Ξεκινα η επιστρατευση ιδιωτων γιατρων για να αντικατασταθουν τα κενα υγειονομικων που νοσουν

Πρόκειται για ιατρούς ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Παθολογίας, Αναισθησιολογίας και Γενικής Ιατρικής

Την προσεχή Τετάρτη 12 Ιανουαρίου ξεκινάει η επίταξη ιδιωτών γιατρών για συνδρομή στο σύστημα υγείας που δοκιμάζεται από αυξημένα περιστατικά κορωνοϊού, όπως προκύπτει από το ΦΕΚ.

Όπως αναφέρει πρόκειται για ιατρούς ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Παθολογίας, Αναισθησιολογίας και Γενικής Ιατρικής οι οποίοι έχουν την επαγγελματική τους έδρα εντός των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Συγκεκριμένα, αναφέρονται τα εξής:

«Επιτάσσουμε από ώρα 8:00 π.μ. της 12ης.1.2022 και για χρονικό διάστημα ενός (1) μηνός τις υπηρεσίες αφενός μη επιταχθέντων έως σήμερα ιατρών, που διατηρούν ενεργείς συμβάσεις με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και αφετέρου μη συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών ιατρών, ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Παθολογίας, Αναισθησιολογίας και Γενικής Ιατρικής, οι οποίοι έχουν την επαγγελματική τους έδρα εντός των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας.

Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ

Η έκδοση των «Φύλλων Επίταξης» θα γίνει από τις οικείες αστυνομικές αρχές και η επίδοση αυτών από όργανά τους, καθώς και από υπαλλήλους του Δημοσίου και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 4325/2015 (Α’ 47). 3. Οι ιατροί των ανωτέρω ειδικοτήτων επιτάσσονται, όπως εμφανισθούν την ογδόη (8η) πρωινή της επόμενης ημέρας της προς αυτούς επίδοσης του φύλλου επίταξης στον τόπο, που ορίζεται εντός του φύλλου, ήτοι σε νοσοκομείο ή θεραπευτήριο των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προς άσκηση καθηκόντων βαθμίδας αντίστοιχης προς αυτή του Επιμελητή Β».

Κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα

Στο μεταξύ το πρόβλημα με την πληρότητα στο ΕΣΥ καλύπτεται πλέον με τον ιδιωτικό τομέα. Στόχος να μη χρειασθεί μετατροπή χειρουργείων σε κλίνες ΜΕΘ παρότι ήδη σε κάποια νοσοκομεία λόγω της μεγάλης διασποράς του κορωνοϊού, ξεκινά η μείωση των τακτικών χειρουργείων.

Πάντως το υπουργείο Υγείας λόγω του φόβου για τη Μετάλλαξη Όμικρον, αύξησε τις κλίνες covid που θα διατίθενται από τις ιδιωτικές κλινικές, ενώ όλες οι κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα περνούν στο ΕΣΥ αφού μπορούν να αξιοποιηθούν εάν παραστεί ανάγκη.

Μετά τη συμφωνία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τις ιδιωτικές κλινικές, πλέον το 10-15% των απλών κλινών του ιδιωτικού τομέα θα διατίθενται για περιστατικά covid.

Γεγονός που σημαίνει ότι πλέον στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη αλλά και τη Θεσσαλία θα διατίθενται άνω των 800 απλών κλινών σε covid περιστατικά και άνω των 700 απλών κλινών σε non covid περιστατικά.

Σε ό,τι αφορά στις κλίνες ΜΕΘ, το σύνολο των εντατικών του ιδιωτικού τομέα που ξεπερνούν τις 200 κλίνες, διατίθενται στο ΕΣΥ. Να σημειωθεί ότι στο σύνολο της Επικράτειας ο ιδιωτικός τομές θα συμμετάσχει με άνω των 2000 κλινών σε covid και non covid περιστατικά και με το σύνολο των κλινών ΜΕΘ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.