Ξεκινα η αναπλαση οδων στο κεντρο της Κομοτηνης

Γιάννης Γκαράνης: «Ο σχεδιασμός μας αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά∙ το καλοκαίρι του 2025 θα δούμε να ολοκληρώνεται ένα σπουδαίο έργο»

Υπεγράφη το πρωί της Τετάρτης στο γραφείο Δημάρχου Κομοτηνής η σύμβαση του έργου «Ανάπλαση οδών στο κέντρο της Κομοτηνής», από τον Δήμαρχο Ιωάννη Γκαράνη και τον εκπρόσωπο του αναδόχου, ΔΗΜΗΤΡΕΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ, Ιωάννη Κωνσταντινίδη,  παρουσία του Αντιδημάρχου Έργων, Προγραμματισμού, Πολεοδομίας και Χωροταξικού Σχεδιασμού, Δημήτρη Καρασταύρου και της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, Δέσποινας Πάσσου.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 3.500.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, και φορέα υλοποίησης τον Δήμο Κομοτηνής. Χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Άλλες στρατηγικές παρεμβάσεις» που είναι ενταγμένο στον πυλώνα 1 της Πράσινης Μετάβασης στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Άξονα 1.2.

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε 18 μήνες, από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Οι παρεμβάσεις

Το έργο αφορά στην ανάπλαση 22 οδών του κέντρου της Κομοτηνής στοχεύοντας στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος καθώς θα γίνει:

  • Αποκατάσταση των κοινόχρηστων χώρων, αναβάθμιση της αισθητικής και εκσυγχρονισμός του αστικού εξοπλισμού, με παράλληλη προστασία και ανάδειξη των τμημάτων οδών με παραδοσιακά στοιχεία, όπως την επίστρωση γρανιτοκυβόλιθου.
  • Επίτευξη ανεμπόδιστης και ασφαλούς κυκλοφορίας των πεζών σε όλο το μήκος των οδών και διασφάλιση της μέγιστης δυνατής προσβασιμότητας σε άτομα με αναπηρία με την κατασκευή ασφαλών διαβάσεων, τη δημιουργία διαβάσεων για τυφλούς, την άρση εμποδίων από τις ζώνες ελεύθερης όδευσης πεζών, την υπογειοποίηση δικτύων και αφαίρεση των στύλων και εναέριων καλωδίων τους, τη συνολική ανακατασκευή των πεζοδρομίων με νέα, ασφαλή και ανθεκτικά υλικά.
  • Έλεγχος της παράνομης στάθμευσης των οχημάτων με μόνιμα, παθητικά μέσα και αποθάρρυνση μετακίνησης με αυτοκίνητο στο κέντρο της πόλης.

Οι οδοί

Οι οδοί που θα γίνουν παρεμβάσεις είναι:

  1. Οδοί ιστορικού κέντρου/παραδοσιακές οδοί Φρουρίου, Σωκράτους, Χρυσάνθου, Παλαιολόγου, Γραβιάς, Ξενοφώντος, Νίκαιας, Φωκίωνος, Νικολάου, Μιλτιάδου, Σεφέρη και Καβείρων.

Οι οδοί αυτοί βρίσκονται, κυρίως, εντός του ιστορικού κέντρου. Οι περισσότερες είναι επιστρωμένες με παραδοσιακό γρανιτοκυβόλιθο. Το αυθεντικό υλικό επίστρωσης αποτελεί μέρος ενός συνόλου, που συνθέτει το ιστορικό κέντρο της Κομοτηνής και με την ανάπλαση, διαφυλάσσεται και επαναχρησιμοποιείται. Κάποιες οδοί (Χρυσάνθου, Φρουρίου, Σωκράτους) δεν διατηρούν το γρανιτοκυβόλιθο, αφού ασφαλτοστρώθηκαν σε παλαιότερες επεμβάσεις, διατηρούν όμως χαρακτηριστικά παραδοσιακής οδού και είναι σημαντικές για την εικόνα του ιστορικού κέντρου, καθότι περιβάλλουν μνημεία και ιστορικά κτήρια της πόλης. Στις οδούς αυτές θα αφαιρεθεί η άσφαλτος και οι τσιμεντόπλακες πεζοδρομίου και θα αντικατασταθούν από νέους κυβόλιθους φυσικής πέτρας Καβάλας. Τα πεζοδρόμια των οδών αυτών θα επιστρωθούν με τσιμεντοκυβόλιθο 10Χ10cm, όπως οι νεότερες επεμβάσεις ανάπλασης στην ίδια περιοχή.

  1. Οδοί εκτός ιστορικού κέντρου/σύγχρονες οδοί Μάνεση, Φιλικής Εταιρείας, Μαρωνείας, Κυριακίδη, Βέμπο, Κομνηνού, Πολυφήμου, Τσετινέ, Βύρωνος και Αγίου Γεωργίου.

Το οδόστρωμα θα επανακατασκευαστεί με άσφαλτο ενώ τα πεζοδρόμια θα έχουν επίστρωση γκρι τσιμεντοκυβόλιθου 10Χ10 και μαρμάρινο κρασπεδόρειθρο. Θα επιτευχθεί πλήρης προσβασιμότητα με ράμπες ΑμΕΑ και οδεύσεις τυφλών και στις δύο πλευρές της οδού.

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής, Ιωάννης Γκαράνης δήλωσε: «Συνεχίζουμε και στην τρέχουσα θητεία το έργο μας για τη δημιουργία υποδομών οι οποίες θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των δημοτών και θα ενισχύσουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα της πόλης μας. Ο σχεδιασμός μας αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Με την υπογραφή της σύμβασης το καλοκαίρι του 2025 θα δούμε να ολοκληρώνεται ένα σπουδαίο έργο που οραματιστήκαμε και σχεδιάζεται εδώ και χρόνια. Το ιστορικό και  εμπορικό κέντρο της Κομοτηνής θα αποκτήσει λειτουργικότητα και τη μέγιστη προσβασιμότητα, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να απολαύσουν τα μνημεία μας. Η Κομοτηνή εκσυγχρονίζεται, προστατεύει όμως την ίδια στιγμή τη σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά της».  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.