«Ξαναγνωριζεται» με τους Ροδοπιτες μετα την πανδημια ο Ευριπιδης Στυλιανιδης

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για να μπορέσουμε να κρατήσουμε ανοιχτή τη λειτουργία της αγοράς και όλων των δομών από τον Σεπτέμβριο»

Να είναι προετοιμασμένη η Ροδόπη για την επόμενη μέρα της Πανδημίας, θέλει ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος έχει ξεκινήσει σειρά επαφών με τους κατοίκους της Ροδόπης, τόσο στους οικισμούς όσο και στην Κομοτηνή.

Ο κ. Στυλιανίδης, μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής και τη Νατάσσα Βαφειάδου, εξέφρασε την άποψη πως από τον Σεπτέμβριο μπαίνουμε σε μια νέα φάση αντιμετώπισης της πανδημίας, για αυτό και είναι σημαντικό να υπάρχει υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων, ώστε να λειτουργήσει κανονικά και η πληττόμενη οικονομική ζωή του τόπου, αλλά και τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

Μια νέα φάση της πανδημίας

Αυτό έχει αποδειχθεί διεθνώς ότι συνδέεται με το ποσοστό των εμβολιασμών. Ειδικά για τη Ροδόπη, που αρχικά ήταν ουραγός, ο βουλευτής θεωρεί θετικό ότι έχει αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμών. Αποδίδει δε τα χαμηλά ποσοστά αφενός στο γεγονός ότι μεγάλο μέρους του εγγεγραμμένου πληθυσμού απουσιάζει μόνιμα στο εξωτερικό, αφετέρου στο ότι ένα κομμάτι που προέρχεται είτε από την πλειονότητα είτε από τη μειονότητα, διατηρεί προκαταλήψεις, για διαφορετικούς λόγους.  Με την αύξηση όμως των εμβολιασθέντων τις τελευταίες δυο εβδομάδες, ελπίζει πως το Σεπτέμβριο θα πάμε σε μια καινούργια περίοδο πιο ανοιχτή και πιο ελεύθερη.

Τόνισε μάλιστα πως επειδή η μετάλλαξη Δ, διαδίδεται ταχύτερα, κι έχει προσωπικές μαρτυρίες νεότερων που πέρασαν σχετικά δύσκολα την ασθένεια, πρέπει να υπάρξει σοβαρό ποσοστό εμβολιασμών στις νεότερες ηλικίες. Ενώ θα πρέπει επίσης να περάσει, σε ομάδες που έχουν επαφή με πολύ κόσμο, η αντίληψη για τον εμβολιασμό, όπως οι ομάδες των υγειονομικών.

Θεωρεί πάντως ικανοποιητικό το ποσοστό εμβολιασθέντων εκπαιδευτικών, που φαίνεται να περνά το 77%, κάτι θετικό τόσο παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά για τα παιδιά, τους γονείς, αλλά και την Κομοτηνή, ώστε να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο, στο οποίο περιμένουν περισσότερους φοιτητές.

Αναπληρώνει το κενό επαφής της πανδημίας

Όσο για τις επαφές που είχε, ο κ. Στυλιανίδης εξήγησε πως ξεκίνησε μια σειρά επισκέψεων στους οικισμούς της Ροδόπης, μεταξύ άλλων στο Παλλάδιο, στην Καλλίστη, στην Αίγειρο για να συζητήσει με τους κατοίκους τους, αναπληρώνοντας το κενό λόγω πανδημίας.

Σε αυτές τις επισκέψεις έχει δει την αγωνία τους, για να μην κλείσουν τα καταστήματα, αλλά και να μπορέσουν να συνεχίσουν να δουλεύουν.

Οι αγρότες έχουν ξεπεράσει το πρόβλημα των εργατών γης, αλλά έχουν την αγωνία να καλύψουν το χαμένο έδαφος και τις ζημιές. Κάποιοι, όπως οι καπνοπαραγωγοί και οι ελαιοπαραγωγοί, έχουν καταφέρει να πάρουν αποζημιώσεις covid, ενώ γίνεται προσπάθεια και για τους βαμβακοπαραγωγούς.

Βέβαια η επιστροφή στην οικονομική ομαλότητα περνά από την υγειονομική προστασία. «Ο εμβολιασμός των σωφρόνων ανθρώπων που έχω συναντήσει, είναι δεδομένος. Υπάρχουν και αρνητές, άλλες φορές συνειδησιακά, άλλες φορές από αδιαφορία, αλλά πιστεύω ότι με την πειθώ, με τα επιχειρήματα, απομειώνονται σιγά σιγά» ανέφερε, και τώρα έχουν το στοίχημα της νέας ηλικίας.

Ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις

Ο βουλευτής Ροδόπης πάντως εξέφρασε την ανησυχία του για μια σειρά από οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, που ακόμα επηρεάζουν την περιοχή μας.

Μία από αυτές είναι η μειωμένη τουριστική κίνηση, παρόλο που η Νυμφαία άνοιξε τελικά. Εν μέρει αυτή οφείλεται στο υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων Βουλγάρων, με τους περισσότερους τουρίστες να είναι Ρουμάνοι, γιατί είχαν υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού. Ελπίζει πάντως πως ο Αύγουστος θα πάει καλύτερα, μιας και είναι ο βασικός μήνας διακοπών.

Την ίδια ώρα, παρατηρεί την αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών του τοπικού πληθυσμού, που δεν βγαίνει πλέον, όπως έβγαινε πριν, και δεν έχει διαμορφώσει καταναλωτική διάθεση ακόμα.

Δεν είναι εύκολο να ξεπεραστεί το πρόβλημα, ιδιαίτερα όταν έχουν περιοριστεί οι κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, κάτι το οποίο λειτουργεί αρνητικά στον ψυχισμό του κόσμου. «Είναι η πρώτη φορά που πιστεύω στη σημασία  που έχει το πανηγύρι στο χωριό στην ψυχολογία και την ανάγκη να ξαναβρεθείς με τους δικούς σου ανθρώπους, με τους φίλους, τους συγγενείς, κλπ.» ανέφερε.

Θετική εξέλιξη στο 12%, χωρίς απαντήσεις για SHELMAN

Πέρα από τα προβλήματα, όμως από τον βουλευτή αυτή την περίοδο υπήρξαν και θετικές εξελίξεις. Μια τέτοια αφορούσε την καταβολή της επιδότησης του 12% στις επιχειρήσεις της Θράκης, μετά τον υπολογισμό των αναδρομικών. Ο κ. Στυλιανίδης ήρθε σε επαφή με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Χατζηδάκη, ώστε να δοθεί η δυνατότητα οι εταιρείες που δεν είχαν χρέη, να συμψηφίσουν μελλοντικές εισφορές. Η διάταξη ψηφίστηκε, όμως θα πρέπει τώρα να συμπληρωθεί από ΚΥΑ και Εγκύκλιο, ώστε από τον Σεπτέμβριο να προχωρήσουν σε αυτούς τους συμψηφισμούς.

Σημείωσε δε πως αναζητείται λύση για το θέμα των Δανείων των παλιννοστούντων,  για τα οποία γίνεται προσπάθεια να περάσουν από την Εθνική στο δημόσιο, και στη συνέχεια να υπάρξει μια ρύθμιση από το κράτος για να μπορέσουν οι άνθρωποι να καλύψουν τα ποσά αυτά, που δημιουργήθηκαν λόγω της αδυναμίας τους να πληρώσουν.

Παράλληλα τρέχουν προσπάθειες για την προσέλκυση κάποιων επενδύσεων στην περιοχή, και για την αξιοποίηση ενός πλεονεκτήματος που αρχίζει να διαφαίνεται προς όφελος της Θράκης, λόγω του γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος που αποκτά η περιοχή.  «Έχουμε τη θετική εξέλιξη στο εργοστάσιο της ΤΕΡΝΑ, έχουμε τη σύνδεση των πόλεων με το φυσικό αέριο που θα μειώσουν το κόστος ενέργειας ανά οικογένεια και ανά επιχείρηση» σημείωσε.

Δυστυχώς το ίδιο θετικά δεν κινείται το θέμα της SHELMAN, για το οποίο δεν έχουν υπάρξει πειστικές απαντήσεις για αυτό, παρά τις επανειλημμένες του οχλήσεις προς τους αρμόδιους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.