Ξεκινα η αντικατασταση του δικτυου υδρευσης του Ηφαιστου

Πρόταση στο Ταμείο Ανάκαμψης για το δίκτυο αποχέτευσης, Υφαντών- Ηφαίστου- Πανεπιστημιούπολης

Τρείς οικισμοί απομένουν που δεν έχουν αντικατασταθεί ακόμα τα δίκτυα ύδρευσης, ενώ αναμένεται να υπογραφεί σύντομα και το έργο για την Μεσσούνη

Λίγοι οικισμοί έχουν μείνει για την ολοκλήρωση της προσπάθειας αντικατάστασης του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης τόσο στην πόλη όσο και τους οικισμούς του Δήμου Κομοτηνής που ξεκίνησε από το 2011, και ένα ακόμα βήμα έγινε την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου με την υπογραφή της σύμβασης του έργου για την Αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Οικισμού Ηφαίστου, μεταξύ του προέδρου του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ κ. Στράτου Τσακιρίδη και του εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας κ. Πολύδωρο Τσελεκίδη.

Το συγκεκριμένο έργο, που χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ ΑΜΘ 2014-2020, αποτελεί ένα κομμάτι του παζλ που συμπληρώνει η ΔΕΥΑΚ από το 2011 για την ύδρευση όλου του Δήμου, σημείωσε ο κ. Τσακιρίδης.

Όταν η διοίκηση ανέλαβε το 2011 το δίκτυο των οικισμών ήταν πραγματικά παλαιό και απαρχαιωμένο, αλλά πλέον έχουν μείνει λίγες περιοχές, στις οποίες το δίκτυο χρήζει αντικατάστασης, μια προσπάθεια που έγινε από όλο το στελεχιακό δυναμικό της επιχείρησης, με τον κ. Τσακιρίδη να ξεχωρίζει τον Γενικό Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Κώστα Πελτέκη, που κάθε φορά εντοπίζει όποιο χρηματοδοτικό εργαλείο υπάρχει για να μπορέσει να το χρησιμοποιήσει προς όφελος της επιχείρησης και των δημοτών. «Είναι ακόμα ένα έργο πολύ σημαντικό , από το οποίο θα επωφεληθούν οι συνδημότες μας και θα ωφελήσει την καθημερινότητά τους» ανέφερε, ενώ θεωρεί πως το έργο θα γίνει εντός χρονοδιαγράμματος.

Προσπάθεια να βοηθηθεί ο Ήφαιστος

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Θέμης Τζενετίδης, συμπλήρωσε πως, πέρα από την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στον Ήφαιστο, έχουν καταθέσει πρόταση στο Ταμείο Ανάκαμψης για το αποχετευτικό δίκτυο ακαθάρτων Υφαντών, Πανεπιστημιούπολης και Ηφαίστου, ώστε να συνδεθούν αυτοί με το βιολογικό καθαρισμό.

«Προσπαθούμε σε αυτόν τον ιδιαίτερο οικισμό των Ρομά, να βοηθήσουμε με όλα τα μέσα που μπορούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ περιμένουν πως μέσω της κατασκευής του Φράγματος των Συμβόλων, θα προληφθούν και τα όποια πλημμυρικά φαινόμενα.

Εμπρόθεσμα το έργο

Τη διαβεβαίωση πως το έργο θα εκτελεστεί εμπρόθεσμα, μέχρι το τέλος του χρόνου, έδωσε από την πλευρά του ο κ. Τσελεκίδης, που τόνισε πως μαζί με το έργο θα γίνει και η αντικατάσταση όλων των υδρομέτρων στον οικισμό.

Το έργο ήταν προϋπολογισμού 700.000 ευρώ, συν ΦΠΑ, με την τελική έκπτωση να ανέρχεται στο 29,07%.

Σύντομα θα αντικατασταθούν όλα τα δίκτυα του Δήμου

Οι εργασίες πρέπει να τελειώσουν μέχρι το τέλος του 2023, όταν και ολοκληρώνεται το ΠΕΠ 2014-2020, σημείωσε ο κ. Πελτέκης, εξηγώντας πως με το έργο θα καταργηθεί όλο το παλιό δίκτυο ύδρευσης, με το νέο να έχει 450 διακλαδώσεις (για ισάριθμες κατοικίες, και θα υδροδοτείται από το κεντρικό δίκτυο της ΔΕΥΑΚ.

Το παλιό δίκτυο κατασκευάστηκε πριν από την ίδρυση της ΔΕΥΑΚ το 1987, και έχουν γίνει κάποιες επεκτάσεις και βελτιώσεις τοπικά, όμως υπήρχε ανάγκη να αντικατασταθεί λόγω της παλαιότητας.

Με το νέο δίκτυο, τόνισε, θα βελτιωθεί η ποιότητα του νερού, αλλά και θα μειωθούν τυχόν διαρροές ή μη συμβατοποιημένες συνδέσεις.

Όσο για τους εναπομείναντες οικισμούς για την αλλαγή δικτύων, ήδη έχει δημοπρατηθεί και αναμένεται να συμβασιοποιηθεί το εσωτερικό δίκτυο της Μεσσούνης, ενώ απομένουν τα δίκτυα της Νέας Καλλίστης, της Αιγείρου και της Μέσης, με τον οικισμό να έχει μείνει από τους τελευταίους μετά και από αίτημα των κατοίκων γιατί το δίκτυό του ήταν σχετικά πρόσφατο.

Για την Αίγειρο, ήδη έχουν ωριμάσει οι μελέτες και στο μέλλον θα είναι έτοιμοι να εντάξουν το έργο σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.