ο νέος εκλογικός νόμος να φέρει ένα νέο άνεμο δημοκρατίας στον τόπο, απελευθερώνοντας δημιουργικές δυνάμεις με σκοπό να προστατεύσει ικανότατους ανθρώπους που υπάρχουν σε όλα τα κόμματα και πολλές φορές δε ρισκάρουν, λόγω του τρόπου λειτουργίας τους, να βάλουν τον εαυτό τους σε μια δοκιμασία εκλογής που εκ των προτέρων είναι καταδικασμένη. Για αυτό και στις επιδιώξεις του υπουργείου για τον νέο εκλογικό νόμο είναι η προαγωγή της εσωκομματικής δημοκρατίας, η έλλειψη της οποίας, όπως υπογράμμισε ο κ. Κουρουμπλής «είναι μια από τις παθογένειες του δημόσιου βίου».
 
Παράλληλα στόχος του υπουργείου είναι να σπάσουν οι μεγάλες περιφέρειες, ώστε να αποκατασταθεί η ισοδυναμία της ψήφου, μιας και στις αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας ένας βουλευτής της επαρχίας με 5.000 σταυρούς βρισκόταν σε σαφώς υποδεέστερη σχέση με έναν της Β΄ Αθηνών με 100.000 σταυρούς. «Θέλω να σπάσουμε αυτές τις περιφέρειες, παρόλο που πολλοί μου λένε ότι δεν θα γίνει. Το πιστεύω και βάζω και ένα στοίχημα για τον εαυτό μου» τόνισε, ενώ αναφέρθηκε και στην θέλησή του να εφαρμοστεί στις εκλογές το σύστημα της ανατρεπόμενης λίστας, δηλαδή μεικτό σύστημα με συνδυασμό λίστας και σταυρού προτίμησης.
 
Τέλος, όπως αποκάλυψε ο υπουργός, εξετάζονται σενάρια διεύρυνσης του εκλογικού σώματος με την παροχή δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη, αλλά και το θέμα της ψήφου των ομογενών. «Μπορούμε να πάμε σε ένα δίκαιο σύστημα απλής αναλογικής που θα εξασφαλίζει όμως και σταθερότητα κυβερνητική» κατέληξε.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.