Ξεκινα η αναπλαση στην οδο Καναρη και τις γυρω περιοχες

Το έργο, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα έτος

Την σύμβαση για το έργο «Ανάπλαση οδού Κανάρη και πέριξ οδών στον ιστορικό τόπο του εμπορικού κέντρου της Κομοτηνής» υπέγραψαν το μεσημέρι της Τρίτης 16 Ιανουαρίου ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης και οι εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρείας «ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ», παρουσία του Αντιδημάρχου Έργων, Προγραμματισμού, Πολεοδομίας και Χωροταξικού Σχεδιασμού κ. Δημήτρη Καρασταύρου και της Διευθύντριας της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Δέσποινας Πάσσου.

Με το εν λόγω έργο, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα πραγματοποιηθεί η ανάπλαση της οδού Κανάρη και πέριξ οδών στον ιστορικό τόπο του εμπορικού κέντρου της Κομοτηνής, με τον μειοδότη, την εταιρεία «ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ» να δίνει ποσό προσφοράς 1.146.881,23 € (με όφελος, απρόβλεπτα, αναθεώρηση και χωρίς ΦΠΑ ) και μέση έκπτωση 5,19 %, με το ποσό της σύμβασης να ανέρχεται στα 1.422.132,73 ευρώ.

Σύμφωνα με την σύμβαση, η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε δώδεκα μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Τι περιλαμβάνει η ανάπλαση

Η ανάπλαση συμπεριλαμβάνει την αναβάθμιση των εμπορικών δρόμων με την διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στο μέγιστο εφικτό και την διατήρηση του οδοστρώματος σε ελάχιστο πλάτος 3.50m (στην οδό Κανάρη) με κάποιες οριοθετημένες θέσεις στάθμευσης και θέσεις φορτοεκφόρτωσης.

Επίσης η ανάπλαση συμπεριλαμβάνει την διατήρηση του γρανιτικού παραδοσιακού λιθόστρωτου στην περιοχή του οδοστρώματος και την αντικατάσταση των λευκών πλακών πεζοδρομίων με κυβόλιθο Καβάλας, κεραμικό κυβόλιθο, μάρμαρο, ενώ η οδός Κανάρη θα μετατραπεί σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας.

 Στο τμήμα της οδού Βασιλέως Παύλου, Μπακάλμπαση, Κρητών, Ανδρούτσου, Κιλκίς και των μικρών πεζόδρομων πίσω από την Ερμού, η ανάπλαση αφορά την αντικατάσταση των (διάφορων) υλικών επιστρώσεων πεζοδρομίου με κυβόλιθο Καβάλας και των μπετονένιων κρασπεδορείθρων με μαρμάρινα καθώς και την επανατοποθέτηση του οδοστρώματος με τον υφιστάμενο παραδοσιακό γρανιτικό κυβόλιθο.

Οι διαστάσεις των πεζοδρομίων θα διαπλατυνθούν τουλάχιστον στο 1.50m από την οικοδομική γραμμή όπου αυτό είναι εφικτό, ώστε να επιτραπεί η πρόσβαση σε ΑΜΕΑ, όδευση τυφλών κλπ.

Γιάννης Γκαράνης: «Το έργο έρχεται να βελτιώσει την καθημερινότητα των επαγγελματιών και να διαμορφώσει μια όμορφη εικόνα για κατοίκους και επισκέπτες»

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής, Ιωάννης Γκαράνης δήλωσε: «Η Οδός Κανάρη και η γύρω περιοχή είναι σημεία αναφοράς του πολιτιστικού πυρήνα του ιστορικού τόπου μας, της Κομοτηνής. Το συγκεκριμένο έργο έρχεται να βελτιώσει την καθημερινότητα των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται για πολλά χρόνια στην περιοχή και ταυτόχρονα να διαμορφώσει μια όμορφη εικόνα για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες, οι οποίοι έρχονται ν’ ανακαλύψουν τις παραδοσιακές γωνιές της πόλης μας. Συνεχίζουμε την αισθητική αναβάθμιση της πρωτεύουσας του Δήμου Κομοτηνής με σεβασμό στην παράδοση αλλά και με τη δημιουργία συνθηκών προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία, κάνοντας την πόλη λειτουργική. Ο πολιτιστικός πλούτος της περιοχής μας αναδεικνύεται βήμα-βήμα όπως αξίζει στην ιστορία και τους ανθρώπους της».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.