Βουλγαρια: Η Εθνοσυνελευση εκανε δεκτη την παραιτηση του πρωθυπουργου Νικολαι Ντενκοφ

Η παραίτηση έγινε στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων

Η Εθνοσυνέλευση της Βουλγαρίας έκανε δεκτή σήμερα με 216 ψήφους υπέρ την παραίτηση του πρωθυπουργού Νικολάι Ντένκοφ.

Η παραίτηση του Ντένκοφ υποβλήθηκε στη γραμματεία του κοινοβουλίου την Τρίτη. Η παραίτηση του πρωθυπουργού έγινε στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων του απερχόμενου κοινοβουλίου, του CC-DB και του GERB-UDF, σύμφωνα με την οποία ο Ντένκοφ και η Μαρίγια Γκαμπριέλ του GERB-UDF θα εναλλάσσονταν στην πρωθυπουργία και στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης για μια περίοδο εννέα μηνών, αρχίζοντας από τον Ντένκοφ.

Βάσει της συμφωνίας, οι δύο κοινοβουλευτικοί συνασπισμοί και το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (MRF) ψήφισαν το υπουργικό συμβούλιο του Ντένκοφ για την ανάληψη των καθηκόντων του στις 6 Ιουνίου 2023. Η εναλλαγή επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα, 6 Μαρτίου, βάσει της συμφωνίας.

Σύμφωνα με διάταξη του Συντάγματος, το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Ντένκοφ θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του έως ότου εκλεγεί νέα κυβέρνηση και θα διασφαλίσει τη συνέχεια της διακυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Ρόσεν Ζελιάσκοφ σημείωσε ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, με την αποδοχή της παραίτησης του Ντένκοφ, ο πρόεδρος, έπειτα από διαβούλευση με τις κοινοβουλευτικές ομάδες, θα ορίσει έναν υποψήφιο πρωθυπουργό, τον οποίο θα προτείνει η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα, για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.